REDNINGSKVINNE: Kinesere redder Russlands økonomi. Det er nesten bare kinesiske turister som legger turen til Murmansk. Her Ady (17) fra Shanghai. Foto: HARALD HENDEN, VG Foto: Harald Henden

«Utfrossede» Russlands nye makker: Kina

MURMANSK (VG) Russland er riktignok fryst ut av det gode selskap i Vesten, men bygger nå opp en mektig allianse med stormakten Kina.

 • Nora Thorp Bjørnstad
 • Harald Henden (foto)

Artikkelen er over to år gammel

Russlands største by nord for polarsirkelen er ikke akkurat et klassisk reisemål for feriesugne europeere. Men Murmansk tiltrekker seg nå store grupper av en ny type turister. På Azimut hotell i sentrum av byen står kjempekofferter på rekke og rad med sprikende glidelåser og belte rundt magen. Eierne har reist langt for å oppleve det høye nord.

– Vi så bilder og fikk så lyst til å dra! Her i Russland er det masse snø og veldig vakkert!, sier Ady (17) fra Shanghai, som reiser i en gruppe sammen med flere slektninger og bekjente.

Gleden kan sies å være på russiske myndigheters side. Å forsterke vennskapet til en stormakt som Kina er gull verdt i en tid hvor landet har sanket mange nye uvenner.

les også

Nordmenn i omstridt observatør-oppdrag til Krim under Russland-valget

Største handelspartner

«Russland forsøker å destabilisere Europa». Britenes utenriksminister Boris Johnson la ikke noe imellom da han avla sin russiske motpart Lavrov et sjeldent besøk i Moskva like før jul. Et samlet Vesten har innført sanksjoner mot Russland som en reaksjon på landets rolle i Ukraina-konflikten og annekteringen av Krim i 2014, og russerne har svart med importforbud og nye lover som skal hindre vestlig innflytelse.

Men når russernes forhold til EU og USA er dekket med store steiner langs ruta, går Russland til sammenlikning på den reneste silkeveien sammen med Kina.

«Moskva og Beijing går stadig inn for fredelig politisk og diplomatisk løsning av internasjonale strider og regionale konflikter uten dobbeltmoral og ensidige handlinger, og motstår besluttsomt innblanding i andre staters indre anliggender», skriver den russiske ambassaden i Oslo i en e-post til VG.

Det står i sterk kontrast til hvordan Moskva-autoritetene har betegnet Norges og USAs myndigheter som «demoniserende» overfor Russland.

les også

May gjør som Putin forventer

VANSKELIG: Det kan være tøft for pensjonister å klare seg i Murmansk. Foto: Harald Henden

les også

Russland krever bevis fra britene etter giftangrep

Turistboom

På den 12 dager lange reisen med tog mellom Moskva, St Petersburg og nå Murmansk, har Ady og gruppen lagt igjen en jevn sti av rubler til den russiske økonomien, men ikke minst, tatt tusenvis av selfies i snøkledd landskap som stolt vises frem i hjemlandet som reklameplakater for Russland.

« Uansett sanksjoner og utenlandsk propaganda mot vårt land i de siste årene legger vi merke til stigende interesse for Russland fra utenlandske turister, blant annet kinesere, som er ledende i antall reiser til Russland», skriver Russlands ambassade til VG, og presiserer at “Kina er vår største handelspartner”.

Russernes arbeid med å gjøre seg attraktiv på det kinesiske markedet har pågått lenge. Innføringen av en visumfri innreise for kinesiske gruppereiser er en av nøkkelfaktorene, men en oppgradering av transportnettverket mellom landene og langt flere hotellrom i den strategisk viktige byen Vladivostok like ved grensen til Kina, har også hjulpet godt, ifølge Huffington Post.

Resultatet er at tallet på kinesiske turister har skutt i været de siste årene. Her i Murmansk kom det 30 ganger flere turister fra Kina i 2016, enn tre år tidligere, noterer avisen Barents Observer. På landsbasis steg antallet kinesere på visumfrie gruppereiser fra 87.000 i 2010, til i overkant av 1 million i 2017. Mellom 2015 og 2016 var det hele 40 prosents økning, skriver The Times.

PÅ FERIE: Flere kinesiske turister poserer for kamera. Foto: Harald Henden

Gjør seg lekker for Kina

På Azimut i Murmansk har horder med kinesere tatt over frokostbuffeten. Her er det godt tilrettelagt for at de morgensultne kan få kinesiske frokostretter som stekt ris, svinekjøtt, tynn rissuppe og kokte egg. De russiske alternativene forblir i stor grad urørte.

– Vi har smakt russisk mat. Noe av det var godt!, smiler 35 år gamle Zhu diplomatisk, men legger til , mer alvorlig, på gebrokkent engelsk “men noe av det kan vi ikke akseptere”.

Om to dager skal gruppen på nordlysekskursjon og hundekjøring, et program til forveksling likt det de kunne opplevd i Nord-Norge. Men russerne, med sin kombinasjon av lavere kostnadsnivå og et fall i rubelen, tilbyr et langt billigere opplegg til prisbevisste kinesere.

I en politisk kontekst er russiske myndigheters fremsnakking av Kina «først og fremst en måte å imitere en allianse for å irritere Vesten», sier leder for avdelingen for russisk innenrikspolitikk og politiske institusjoner i tankesmien Carnegie i Moskva. Andreij Kolesnikov, til VG.

Det er likevel vanskelig å ignorere effekten strålende fornøyde, kjøpesterke kinesere har på det russiske høye nord, bare et par timers kjøring fra norskegrensa.

MØTTES: Russian President Vladimir Putin tar sin kinesiske motpart Xi Jinping i hånden under et møte i Moskva 4. juli 2017. Foto: Sergei Ilnitsky, REUTERS

Mer om

 1. Russland
 2. Moskva
 3. Kina

Flere artikler

 1. Putins militære muskler og økonomiske avmakt

 2. Russere unngår sanksjonene - drar på «harrytur» til Norge

 3. Nordmann tilbyr reiser til annekterte Krim

 4. Med en russisk pistol mot tinningen

 5. Russland holder rekordstor militærøvelse

Fra andre aviser

 1. Den arktiske hovedstaden lå med brukket rygg. Så kom kineserne.

  Aftenposten
 2. «Russland og Kina samarbeider stadig mer. Ingen bør bli overrasket dersom de snart øver i Barentshavet.»

  Bergens Tidende
 3. Putin og Xi spiste pannekaker og skålte. I Sibir satte folk vodkaen i halsen.

  Aftenposten
 4. Dette vil Trump og Putin snakke om

  Bergens Tidende
 5. Nå er Vesten ordentlig lei av Putin

  Bergens Tidende
 6. Kineserne vinner VM utenfor banen. Det er et viktig steg i å gjøre Kina til verdens maktsentrum.

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no