THRILLERVALG: En av tilhengerne til Rick Saccone følger i spenning med på valgresultatene. Foto: Reuters

Dødt løp i thrillervalg i USA

Donald Trumps massive støtte var ikke nok. Etter en valgthriller av de sjeldne var det dødt løp mellom den republikanske kandidaten Rick Saccone (60) og demokraten Conor Lamb (33).

Ifølge NBC News ligger det nå imidlertid an til at den demokratiske nykommeren har stukket av med seieren.

Når 99 prosent av stemmene er talt opp ser det ut til at det blir en knepen seier til Lamb, som for øyeblikket leder med 641 stemmer over sin republikanske motkandidat.

Conor Lamb tok tidlig ledelsen i Pennsylvania natt til onsdag norsk tid, men da så godt som alle stemmene var talt opp hadde dette endret seg:

Da var det under tusen stemmer som skilte de to rivalene. Ingen av de amerikanske mediene har hittil turt å utrope noen vinner.

Ved flere valglokaler pågikk det hektisk aktivitet med telling av forhåndsstemmer.

Like etter klokken 04.30 norsk tid gikk republikaneren Rick Saccone (60) på talerstolen:

– Det er ikke over. Ikke gi opp. Vi skal vinne dette.

Men et par timer senere erklærte den demokratiske rivalen seier:

– Det tok litt lenger enn vi trodde, men vi klarte det, sa Conor Lamb.

DØDT LØP: Slik så det ut da 99 prosent av stemmene var talt opp. Foto: Reuters

les også

Saccone til VG: – Selvsagt vinner jeg

Spesialvalget til Representantenes Hus i Kongressen følges med argusøyne i det politiske USA. Dette er nemlig et distrikt president Donald Trump vant med hele 20 prosentpoeng i 2016. Flere kommentatorer påpeker at det jevne resultatet i seg selv derfor er en seier for demokratene, uavhengig av det endelige resultatet.

– De store taperne er Det republikanske partiet og president Trump. Sannsynligheten for at demokratene tar tilbake flertallet i Kongressen ved mellomvalget til neste år er mye større nå enn den var i går, sier ABC News’ politiske analytiker Matthew Dowd.

TRUMP-FAVORITT: Den republikanske kandidaten Rick Saccone (60), her under et valgkamp-arrangement i Elizabeth Township tidligere denne uken. Foto: Reuters

– Dette er en lekse vi alle burde ha lært i 2017: Disse trendene er alarmerende for det republikanske partiet uansett om de vinner eller taper, sier CNNs Eric Bradner.

Et nederlag her vil sende nye sjokkbølger i det republikanske partiet før høstens mellomvalg. Det vil styrke påstanden om at det skyller en anti-Trump-bølge over USA. Noen kommentatorer mener at det jevne resultatet bør få alarmene til å gå.

SPENNING: Tilhengere av demokraten Conor Lamber var tydelig fornøyde da de første resultatene startet å komme inn. Foto: BRENDAN MCDERMID / X90143

I et desperat forsøk på å skaffe partifellen nok stemmer holdt presidenten et valgkampmøte i delstaten i helgen. Senest dagen før thrillervalget tok han også til Twitter for å be folk om å stemme på Saccone.

Spesialvalget blir avholdt fordi det ble et ledig sete i Kongressen da republikanske Tim Murphy trakk seg i oktober. Han skal ha trakassert kvinner på jobben og ba angivelig sin gravide elskerinne om å ta abort. Dette til tross for at han selv har markert seg som en sterk motstander av kvinners rett til abort.

Det er bare noen måneder siden skandaliserte Roy Moore tapte spesialvalget i blodrøde Alabama, noe som ikke skulle kunne skje.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder