TIL CANADA: Noor (29), broren Ahmad (36) og moren Amal (66) har fått tillatelse til å dra til Canada. Her er familien på flyplassen i Istanbul før avreise. Foto: NILAS JOHNSEN/VG

Flyktning i seks år: Nå har Noor kommet seg til Canada

ISTANBUL (VG) Da FN-systemet sviktet, reddet frivillige Noor Oghli (29) fra livet som flyktning i Syrias «nærområder».

 • Nilas Johnsen

Artikkelen er over ett år gammel

Minst 65 millioner mennesker er fordrevet fra sine hjem, av krig, sult og naturkatastrofer verden over. Noors fortelling er bare én av alle disse skjebnene.

Samtidig er det en fortelling som angår dem alle. En fortelling om et system for flyktninger som ikke fungerer, og der kun de mest ressurssterke og heldige ender med et lykkekort. Et slikt som Noor fikk den dagen hun fylte 29.

les også

Slik er Noors kamp

– Jeg ble intervjuet av kanadiske myndigheter i november, og fikk beskjed om at bare noen siste godkjenninger gjensto. Men så hørte vi ingenting. På bursdagen min i mai håpet jeg hele dagen, men da kvelden kom hadde jeg gitt opp. Og så ringte telefonen, med bekreftelse om at vi skulle få komme til Canada, forteller Noor.

STERK: Den syriske flyktningen Noor er svak i kroppen, men ressurssterk og har jobbet utrettelig i seks år for å komme til et vestlig land for å få helsehjelp. Foto: NILAS JOHNSEN/VG

Møtte stadig nye hindre

– Det har vært så mange ganger i løpet av mine år på flukt at alt har gått i vasken. Jeg har grått mange ganger, men jeg har aldri gitt opp håpet.

VG har fulgt Noor gjennom fire år som flyktning, og blir med henne til flyplassen i Istanbul før avreise til Canada, sammen med moren Amal (66) og broren Ahmad (36), som har fått utreise sammen med henne. Da de får utreisepapirene med kanadisk visum fra International Organization for Migration (IOM), må Noor tørke noen gledestårer.

«Jeg har drømt og håpet så lenge, så det føles litt uvirkelig at det skjer», sier hun.

ENDELIG: Noor får utlevert beviset fra IOM på at hun har tillatelse til å dra til Canada. Foto: NILAS JOHNSEN/VG

I nær seks år har Noor vært flyktning i Syrias naboland. Hun lider av en nerve- og muskelsykdom, som ikke er blitt utredet. Sykdommen ble forverret da hun opplevde krigshandlinger på nært hold i Damaskus – selv om hun ikke ble såret i disse. Hun er lam i beina og har sterkt begrenset bruk av armene.

Likevel forsøkte hun tre ganger å komme seg fra Tyrkia til Hellas. Den første gangen gikk båten på et skjær, og Noor var nær ved å drukne. Den andre gangen stakk smugleren av og etterlot henne på stranden. Det tredje og siste forsøket ble stanset av den tyrkiske kystvakten.

Hun endte med å bli boende i «de knuste drømmers nabolag», slumstrøket Basmane i kystbyen Izmir i Tyrkia. Det bor 200.000 syrere i Izmir, som måtte bli værende da det ble for dyrt, farlig og vanskelig å komme seg videre til de greske øyene og inn i Europa.

FØR AVREISE: Noor og broren Ahmad forsøker å berolige moren Amal, som er redd for å fly, før avreise fra Tyrkia. Foto: NILAS JOHNSEN/VG

Først i køen

VG har skrevet om Noor tre ganger tidligere. I november 2014 intervjuet vi henne i forbindelse med en sak om kvoteflyktninger med handikap. Den gang bodde Noor i en flyktningleir i den libanesiske byen Tyr, der hun var lærer for barna i leiren.

les også

Norge svikter dem som trenger det mest

Våren 2016 traff vi henne i Tyrkia. Da hadde hun forlatt Libanon etter ha blitt nektet registrering som flyktning der. Sommeren 2017 ble Noor omsider registrert som FN-flyktning i Tyrkia.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) skrev en rapport om at Noor trengte helsehjelp, og skulle få prioritet som kvoteflyktning. Men slik er det ikke blitt.

les også

Risikerer livet på ferd mot Europa

– FN-systemet går så sakte, og man vet ikke hva som skjer. Det er verst for dem som trenger medisinsk behandling. De fleste andre syrere ønsker fred i vårt land, slik at de kan vende tilbake dit, sier Noor.

MED BROREN: Noor og Ahmad snakker om hvordan de tror det blir i Canada, på taket av et hotell i Istanbul. – Kanskje jeg treffer statsminister Justin Trudeau, han er så kjekk, bare synd at han er gift, sier Noor. Foto: NILAS JOHNSEN/VG

Har vært heldig

Noors helsetilstand betyr at hun oppfyller kriteriet om å være i særlig behov for hjelp. Men FN-systemet er fullstendig overbelastet, og de som trenger det mest havner bakerst i køen, ikke i front.

Mottagerland kvier seg for å ta imot flyktninger med helseplager, det gjelder også Norge. Daværende innvandringsminister Sylvi Listhaug sa til VG i 2016 at hun hadde forståelse for Noors vanskelige situasjon, men at det var best å hjelpe flyktninger i «nærområdene».

Men selv om Noor er fysisk svak, er hun ressurssterk: Hun har utdannelse i jus fra Syria og snakker godt engelsk. De siste årene har hun jobbet for en organisasjon som hjelper flyktninger i Izmir.

Der traff hun frivillige fra vestlige land, som satte i gang en innsamlingsaksjon for at Noor skulle få helsehjelp. Takket være private sponsorer som stiller med 40.000 kanadiske dollar (250.000 kroner) har hun fått innreise til Canada.

PÅ VEI: Australske Kelli Scott har hjulpet til med å samle inn penger til Noor, broren og moren, slik at de får dra til Canada. Her på flyet mellom Izmir og Istanbul. Foto: KELLI SCOTT

– En spesiell person

En av de frivillige, australske Kelli Scott, reiste sammen med Noor fra Izmir, for å følge henne til flyplassen i Istanbul.

– Jeg har jobbet med flyktninger i mange land, og Noor er en veldig spesiell person. Hun er intelligent, snakker meget godt engelsk, og er så utadvendt, morsom og sjarmerende, sier hun.

En annen frivillig, Jasmine O’Hara, har kommet helt fra London for å ta farvel med Noor.

– Det er så mange som ikke er like ressurssterke som Noor, som ikke får muligheten hun har fått. Flyktningsystemet via FN fungerer ikke, og frivillige organisasjoner forsøker å tette hullene, mener hun.

PS: Etter ankomst i Canada sender Noor VG en talemelding: – Vi er fremme etter en lang reise, og huset er så fint. Været er kjølig og vi er blitt godt tatt imot. Jeg gleder meg til å begynne med behandlingen, sier hun.

PSS: Etter en drøy uke i Canada, sender Noor en ny melding, der hun forteller at hun har fått praksisplass hos en advokat, slik at hun kan bruke jusutdannelsen sin til noe nyttig, og har fått fastlege som skal overføre henne til en nevrolog.

Les de første sakene om Noor:

Les også

 1. Lippestad: – Norge svikter dem som trenger hjelpen mest

  TYR (VG) Ahmed (2) krabber opp til Geir Lippestad. Advokaten skulle ønske han kunne hjelpe gutten til Norge.
 2. Listhaug: – Norge er blant dem som gjør mest for flyktningene

  ISTANBUL (VG) FN mener Norge kunne økt kvoten på flyktninger med helseutfordringer.
 3. Syriske Noor er lam: Risikerer livet på ferd mot Europa

  IZMIR (VG) Tre ganger har Noor Oghli (26) latt rullestolen stå igjen på land, og risikert livet i forsøk på å krysse…
 4. Fem år på flukt: Slik er Noors kamp

  IZMIR (VG) I snart fem år har Noor Oghli (28) vært på flukt fra Syria, uten å nå målet.

Mer om

 1. Syria
 2. Tyrkia
 3. Flyktningkrisen i Europa

Flere artikler

 1. Pluss content

  Slik har familien fra Syria fått et nytt liv i Norge

 2. Merket for alltid: Rafik startet livet i en brennende seng

 3. Frykt, sykdom og dype traumer i Europas bortgjemte skrekkleir

 4. Erdogans utstøtte organiserer seg i Norge

 5. Nadia var IS-slave: – Vanskelig å tilgi dem som tillot IS å begå grusomme overgrep

 6. Pluss content

  Slik ble hun torturert i Assads skrekkfengsel

Fra andre aviser

 1. Tyrkia plukker opp tusenvis av migranter. Antallet er blitt doblet siden i fjor.

  Aftenposten
 2. La oss ønske flere kvoteflyktninger velkommen

  Bergens Tidende
 3. I 2015 ble migrantene ønsket velkommen til Europa. Nå vil de møte piggtråd, grensegjerder og interneringsleirer.

  Aftenposten
 4. Her blir flyktningane sende rett på jobb

  Bergens Tidende
 5. Tyrkia anklages for å kidnappe sine fiender i utlandet. For 20 år siden tok de den største av dem.

  Aftenposten
 6. – Angrip, roper menneskesmuglerne, og et titall migranter løper mot vogntogene

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder