JAKTER GJERNINGSMANNEN: En patrulje fra den franske spesialstyrken Brigade de Recherche et d’Intervention (BRI) patruljerer gatene i Strasbourg i søket etter gjerningsmannen som skjøt og drepte tre personer tirsdag. Foto: PATRICK HERTZOG / AFP

Angrepet i Strasbourg: Politiet jakter fortsatt gjerningsmannen

Et halvt døgn etter at tre mennesker ble drept og flere skadet i et angrep mot et julemarked i Strasbourg, er gjerningsmannen fortsatt på frifot. Myndighetene frykter nå at han har forlatt Frankrike.

Artikkelen er over ett år gammel

Det var ved 20-tiden tirsdag kveld at en 29 år gammel mann åpnet ild mot en folkemengde på et julemarked i Strasbourg øst i Frankrike.

I morgentimene onsdag pågår det fortsatt en storstilt klappjakt, og fransk politi har mobilisert 350 mennesker, inkludert 100 politifolk – med støtte fra to helikoptre, spesialpoliti, samt soldater fra Operation Sentinelle.

Franske myndigheter bekrefter at de er usikre på om gjerningsmannen fortsatt befinner seg i landet, og mistenker at han kan ha rømt til Tyskland.

I morgentimene onsdag kontrollerer de biler ved flere grenseoverganger mellom Frankrike og Tyskland, og franske spesialstyrker søker blant annet langs elven Rhinen i Strasbourg.

KLAPPJAKT: Onsdag morgen søker franske spesialstyrker blant annet langs elven Rhinen i Strasbourg. Foto: FREDERICK FLORIN / AFP

Statssekretær Laurent Nunez i det franske innenriksdepartementet bekrefter at fem personer ble pågrepet i en rekke politiaksjoner gjennom natten. Det er imidlertid foreløpig uklart hvilke forbindelser de har til gjerningsmannen.

I et intervju med France-Inter Radio understreker statssekretæren at motivet bak angrepet fortsatt er uklart.

Hevet beredskapsnivået

Beredskapsnivået i Strasbourg og Frankrike ble natt til onsdag hevet til høyeste nivå: «Urgence attentat».

Regjeringen har besluttet å innføre strengere grensekontroller, samt kontroller på samtlige julemarkeder i Frankrike. De vil også mobilisere operasjonen Opération Sentinelle i hele landet. De arbeider med å håndtere terrortrusler og beskytte utsatte områder i kjølevannet av angrepene i 2015.

les også

Dødelig skyting i Frankrike etterforskes som terror

Opération Sentinelle består av 10.000 soldater og 4700 politibetjenter, og er ledet av det franske militæret.

Alle offentlige arrangementer er avlyst i Strasbourg onsdag.

Minst tre personer er bekreftet omkommet, og ytterligere 13 er skadet i angrepet tirsdag. Åtte regnes som alvorlig skadet, og fem skal være lettere skadet, skriver franske myndigheter i en pressemelding onsdag morgen.

Myndighetene nedjusterte antallet omkomne til to personer onsdag formiddag, men sendte like etter ut en ny pressemelding hvor de ba mediene om å se bort ifra justeringen.

Merci de ne pas tenir compte du communiqué de presse qui vous a été transmis au titre du point de situation de 10h0… https://t.co/hM1ZIP2Dnt

Skulle pågripes – var ikke hjemme

Politiet skulle etter planen pågripe gjerningsmannen for et ran og et drapsforsøk tirsdag morgen, skriver Le Figaro. Mannen var ikke hjemme, men flere av de antatte medskyldige i handlingen ble pågrepet.

les også

Fransk avis: Antatt gjerningsmann skulle pågripes morgenen før angrepet

29-åringen ble derimot ikke pågrepet, men politiet skal ha funnet eksplosiver hjemme i leiligheten hans.

Bare timer senere begynte han å skyte mot folkemengden. Angrepet fant sted på et julemarked med historie tilbake til 1570. Det regnes som en av de mest populære begivenhetene i Frankrike i førjulstiden.

Ifølge lokale myndigheter skal mannen ha brukt flere våpen.

Gjerningsmannen skal i ettertid ha blitt skadet i en skuddveksling med en soldat, ifølge fransk politi.

Litt før klokken 23.30 tirsdag kveld meldte Sky News at politiet hadde omringet mannen.

Gjennom timene jakten fortsatte natt til onsdag ble det ikke bekreftet hvorvidt dette hadde ført til noen pågripelse eller ei.

Radio France-reporter Antoine Marette skriver på Twitter at det onsdag morgen pågår en politiaksjon i nærheten av katedralen i Strasbourg.

Myndighetene har i ettertid avvist denne opplysningen overfor Le Figaro.

Mannen politiet nå jakter på er har et kriminelt rulleblad og er ført opp på en overvåkningsliste over mulige ekstremister. Ifølge innenriksminister Christophe Castaner er 29-åringen tidligere dømt for lovbrudd i både Frankrike og Tyskland, og han har sonet sine dommer.

BEREDSKAPSNIVÅ: Beredskapsnivået i Strasbourg og Frankrike har blitt hevet til høyeste nivå. Bildet viser en fransk politimann som holder vakt like ved åstedet. Foto: ABDESSLAM MIRDASS / AFP

Var på ferietur med kona

En 45 år gammel thailandsk turist er blant de to drepte, opplyser det thailandske utenriksdepartementet.

Anupong Suebsamarn var på ferie i Strasbourg sammen med sin kone, og ankom den franske byen tirsdag – samme dag som skyteangrepet.

– Vi forsøkte så godt vi kunne å gjenopplive ham. Vi ga hjerte- og lungeredning, og dro ham inn i en restaurant i nærheten, sier et vitne til BBC.

Ifølge vitnet responderte ikke mannen på gjenopplivingsforsøkene, og ambulansen ankom først etter 45 minutter. Suebsamarns kone overlevde angrepet og har fått bistand fra franske myndigheter.

Den andre personen som omkom er ifølge TV 2 en soldat.

FLERE SKUDD: Skytingen på byens berømte og tradisjonsrike skal ha vart i opptil ti minutter. Foto: VINCENT KESSLE / REUTERS

Macron holdt krisemøte

President Emmanuel Macron holdt natt til onsdag krisemøte på med blant andre statsminister Édouard Philippe, nestkommanderende innenriksminister Laurent Nunez, helseminister Agnès Buzyn, forsvarsminister Florence Parly og tredve andre representanter for regjeringen og de ulike sikkerhetstjenestene, ifølge Le Monde.

Onsdag skal presidenten også holde et ekstra forsvarsråd etter ministerrådet.

«Solidaritet fra hele nasjonen til Strasbourg, ofrene og deres familier», tvitret Macron i natt.

KRISEMØTE: President Emmanuel Macron holdt et krisemøte natt til onsdag, etter å ha blitt orientert om skyteangrepet. Foto: POOL / REUTERS

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder