Ber Norge om hjelp til å komme trygt frem

BER NORGE OM HJELP: Irske Derek Graham er om bord på Rachel Corrie, som er på vei mot Gaza med nødhjelp - deriblant norske forsyninger. Han ber Norge presse Israel for at skipet kommer trygt frem. Foto: Free Gaza Movement

Nytt Gaza-skip på vei: - Vi er engstelige, men bestemt på å fullføre

(VG Nett) Aktivistene om bord på nødhjelpskipet Rachel Corrie vet at oppdraget i Gaza kan ende i en kamp på liv og død.

 • Kathrine Hammerstad

Artikkelen er over ti år gammel

- Vi innser alvoret i situasjonen. Det var ingen som hadde forventet at det som skjedde mandag, skulle skje, sier Derek Graham i Free Gaza Movement til VG Nett.

- Vilt tap av menneskeliv

Den erfarne irske aktivisten befinner seg om bord på lasteskipet Rachel Corrie sammen med ti andre aktivister og et mannskap på ni. Skipet er på vei til Gaza med mål om å bryte igjennom den israelske blokaden, og få levert de mange tonnene med nødhjelp som er lastet i skipet.

Over satelittelefon beskriver han en vakker tirsdagskveld på havet utenfor afrikanske Libya. Dønningene er rolige, stemningen mellom de irske og malaysiske aktivistene god. Om bord er blant annet Grahams kone, FNs tidligere nødhjelpskoordinator i Irak Denis Halliday, den tidligere fredsprisvinneren Mairead Maguire og en rekke andre erfarne aktivister. Men samtlige 20 om bord vet at alt kan endre seg radialt innen man når målet en gang før helgen, trolig fredag.

LES OGSÅ:Skipet har norske forsyninger om bord

- Etter det som skjedde i går, måtte vi sitte oss ned og diskutere situasjonen. Men vi ble svært raskt enige om at vi var klarere enn noensinne til å dra. Vi må gjøre det i minne om de som mistet livene sine mandag. Alle er engstelige, men fast bestemte på å fullføre dette, sier Graham.

Mandag ble minst ni personer drept da israelske kommandosoldater bordet den internasjonale hjelpekonvoien. Det israelske forsvaret hevder at de dødelige skuddsalvene om bord ble avfyrt i selvforsvar, og at man bordet skipet fordi man mistenkte konvoien for å frakte våpen til Hamas. Myndighetene i landet har gjort det klinkende klart at ingen skip vil få slippe igjennom blokaden, og at man ikke vil nøle med å ta i bruk like rå maktbruk dersom man føler seg truet av nye skip på tilsvarende oppdrag.

- Alle her er engstelige. Det er de. Det var et helt vilt stort tap av menneskeliv, vi kan si at de ble angrepet. Vi innser at faren har økt dramatisk. Men vi må gjøre dette, sier iren.

Artikkelen fortsetter under bildet...

- VI HAR IKKE VÅPEN: Derek Graham under lasting av forsyninger før avreise mot Gaza. - Vi kan bevise at vi kun har nødhjelpsutstyr. Foto: Free Gaza Movement

Ber Norge om hjelp

- Med det som skjedde mandag i betraktning - er dere beredt på å i verste fall ofre livene deres for denne saken?

- Ikke noe i verden er verdt et tap av liv, og for oss er det som skjedde mandag det verste som kan skje. Vi er veldig bekymret, men media og verdens oppmerksomhet vil gjøre oss trygg.

Nødprosedyren ved en eventuell bording er allerede øvd inn - da skal alle om bord gå frem, med armene over hodet, si at de ikke har våpen, og erklære at de kommer i fred.

- Vi vil bare levere hjelpen og dra igjen, fremholder han.

LES SVARENE FRA TETT PÅ NETT TIRSDAG:Palestinakomitéen her og Israels ambassaderåd her

Med i lasten er også norske forsyninger. Den norske frigjøringsbevegelsen for Gaza har bistått med 17 tonn trykkpapir, i tillegg til 60 sekker med skolemateriell til barn. I tillegg har den irske delegasjonen lastet skipet med 45 tonn skolemateriell, 150 tonn medisinsk utstyr og 550 tonn sement til gjenoppbygging av bygninger i Gaza.

Men skal dette komme frem, må europeiske regjeringer på banen, mener Graham - og legger et ekstra ansvar på Norge.

- Vi frakter norske forsyninger i skipet vårt. Derfor bør norske myndigheter presse Israel til å sørge for trygg ferdsel inn til Gaza. Dette gjelder alle tonegivende regjeringer, men vi forventer ekstra innsats fra Norge når vi frakter for dem, sier aktivisten, som selv har opplevd å bli arrestert i Gaza under ett av sine fem tidligere besøk.

Artikkelen fortsetter under bildet...

HJELPEUTSTYR: Her er rullestoler pakket inn i plast som skulle fraktes til Gaza. Nå skal FN gjøre det i stedet. Foto: Free Faza Movement

Hvit fredsdue

- Hvor realistisk er det at dere faktisk får levert dette?

- Det er vanskelig å si for øyeblikket. Det vil jo være i Israels beste interesse å slippe oss inn, slik verdens folkeopinion er nå. Og vi kan dokumentere at vi ikke har noe ulovlig i lasten - det fanget alle kameraer som filmet oss da vi lastet skipet. Det er ingen grunn til å ikke slippe oss inn. Men vi vet jo aldri med Israel, det har de jo bevist.

VGTV:Her slår aktivistene soldatene med jernstenger

Pressetalsmann i UD, Bjørn Johansen, sier Norge ikke vil foreta seg noe utover det man allerede har gjort - kraftig fordømmelse av angrepet mot konvoien, og oppfordring om at blokkaden må oppheves.

Artikkelen fortsetter under bildet...

20 OM BORD: Det er omtrent 20 personer om bord på Rachel Corrie - blant dem 11 aktivister fra Irland og Malaysia. Foto: Free Gaza Movement

- Dere blir bedt om å presse ekstra nå som det er et skip som frakter norske varer på vei mot Gaza?

- Norge mener blokaden må oppheves. Dette har vi tatt opp med Israel ved en rekke anledninger, gjentar Johansen.

Tilbake på Rachel Corrie, skipet som er oppkalt etter en aktivist som ble kjørt ned av en israelsk bulldoser i 2003, ser Graham håp - tross dødsdramaet mandag.

- Vi har et palestinsk flagg helt fremme på båten. I dag kom det plutselig en hvit due og landet på flagget. Den symbolikken kunne ikke vært klarere.

DØDELIG BORDING: Her border israelske kommandosoldater konvoien mandag 31. mai. Minst ni personer ble drept. Foto: Reuters

Les også

 1. Irsk nødhjelpskoordinator til VG Nett: «Om jeg fryktet vi blir møtt slik én gang til, hadde jeg ikke latt båten gå»

  (VG Nett) Blodbadet på hjelpekonvoien utenfor Gaza for under to døgn siden skremte ikke Niamh Moloughney fra å sende et…
 2. - Nordmennene forlater Israel så fort de kan

  BEER SHEVA (VG Nett) De tre nordmennene som sitter fengslet i Israel etter bordingen av nødhjelpskonvoien til…
 3. - Dette er ikke militært utstyr

  (VG Nett) Kniver, treklubber og skiftenøkler ble ifølge israelske myndigheter beslaglagt fra Gaza-aktivister om bord…
 4. - Mankell er på vei hjem

  Forfatteren Henning Mankell er løslatt av israelske myndigheter og på vei hjem til Sverige, ifølge organisasjonen Ship…
 5. - Egypt åpner grensen til Gazastripen

  Egypts president Hosni Mubarak har besluttet å åpne grenseovergangen Rafah til Gazastripen.

Mer om

 1. Midtøsten

Flere artikler

 1. Irsk aktivist til VG Nett: - Vi er fast bestemt på å nå Gaza

 2. Rachel Corrie holder stø kurs mot Gaza

 3. - Høflige og rolige Gaza-aktivister

 4. Nødhjelpsskip advares av den israelske marinen

 5. Irsk nødhjelpskoordinator til VG Nett: «Om jeg fryktet vi blir møtt slik én gang til, hadde jeg ikke latt båten gå»

Fra andre aviser

 1. Nødhjelpskip bordet av israelske styrker

  Aftenposten
 2. Måtte slippe soldatene om bord

  Aftenposten
 3. Gaza-skip installerer avansert videoutstyr

  Aftenposten
 4. Israel: - Vi er klare for neste skip

  Aftenposten
 5. FNs Pillay: - Kollektiv straff av sivile er forbudt

  Aftenposten
 6. Gaza-skip stanset og ført til havn i Israel

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no