RØYKHAV: En palestinsk ung mann kaster stein med slynge mot det israelske grensegjerdet øst for Khan Younis. Røyken rundt ham kommer fra påtente bildekk. Foto: HARALD HENDEN, VG

VG i Gaza: Protestene krever nye liv – se de dramatiske bildene

KHAN YOUNIS (VG) For fjerde fredag på rad sto Gazastripen i flammer. Samtidig ber stadig flere palestinere sine egne om å legge ned steinene.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Palestinske unge menn har flokket seg sammen farlig nær det strengt bevoktede grensegjerdet mot Israel øst for Khan Younis i Gaza. De setter fyr på bildekk. Når den svarte røyken skaper et tykt teppe, kaster de stein med slynge så langt de makter. De vet at de risikerer en arm, et bein – eller livet. Israelske skarpskyttere har dem i sikte.

Palestinere protesterte fredag på fem ulike steder langs det 51 kilometer lange piggtrådgjerdet som skiller enklaven fra Israel.

les også

«Selv om jeg kaster stein, betyr vel ikke det at de kan skyte av meg beinet?»

16-åring drept

Etter noen timers protester var over 700 personer blitt såret av skudd og tåregass. Fire personer er blitt drept av skarpe skudd. Blant dem skal det ha vært en 15-åring og en funksjonshemmet mann, ifølge Helsedepartementet i Gaza.

Dette kommer på toppen av de siste ukenes 33 drepte og over 4300 sårede.

– Hvordan kan drapet på et barn i Gaza i dag bidra til fred? Det gjør ikke det! Det bidrar til mer sinne og mer drap, sier FNs Midtøsten-utsending Nikolaj Mladenov, og krever at hendelsen etterforskes, melder NTB.

Folkefest

I teltområdet bak sandvollene, noen hundre meter fra grensen, er det rigget til festival. Familier og småbarn har lagt hviledagen hit. Det selges maiskolber og is på pinne, tradisjonell musikk kommer ut av høyttalerne og flere sender opp brennende drager med det palestinske flagget.

De har ikke fulgt Israels råd, som fredag morgen slapp flygeblader over Gaza der de ba folk holde seg unna grensen.

Selv noen hundre meter fra gjerdet, er det utrygt. Stadig vekk legger folkemengden på spring, vekk fra den israelske hærens sviende tåregasspatroner.

RIVER NED GJERDET: Demonstrantene har hektet fast deler av piggtrådgjerdet (som står oppreist før selve grensegjerdet) og drar det med seg langs bakken. Foto: Harald Henden/VG

Demonstrant: «Verden har glemt palestinernes rett»

Palestinerne har siden 30. mars kommet sammen for den såkalte «Returmarsjen», der de krever å få vende tilbake til sine tidligere hjem i Israel. Etter hver fredagsbønn har det vært store opptøyer.

– Verden har glemt palestinernes rett. Det er vår plikt å minne dem på det, sier tobarnsfaren Ahmed (32), som har neven full av steiner og ansiktet dekket av et rødrutete skjerf.

les også

Derfor har uroen eskalert på Gazastripen

På armen har han skrevet «Jeg vender hjem» på arabisk. Han har deltatt i protestene siden de startet. Flere av vennene og slektningene hans er blitt såret

Hvis ikke vi risikerer livet for vårt hjemland, hvem skal da gjøre det? spør Ahmed.

TÅREGASSOFRE: En mann bæres ut av helsepersonellet etter å ha inhalert tåregass. En av sykepleierne faller selv om etter å ha fått i seg gassen. Foto: Harald Henden/VG

Hamas til VG: Ikke vi som står bak

Israel har fått internasjonal kritikk fra blant annet EU og FN for å skyte skarpt mot ubevæpnede palestinere. Israel avviser denne kritikken, og mener at det er landets rett å forsvare seg og at de drepte var terrorister.

På sosiale medier tar stadig flere palestinere til orde for å stanse de livsfarlige protestene. Unge menn dør for ingenting, sier enkelte VG snakker med.

PUSTEVANSKER: En mann gisper etter pusten etter å ha fått i seg tåregass. Han bæres ut av andre demonstranter. Foto: Harald Henden/VG

De er kritiske til at det kastes stein i det som skulle være en fredelig protest. Og de er kritiske til at islamistorganisasjonen Hamas, som kontrollerer Gaza, nå i stor grad dominerer protestene som i utgangspunktet var tverrpolitisk initiert.

I SKYTTELTRAFIKK: Helsepersonellet ved grensegjerdet tar seg et lite pust i bakken mellom evakueringen av de sårede. Foto: Harald Henden/VG

les også

«Han var familiens løve»: Tenåringen ble skutt i hodet av israelske styrker

Hamas nekter imidlertid for dette:

– Dette er en folkelig, fredelig protest, men Israel svarer med vold. Vi har ikke oppfordret folk til å komme. Det er vanlige borgere som demonstrerer, og vi kan ikke forhindre dem, sier Hazem Kassem, talspersonen i Hamas til VG.

PALESTINA: De som protesterer i Gaza krever å få vende tilbake til sine tidligere hjem i Israel. Foto: Harald Henden/VG

Israel feirer 70 år

Samtidig som flere av Gazas to millioner innbyggere er samlet i protest, har Israel startet feiringen av sine første 70 år som en selvstendig nasjon med fyrverkeri, strandfester og en flammende tale av statsminister Benjamin Netanyahu der han sa at «vi styrer Israel mot å bli en økende verdensmakt».

Palestinernes protester er ventet å vare til 14. mai: Selve dagen da staten Israel ble proklamert, og da USA skal gjennomføre sin svært omstridte plan om å flytte den amerikanske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem.

VG I GAZA: Fotograf Harald Henden og Midtøsten-korrespondent Ingeborg Huse Amundsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder