FÅTT NOK: Begeret er i ferd med å renne over for Trump vedrørende budsjettkonflikten med demokratene over grensemuren. Foto: Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN

Syvende dagen med «shutdown»: Trump holder Demokratene ansvarlig for barnedødsfall

Mens deler av det amerikanske statsapparatet er stengt som følge av budsjettstrid, legger president Donald Trump skylden på Demokratene for at to barn har dødd i varetekt.

Tidligere denne uken ble det kjent at en åtte år gammel gutt fra Guatemala døde i varetekt hos amerikanske toll- og grensemyndigheter. Han er det andre barnet som dør i varetekt denne måneden.

Lørdag kveld tordner Trump på Twitter mot Demokratene i forbindelse med dødsfallene.

– Ethvert dødsfall, enten det gjelder barn eller andre på grensa, er ene og alene Demokratenes feil og deres patetiske innvandringspolitikk, som lar folk gå på den lange vandringen i den tro at de kan komme inn i vårt land på lovlig vis, skriver presidenten.

Krever 40 milliarder

Tiraden kommer samtidig som landet har iverksatt en såkalt «shutdown», der mange av de offentlige etatene har blitt tvunget til å stenge grunnet budsjettmangel. Dette er tredje gangen USA har måttet ty til et såpass drastisk tiltak i år.

Budsjettuenighetene munner i den mye omdiskuterte grensemuren mellom USA og Mexico, som sto sentralt under presidentens valgkampanje.

Trump krever at det legges inn 40 milliarder dollar i budsjettet til å ferdigstille muren, og nektet å skrive under på en midlertidig avtale som kom på plass torsdag, ettersom han mente det var satt av for lite penger til prosjektet.

Truer med å stenge grense

Trump truer med å stenge den sørlige grensen dersom budsjettønsket hans ikke går i oppfyllelse.

– Vi vil bli tvunget til å stenge den sørlige grensen fullstendig dersom demokratene ikke gir oss penger til å bygge muren, og lar oss endre de latterlige immigrasjonslovene som landet vårt bærer byrden av. Jeg har det vanskelig for å tro at en kongress og en president godtok disse!, skriver han på kontoen sin.

les også

Trump høster kritikk for Irak-besøk

les også

Trump i Irak: Blåste opp lønnsøkningen til soldatene

Han mener også USA bør trekke seg ut av NAFTA , frihandelsavtalen som de inngikk med Canada og Mexico i 1994.

– USA taper sååå mye penger på handle med Mexico under NAFTA, over 75 milliarder dollar i året (og da er ikke narkotikapenger inkludert, som ville utgjort mange ganger det beløpet), at jeg vurderer å stenge den sørlige grensen på grunnlag av lønnsomhet. Vi bygger en mur eller stenger grensen...., skriver han på Twitter.

DÅRLIG STEMNING: Tonen var skarp mellom Nancy Pelosi, Donald Trump og Chuch Schumer da de diskuterte Mexico-muren på Det ovale kontor tidligere i desember. Foto: Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN

Den delvis nedstengningen av offentlig etater er forventet å forbli uforandret inn i 2019. Neste budsjettsamtaler gjenopptas først onsdag ettermiddag, på den tolvte dagen av nedstengningen.

Bortimot 800.000 statlige arbeidere har blitt tvunget til å ta fri eller jobbe uten betaling, ifølge The Guardian.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder