ARRESTERT: Paul Whelan skulle etter sigende i bryllupet til en tidligere kollega fra det amerikanske marineinfanteriet i Moskva. Der ble han pågrepet for spionasje. Foto: Whelan-familien via REUTERS

Amerikaner spion-tatt i Moskva: – Skulle i bryllup

Spionsiktede Paul Whelan skal ha tjenestegjort i det amerikanske forsvaret og jobbet med sikkerhet som sivilist. Ifølge familien skulle han til Moskva i et bryllup.

Nyttårsaften fortalte den russiske sikkerhetstjenesten FSB at de hadde arrestert amerikaneren Paul Whelan. Han ble pågrepet på et «spionoppdrag» i Moskva den 28. desember, ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS.

Familien fikk vite at Whelan var arrestert da nyheten sprakk. Da hadde de ikke hørt fra ham siden han ble pågrepet.

les også

Her svinger Putin (66) køllen på Den røde plass

– Dette var veldig utypisk for ham, selv når han var ute og reiste, skriver broren David Whelan i en uttalelse på vegne av familien.

Her omtales den spionsiktede amerikaneren som deres «sønn og bror».

– Vi er dypt bekymret for hans sikkerhet og helse. Det er ingen tvil om hans uskyld, og vi har tillit til at hans rettigheter respekteres, skriver broren videre.

Veteran og sikkerhetssjef

I et intervju med CNN utdyper broren David uttalelsen, og hevder Paul Whelan tjenestegjorde i Irak i flere omganger som marineinfanterist. Han skal ha vært i Moskva i anledning bryllupet til en annen amerikansk veteran og en russisk kvinne.

– Det å vite at han ikke er død hjelper virkelig, på en merkelig måte. Da vi ikke fikk tak i ham i begynnelsen var vi bekymret. Det er vi fortsatt, men vi vet i det minste at han er i live, sier David Whelan til kanalen.

les også

Russiske medier kaster seg over Hagen-utspill om Krim

Whelan er født i Canada og har britiske foreldre. Han er amerikansk statsborger, og har jobbet med sikkerhet de siste årene.

Han har figurert tidligere figurert i forbindelse med familiebedriften Whelan Security, og vært leder i avdelingen for global sikkerhet og etterforskning i det store bemanningsbyrået Kelly Services.

les også

Russisk eksspion sier han presset Paul Manafort for russisk milliongjeld

Da han ble arrestert var han global sikkerhetssjef i BorgWarner som lager produkter til bilindustrien, bekrefter selskapet.

Whelan besøkte Russland i 2007, ifølge en artikkel på nettsidene til marinekorpset.

Kobles til spionsak i USA

Pågripelsen kommer kort tid etter at den russiske studenten og våpenaktivisten Marija Butina erklærte seg ikke skyldig i spionasje, men skyldig i konspirasjon.

Saken har satt sinnene i kok i Russland, og etter at Butina ble arrestert, krevde Russlands utenriksminister Sergej Lavrov at hun skulle løslates. I en telefonsamtale med USAs utenriksminister Mike Pompeo, hevdet Lavrov at anklagene mot henne var fabrikkert.

Utenriksdepartementet i Russland satte i gang en kampanje i sosiale medier for å få Butina løslatt. Twitter-kontoene til flere av Russlands ambassader byttet ut profilbildene sine med et bilde av Butina, samt slagordet «Free Butina».

Flere, deriblant den britiske finansmannen og menneskerettighetsaktivisten Bill Browder, setter sakene i sammenheng.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder