OMSTRIDTE FANGELEIRER: Dette bearbeidede satelittbildet viser ifølge Amnesty en av fangeleirene i Nord-Korea, tatt 7. april i år. Bildene viser ifølge Amnesty at fangeleirene har vokst kraftig de siste årene. Foto: AFP/HO/AMNESTY INTERNATIONAL/DIGITALGLOBE

Sjokkrapport om nordkoreanske konsentrasjonsleirer

Amnesty: - Noe av det verste vi har dokumentert

(VG Nett) Politiske fanger i Nord-Korea må spise rotter for å overleve, viser en ny rapport.

  • Sian O'Hara
Publisert:

Amnesty International kunne tirsdag publisere nye bilder og rapporter fra innsiden av Nord-Koreas fangeleirer for politiske fanger.
Det de har funnet er ifølge Amnesty så alvorlig at de omtaler det som det verste de har sett på 50 år.

Ifølge tidligere fanger fra Yodok, en av fangeleirene som menneskerettighetsorganisasjonen har hentet dokumentasjon fra, blir fanger her ofte utsatt for tortur og umenneskelig behandling. Samtlige fanger forteller at de har vært vitne til offentlige henrettelser i leiren.

VOKTER GRENSENE: Kvinnelig soldat vokter grensen til Kina. Nord-Korea har en av verdens største stående hærer, og utgjør en konstant trussel for Sør-Korea. Foto: AP

- Minner om andre verdenskrig

Fangene forteller også om stor matmangel i leiren.

«Amnesty er blitt fortalt at folk mange ganger, til tross for risikoen for straff, har måttet spise rotter eller plukke maisfrø ut fra dyreekskrementer for å overleve», skriver Amnesty på sine hjemmemsider.

Generalsekretær John Peder Egenæs sammenligner forholdene i de nordkoreanske leirene med det man avdekket i konsentrasjonsleirer under andre verdenskrig.

- Ingen andre Amnesty-rapporter jeg har lest minner meg så mye om beskrivelsene av konsentrasjonsleirene under andre verdenskrig. Disse menneskene har ingen rettigheter og behandles i realiteten som slaver, sier Egenæs.

Amnesty har også fått nye satelittbilder som viser at de nordkoreanske fangeleirene er både større og trolig rommer flere fanger enn tidligere. Bildene viser fire leirer som strekker seg over store, øde landområder i provinsene South Pyongan, South Hamkyung og North Hamkyung. Det tidligere estimatet på nordkoreanske, politiske fanger var 200.000, men Amnesty har nå skaffet bilder som antyder at det såkalte gulag-systemet rommer flere fanger enn tidligere antatt.

Les også: - Nordkoreanere spiser gress for å overleve

Offentlige henrettelser

Nord-Korea er et av verdens mest lukkede land, og selv mange hjelpeorganisasjoner nektes adgang på tross av at folket er avhengig av bistand i form av mat utenfra.

Selv om hungersnøden og ekstrem fattigdom rullet innover landet etter Sovjetunionens kollaps, har Nord-Korea bevart den stalinistiske strukturen og de beryktede leirene har mange likhetstrekk med gulag-systemet i Sovjet. Ofte arbeider fangene seg ihjel, og Amnesty sammenligner det med slaveri. De tror at leirene har vært i bruk siden 1950-årene, og at hittil er bare to vellykkede rømningsforsøk kjent.

- Alle i Kwanliso var vitne til henrettelser. Mens jeg var fange i Kwanliso 15, ble alle som prøvde å rømme fanget inn igjen. De ble avhørt i to, tre måneder og deretter henrettet, videreformidler Amnesty International fra en fange.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder