DANNER REGJERING: Tysklands statsminister Angela Merkel får støtte av sosialdemokratene. Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP

Tyskland unngår regjeringskrise

Sosialdemokratene SPD sier ja til å danne koalisjonsregjering med CSU og Angela Merkels CDU, og unngår dermed regjeringskrise.

 • Andrea Rognstrand
 • NTB
 • Stian Eisenträger

Artikkelen er over to år gammel

les også

Gjennombrudd for hardt presset Merkel

Dersom Merkel ikke hadde fått støtte til å danne koalisjonsregjering, ville det i ytterste konsekvens kunne ha blitt nyvalg i landet.

At flertallet SPDs drøyt 460.000 stemmer ja til koalisjonsavtalen, betyr at en fem måneder lang periode uten regjering etter valget i september i fjor, er over. 66 prosent stemte for den nye regjeringavtalen.

Nå kan statsminister Angela Merkel danne sin fjerde regjering, noe som ventes å skje en gang i løpet av mars.

les også

Regjeringsforhandlingene i Tyskland: Enighet på overtid

I KOALISJON: Midlertidig leder for SPD Olaf Scholz avbildet i forkant av pressekonferansen der partiet kunngjorde at medlemmene vedtok regjeringavtalen. Foto: JOHN MACDOUGALL / AFP

– Sikker framtid for forent Europa

– Vi har fått mandat til å fortsette med fornyingen av paritet vårt. Et SPD med sterke og klare posisjoner. Et parti som forblir uavhengig og tydelig til tross for at vi er i regjering. Et parti som blir mer fargerikt og mangfoldig, skriver SPD i en pressemelding.

- Vi kan se optimistisk på fremtiden. Koalisjonsavtalen bærer en tydelig sosialdemokratisk håndskrift. La oss sammen sørge for at alle menneskene i landet vårt og i et forent Europa har en sikker fremtid, heter det i uttalelsen.

CDU betegner avstemningsresultatet som en god beslutning for Tyskland.

– Jeg er glad for det positive utfallet av avstemningen og godkjennelsen av regjeringavtalen. Det er mye arbeid å ta fatt i for den nye regjeringen, sier generalsekretær i CDU Annegret Kramp-Karrenbauer i en pressemelding.

SPDs tidligere partileder Martin Schulz hadde avvist et nytt regjeringssamarbeid mellom SPD og kristendemokratene, men gjorde helomvending etter valget. 7. februar gikk han av som partileder for SPD, og nominerte partiets gruppeleder Andrea Nahles til å ta over. 22. april holder partiet landsmøte og skal utnevne ny leder.

Macron gratulerer

– Dette er gode nyheter for Europa, heter det i en uttalelse fra Frankrikes president Emmanuel Macron, ifølge Reuters.

I desember varslet Merkel og Macron at de ville samarbeide om reform av eurosonen. Det er blitt utsatt i påvente av en ny regjering i Tyskland.

– Frankrike og Tyskland kommer til å jobbe sammen om metoder for å føre det europeiske prosjektet framover, står det i uttalelsen fra presidentens kontor.

APPLAUDERER: Tyskere applauderer etter at SPD kunngjorde at partiets medlemmer har stemt for en regjeringavtale. Foto: Hannibal Hanschke / Reuters

Høyrepopulister i opposisjon

Med storkoalisjon blir nå høyrepopulistiske Alternativ for Tyskland hovedopposisjon i Bundestag, siden de ble tredje største parti etter valget. Dette hadde SPD ønsket å unngå. AfD får nå en del fordeler i parlamentet i kraft av å være den offisielle opposisjonen.

AfD kom i fjor høst for første gang inn i den tyske forbundsdagen. Siden da har partiet gjort seg bemerket ved å provosere og hale ut tiden i alle debatter.

SPD har mistet oppslutning siden valget. Ifølge en meningsmåling i februar hadde de falt med hele 5 prosentpoeng oppslutning sammenlignet med valgresultatet på 20,5 prosent, skriver Bild Zeitung. I den samme målingen fikk AfD oppslutning på 16 prosent, mens CDU og CSU til sammen fikk 32 prosent oppslutning.

OPPOSISJONEN: Alice Weidel og Alexander Gauland i AfD representerer hovedopposisjonen i Bundestag. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters

Unge i SPD var imot koalisjon

Sosialdemokratene har vært splittet i forkant av avstemningen. Partiledelsen ønsket å gå inn i koalisjonsregjeringen, mens en yngre og mer radikal del av partiet var imot, skriver BBC.

Partiet er ventet å kunngjøre sine kandidater til kabinettet i løpet av de kommende dagene, skriver Deutsche Welle.

Ledet av den 28-årige studenten Kevin Kühnert, lederen for SPDs ungdomsparti Juso, har nei-siden reist rundt i hele Tyskland for å overbevise partifeller om at SPD ikke vil tjene på å være med i koalisjonsregjeringen.

– Fire nye år med en storkoalisjon vil bety mer politisk lammelse og en utsettelse av viktige saker som må håndteres, sa Kühnert i et intervju med AP tidligere denne uka.

Merkel har vært statsminister i Tyskland i 12 år.

Les også

 1. Krisemåling for sosialdemokratene i Tyskland: Høyrepopulistene går forbi for aller første gang

  Det sosialdemokratiske partiet SPD får rekordlav oppslutning på 15,5 prosent og blir for første gang forbigått av…

Mer om

 1. Angela Merkel
 2. SPD
 3. Tyskland
 4. CDU
 5. Valget i Tyskland
 6. Martin Schulz

Flere artikler

 1. Skjebnedag i tysk politikk

 2. Droppes i den nye Merkel-regjeringen etter minister-bråk

 3. Regjeringsdrama i Tyskland: Martin Schulz trekker seg som ny utenriksminister

 4. Regjeringsforhandlingene i Tyskland: Enighet på overtid

 5. Krisemåling for sosialdemokratene i Tyskland: Høyrepopulistene går forbi for aller første gang

Fra andre aviser

 1. Merkel gratulerer SPD med ja til koalisjonsregjering

  Bergens Tidende
 2. Studenten Kevin Kühnert (28) kan være den som feller Angela Merkel

  Aftenposten
 3. Nei til Merkel gir politisk kaos. Nå må sosialdemokratene i Tyskland velge: Ta ansvar for landet eller redde partiet?

  Aftenposten
 4. Sosialdemokratene stemmer ja til Merkels storkoalisjon

  Aftenposten
 5. Merkel vakler

  Fædrelandsvennen
 6. Sosialdemokratene sier ja til Merkel: SPD stemmer for koalisjonsforhandlinger i Tyskland

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder