KHAO LAK: 800 lik er funnet i Khao Lak, Thailand. Dette var et sted som nesten var glemt av hjelpearbeidere og myndigheter. Foto: AFP

800 nye lik i Thailand

(VG Nett) I Khao Lak nord for Phuket er det oppdaget 800 lik. Thailands statsminister tror dødstallet vil overstige 2000.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Den norske ambassaden har sendt en egen mann til stedet.


Sky News melder at det nettopp er funnet nesten 800 omkomne i Khao Lak. Flere norske familier er savnet i området.

Fordi dette nye stedet er oppdaget og tallet på savnede fortsatt er høyt, frykter Thailands statsminister at dødstallet snart vil overstige 2000. Antallet skadde har oversteget 7500.

Vise-innenriksminister Sutham Saengprathum har ifølge AP uttalt at han er helt sikker på at mer enn 700 av de bekreftet omkomne er utenlandske.

DRUKNET: En død mann blir løftet opp fra vannet i Khao Lak, Thailand. Foto: AFP

Mannen som er en av mange frivillige til å hjelpe til etter katastrofen, mener opptil 70 prosent av dem er utenlandske, ifølge AP.

Det lå bløte, svarte og grønne kropper i og rundt Rasneramith-tempelet, beskriver Palawat. Mange av de døde var barn og babyer.

Nær det ødelagte Similan Beach og Spa Resort, hvor flere enn 60 tyskere bodde, hang et nakent lik i er tre, akkurat som om det var korsfestet.

Thailandske meteorologer visste

Samtidig som dødstallet i Thailand stiger, skriver lokale medier om meteorologene som visste at bølger var på vei.

Minutter etter jordskjelvet i Indonesia, satte meteorologer som var på et seminar i Cha-am seg ned i et krisemøte, skriver den Thailandske avisen The Nation.

- Vi trodde ikke det ville bli påfølgende seismiske bølger, fordi et lignende skjelv på 7,6 på Riechters skala som traff Sumatra i november 2002 ikke gikk utover Thailand, sa et medlem av det meteorologiske institutt i Thailand.

- En veldig viktig faktor i beslutningen var at det var høysesong og hotellene var nærmere 100 prosent fulle. Hvis vi hadde satt ut en advarsel, noe som ville ført til evakuering (og ingenting hente), hva ville da skjedd? Næringen ville umiddelbart kjenne det. Det ville vært mer enn det meteorologisk institutt kan håndtere. Vi kunne gått under, hvis tsunamien ikke kom, sier en anonym meteorolog til avisen.

Thailands ministre gikk i går i hvitt og svart. Farger som forteller at de sørger. De vil at andre skal gjøre det samme. Samtidig oppfordrer de både innbyggere og turister til å gjennomføre religiøse riter som en kondolanse til jordskjelvofrene.

I hele Thailand flagges det på halv stang, det skal det gjøre i tre dager.

800: 800 lik ble oppdaget i Khao Lak tirsdag. En redningsarbeider har hjulpet til med å løfte likene opp på et lasteplan. Foto: EPA

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder