ETTER BØNNEN: Tyrkias presidetn Recep Tayyip Erdogan håndhilser på støttespillere etter å he bedt under eid al-Adha i Istanbul mandag morgen. Foto: Murat Cetinmuhurdar AP

Tyrkia utvider religiøs feiring til ni dagers ferie

ISTANBUL (VG) Årest feiring av de islamske helligdagene eid al-Adha er utvidet til ni dager i Tyrkia. Det jubler landets utsatte turistnæring for.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Eid al-Adha er den viktigste av årets to eid-feiringer i muslimske land, selv om eid al-fitr, festen som markerer avslutningen av muslimenes fastemåned ramadan, er mer kjent i vesten.

Eid al-Adha, som markerer minnet om profeten Ibrahims villighet til å ofre sin sønn Ismail til Allah, sammenfaller med muslimenes pilegrimsferd (hajj) til Mekka, og avsluttes med en offerfeiring der det gis gaver – noe som ofte gjør at den sammenlignes med den kristne julefeiringen.

Men i et Tyrkia sterkt preget av det mislykkede kuppforsøket i juli og de påfølgende massive utrenskningene, er feiringen også blitt et sårt etterlengtet pusterom. Både skoler og universiteter har utsatt starten av semesteret med en ekstra uke, og alle offentlige kontorer holder stengt.

Bare Saudi Arabia feirer lenger

Selve feiringen består av to religiøse helligdager, fastsatt til mandag og tirsdag denne uken. Ofte har man i Tyrkia hatt til sammen fire fridager, men i år er festen utvidet til ni dager, medregnet helgen i forkant og etterkant.

Det betyr at bare Saudi-Arabia, landet der selve pilegrimsferden finner sted, har lenger feiring enn Tyrkia med tolv dager, viser en oversikt fra al-Jazeera. Strengt religiøse Pakistan setter for eksempel av kun tre dager.

For å hjelpe turistnæringen

Men den anerkjente tyrkiske, politiske analytikeren, professor Mensur Akgün, tror ikke utvidelsen er et forsøk på å styrke religionens betydning i det tyrkiske samfunnet.

– Det har vært slike utvidelser også under tidligere regjeringer, dersom selve feiringen har falt i midtuken, slik at det er praktisk å ha fri en hel uke i strekk, sier han til VG.


– Jeg tolker det ikke som et politisk-religiøst trekk, men heller et trekk for å styrke turistnæringen, som har slitt tungt etter terrorhendelser og kuppforsøket, fortsetter han.

Les også: Her skulle det ha krydd av turister – nå er det krise

Mange tyrkere har flokket seg til kysten for å nyte sensommeren under feiringen. Og landets turistnæring takker dermed myndighetene:

– Vi håper endelig på å kunne få hundre prosent belegg på hotellene nå i denne ferien, sier Mehmet İşler i Aegean Touristic Hotels Association (ETİK), til Hurriyet.

Se bilder fra eid-feiring verden rundt:

Hjem til Syria for å feire

Kombinasjonen av eid og den midlertidige våpenstillstanden i Syria, har også ført til timelange køer ved Tyrkias ene åpne grensekryssing, rundt femti kilometer fra krigsherjede Aleppo. Der forsøker syriske flyktninger med opphold i Tyrkia å komme seg hjem for å treffe familien i noen dager.

– Det er en lang og strevsom reise, og kan være farlig, men dersom vi får truffet våre kjære så blir eid-feiringen mer lykkelig, sier en kvinne intervjuet på grensen av France24.

Eid al Adha, også kjent som offerfeiringen, markeres med at et enormt antall husdyr slaktes, og religiøse organisasjoner deler ut kjøtt til fattige familier.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder