Evakuering stanset - 27 sivile drept i nye luftangrep mot Douma

27 sivile er drept i de første luftangrepene mot Øst-Ghoutas største by Douma på ti dager, ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

  • frode.kvam@ntb.no

Artikkelen er over ett år gammel

24 ulike angrep ble rettet mot opprørskontrollerte Douma, ifølge SOHR-leder Rami Abdelrahman, som opplyser at minst 27 sivile ble drept og at 25 ble såret i angrepene. Videre legger han til at fem av de drepte var barn.

Ifølge det syriske statlige nyhetsbyrået SANA var angrepene utført av det syriske regimet, som svar på at opprørerne hadde skutt med artilleriild mot hovedstaden Damaskus.

Uenighet

Meldingen kommer kort tid etter at det ble meldt at evakueringen av syriske opprørere fra byen hadde stanset. Årsaken til dette skal være uenighet mellom medlemmene av Jaish al-Islam og Russland.

les også

Flere tusen evakuert fra Øst-Ghouta

Douma ligger rett øst for Damaskus og er den største byen i Øst-Ghouta. Byen utgjør den siste opprørskontrollerte lommen i området.

Fredagens angrep er de første i Øst-Ghouta etter at forhandlingene med opprørerne om å trekke seg startet for ti dager siden. Angrepet innebærer at våpenhvilen er brutt, påpeker SOHR.

Tomme busser

Evakueringen fra byen Douma startet mandag morgen. 50 busser var sendt ut for å frakte folk bort fra den tidligere opprørsbastionen.

les også

FN-topper til VG: – Desperat humanitær situasjon i Syria

Et døgn senere opplyste det russiske forsvarsdepartementet at drøyt 1100 opprørere var «evakuert» sammen med sine familier i til sammen 24 busser. De skal ha blitt transportert til et opprørskontrollert område i Nord-Syria.

Onsdag kveld forlot 635 personer, opprørere fra gruppa Jaish al-Islam og deres familier, Douma, ifølge det statlige syriske nyhetsbyrået SANA.

les også

Sivile flykter fra den siste opprørskontrollerte byen i Øst-Ghouta

Opprørerne skal ha uttrykt misnøye med tiltak iverksatt mot evakuerte i områder hvor tyrkisk-støttede grupper er posisjonert.

Torsdag skulle den fjerde gruppen med opprørere ha kjørt ut av Douma, men SANA melder om at bussene var tomme da de forlot byen.

EVAKUERING: Busser med krigere fra gruppen Jaish al-Islam og deres familier ankommer sjekkpunktet i Abu al-Zindeen, som kontrolleres av tyrkisk-støttede opprørere i den nordsyriske byen al-Bab. Foto: NAZEER AL-KHATIB / AFP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder