PÅ INNSIDEN: Fartøyet Insight, kort for «Interior exploration Using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport», skal analysere den røde planeten fra innsiden

Nytt fartøy til Mars for første gang siden 2012 – dette skal NASA undersøke

Etter flere forsinkelser skal NASA for første gang på seks år sende et fartøy som skal lande på Mars. Målet er å undersøke hvordan planeter som ligner på jorden dannes.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

På en direktesendt pressekonferanse fra den amerikanske romfartsorganisasjonens Jet Propulsion Laboratory (JPL) i Pasadena i California redegjorde flere av lederne for oppdraget for hvordan det skal gjennomføres.

Planen er at fartøyet skal sendes opp fra den amerikanske vestkysten allerede i 5. mai i år, men det etter en rekke forsinkelser.

les også

Her kommer astronautene tilbake til jorden

Den opprinnelige planen var å sende opp fartøyet i begynnelsen av 2016, men en rekke forsinkelser har ført til at det først skjer nå i år.

– Dette er det første oppdraget som skal studere innsiden av Mars. Å se planetens indre natur. Vi skal gjøre den første «grundige sjekken» av planeten, og måle både temperatur, kjerneaktivitet og sjekke hvordan planeten reagerer på tyngdekraften, forklarte assisterende administrator Thomas Zurbuchen, i NASAs Science Mission Directorate i Washington.

Målet med oppdraget er å finne ut hvordan planeter som jorden og månen blir til, sa Zurbuchen på pressekonferansen.

Insight-fartøyet har også et innebygd seismometer som skal oppdage «mars»-skjelv, og et verktøy som skal måle varmebølger i planetens kjerne.

Oppdraget er det første som er dedikert til å undersøke planetens indre. I tillegg er oppdraget det første siden Apollos månelandinger, hvor man plasserer et seismometer, altså et instrument som kan måle skjelv, på en annen planet, ifølge romfartsorganisasjonen.

Årsaken til at oppdraget ble så forsinket skyldes at fartøyet hadde lekkasjer i forseglingene som skulle sørge for vakuum i måleinstrumentet om bord, ifølge Forskning.no.

les også

NASA mener mysterium er løst – har funnet bevis for rennende vann på Mars

– Vi har ikke landet på Mars siden 2012, men nå skal vi tilbake. Det er vanskelig å utforske Mars, uttalte Zurbuchen på NASAs livesending.

Hovedforsker for prosjektet, Bruce Banerdt, sa på pressekonferansen torsdag at oppdraget er en «vitenskapelig tidsmaskin»:

– Insight er på en måte som en vitenskapelig tidsmaskin. Det vil kunne gi oss ny informasjon om de tidligste stadiene i planetens formasjon – tilbake 4,5 milliarder år i tid. Vi vil kunne lære om hvordan steinete planeter dannes, inkludert jorden og månen – også andre planeter i vårt solsystem, uttalte han.

NASA planlegger å sende det første bemannede romfartøyet til Mars innen 2030. Donald Trump skrev tidligere i år under en lov som målfester utforskning av planeten.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder