SMUGLET I SEILBÅTER: Ifølge colombiansk politi ble narkotikaen smuglet ut av Colombia i seilbåter som også ble brukt til å frakte turister. Foto: Policia nacional de Colombia

Nordmann utpekt som en av hovedmennene i colombiansk narkosak

Ifølge flere colombianske medier skal en norsk statsborger være pågrepet i en spektakulær og omfattende narkoaksjon.

De samme kildene hevder nordmannen har vært sentral i et narkonettverk som smuglet kokain med seilbåter og hurtigbåter som ble brukt til å frakte turister utenfor Cartagena i Colombia.

13 pågrepet

Colombiansk politi har pågrepet 13 personer i en større operasjon etter 17 måneders etterforskning, opplyser Jorge Luis Vargas, leder for det colombianske kriminalpoliti- og etterretningsdirektoratet Dijin til den colombianske radiostasjonen W Radio.

Aksjonen har skjedd i samarbeid mellom landets narkotikapoliti og DEA. Seks av pågripelsene fant sted i Cartagena og Turbo. Blant dem en nordmannen.

Den mistenkte lederen for smuglerligaen, en mann ved alias Villa, skal ha hatt ansvar for å skaffe kokain, mens nordmannen skal ha distribuert stoffet. Sju personer er pågrepet i internasjonalt farvann, nær Acapulco i Mexico, med 1.022 kilo kokain. Videre er fire pågrepet i bukta utenfor Cartagena med 450 kilo narkotika, opplyser politiet.

Millionverdier

Virksomheten kan ha gitt smuglerligaen inntekter på opptil 12 millioner dollar per måned, opplyser Vargas.

– Nordmannen kontaktet personene som skulle frakte kokainen. Dette gjorde han ved å utnytte turister, opplyste Vargas på en pressekonferanse.

På gatene i turistbyen Cartagena skal nordmannen ha tilbudt turister «billige» utflukter med seilbåter og unngått kontroll av havnemyndighetene.

– Han gjemte stoffet i seilbåtene. Stoffet ble derfra overflyttet til hurtiggående båter og målet var å sende det videre til land i Mellom-Amerika, USA og Asia. Turistene hadde ikke kjennskap til det som foregikk, hevder Vargas.

Gulfklanen

Nettverket som nordmannen mistenkes for å ha tilhørt, har koblinger til Gulfklanen, en av de største organiserte kriminelle grupperingene i Colombia, ifølge politiet.

UD opplyser til VG at de så langt kun kjenner til saken gjennom mediene.

– Vi har bedt ambassaden undersøke saken basert på medieoppslagene, sier kommunikassjonssjef Frode O. Andersen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder