Kong Charles utsetter Frankrike-besøk etter opptøyer
Torsdag kveld var det voldsomme demonstrasjoner i Frankrike. Nå er kong Charles’ besøk til landet utsatt.
Beslutningen ble tatt etter en telefonsamtale mellom president Emmanuel Macron og kong Charles, ifølge en uttalelse fra det franske presidentkontoret Élysée.
Det er nyhetsbyrået Reuters som melder dette. De opplyser at Macron skal ha bedt britiske myndigheter om å avlyse besøket.
Kong Charles skulle etter planen på et tredagers statsbesøk til landet søndag, sammen med sin kone dronning Camilla.
Utsettelsen av statsbesøket skyldes uroen i landet, som de siste dagene har vært preget av omfattende protester.
Innenriksminister Gérald Darmanin sa tidligere fredag at de imidlertid var klare for å ta imot britenes konge.
– En enorm misnøye
I gårsdagens opptøyer ble over 400 politifolk skadet.
– Den er veldig spent. Det er en enorm misnøye. Det gjelder ikke bare pensjonsreformen, nå gjelder det mer Macrons person og hans måte å styre landet på, sier Vibeke Knoop Rachline til VG på spørsmål om stemningen i landet.
Forfatter og kommentatoren bor i Paris og er tett på protestene som de siste ukene har preget landet.
– Jeg går ikke midt i bråket, det gjorde jeg da jeg var ung journalist, men ikke nå lengre. Men jeg er ikke noe redd for å gå ute i gatene i Paris, forteller Knoop Rachline.
Torsdag kveld satt demonstranter fyr på rådhuset i byen Bordeaux sørvest i landet. Brannen ble meldt slukket senere samme kveld.
Ordføreren i Bordeaux, Pierre Hurmic, opplyser til nyhetsmediet France Bleu Gironde at han er svært sjokkert etter dramaet.
– Jeg forstår ikke denne type vandalisme. Rådhuset er en del av folket i Bordeaux, sier han.
I Nantes og Bordeaux brukte politiet tåregass, mens i Rennes ble voldelige demonstranter møtt med vannkanoner.
Bare i Paris marsjerte 119.000 mennesker i gatene, ifølge oversikten til innenriksdepartementet.
Demonstranter blokkerte togstasjoner, veier og deler av Charles de Gaulle-flyplassen utenfor Paris. Også i Bordeaux, Lyon, Nantes, Rennes og flere andre franske byer var det store demonstrasjoner mot den upopulære reformen.
Varslet protester til uken
Fagbevegelsen har varslet enda en landsomfattende protestdag tirsdag i neste uke, mens Storbritannias kong Charles skulle komme på statsbesøk.
Under et besøk i politiets hovedkvarter torsdag kveld, mens det fortsatt brant i noen av Paris' bydeler, forsikret innenriksminister Gérald Darmanin at sikkerhet «ikke utgjør noe problem», og at den britiske monarken «vil være velkommen og bli tatt vel imot».
Franske fagorganisasjoner anklager regjeringen for å ha skapt en «eksplosiv situasjon» etter at den presset gjennom pensjonsreformen uten en avstemning i nasjonalforsamlingen i forrige uke.
– Regjeringen ønsker å bla om til neste ark. Men fagbevegelsen støtter arbeidernes og de unges besluttsomhet for å få reformen trukket tilbake, heter det i en uttalelse.
441 skadet
Fredag morgen meldte innenriksminister Gérald Darmanin at 441 politifolk ble skadet i sammenstøt med demonstranter under protestene i franske byer i går, skriver NTB.
Nesten 1,1 million mennesker deltok ifølge myndighetene i protestene mot regjeringens omstridte pensjonsreform. Flere steder brøt det ut voldsomme gatekamper mellom demonstranter og politiet.
457 mennesker ble pågrepet under opptøyene, opplyste innenriksminister Darmain i et TV-intervju.
I Paris knuste mindre grupper med anarkister butikkvinduer, ødela gatemøbler og plyndret en McDonalds-restaurant. Politiet svarte med tåregass og sjokkgranater.
På spørsmål om det er noen tegn til at protestene vil avta, svarer Knoop Rachline kontant:
– Nei, tvert imot. I går var det mer enn noensinne.
Hun forteller at den spente stemningen og misnøyen gjør seg gjeldende på flere nivåer.
De voldsomme demonstrasjonene man kan se bilder av på TV, de langt mer fredelige demonstrasjonene i regi av fagforeningene og blant mannen eller kvinnen i gaten man prater med.
Takker
Frankrikes innenriksminister, Gérald Darmanin, takker politibetjenter og brannkonstablene for innsatsen.
– Tusen takk til politiet og brannmenn som mobiliserte i dag. La oss sende en tanke til alle skadede politibetjenter, skriver Frankrikes innenriksminister Gérald Darmanin, på Twitter.
Han sier videre:
– Det finnes bråkmakere, ofte fra det ekstreme venstre, som vil ta ned staten og drepe politiet, og til slutt overta institusjonene, sa statsråden.
Frankrikes statsminister, Élisabeth Born, skriver på Twitter at volden er uakseptabel.
– Å demonstrere ved uenigheter er en rettighet, men volden vi har vært vitne til i dag er uakseptabel, skriver hun.
Økt voldsbruk
Streikeaksjonene og protestene de siste ukene har stort sett gått fredelig for seg.
De siste dagene har voldsbruken økt under spontane demonstrasjoner. Arrangørene av protestene ber folk om å avstå fra voldsbruk.
– Vi vil ha ikkevoldelige aksjoner som respekterer eiendom og folk, sier Lauren Berger i fagorganisasjonen CFDT i et forsøk på å roe situasjonen.
– Må tre i kraft i løpet av året
Det totale antall demonstranter i hele landet var 1,089 millioner. Det er over dobbelt så mange som deltok i protestene den 15. mars, som var den forrige dagen da fagbevegelsen oppfordret til demonstrasjoner og generalstreik.
7. mars demonstrerte 1,28 millioner mennesker.
Onsdag sa president Emmanuel Macron at pensjonsreformen må tre i kraft innen året er omme.
Den innebærer blant annet at pensjonsalderen heves til 64 år, og at ansatte må jobbe i minst 43 år for å få full pensjon, noe som betyr at mange må jobbe langt lenger enn til fylte 64 år.