Frode Berg varetektsfengsles i tre nye måneder: - Jeg føler meg veldig misbrukt

MOSKVA (VG) Byretten i Moskva besluttet fredag at den spionsiktede nordmannen Frode Berg skal sitte tre nye måneder i varetekt, frem til 5. mai.

– Jeg føler meg forferdelig misbrukt. Dette føles uvirkelig. Jeg er beskyldt for noe jeg ikke har gjort, sier Frode Berg til VG fra buret han holdes i, i byretten i Moskva fredag.

Den russiske sikkerhetstjenesten FSB mener at den pensjonerte grenseinspektøren har spionert på vegne av norsk etterretning.

Berg ble ledet inn i byretten av to maskerte FSB-agenter.

FORTVILET:Spionsiktede Frode Berg sier til VG at han ofte ikke klarer holde motet oppe, men at besøk fra advokaten og den norske ambassaden er sjeldne lyspunkter. I dag ble det besluttet at han skal varetektsfengsles i ytterligere tre måneder. Foto: Harald Henden, VG

les også

Biskop i tale: – Jeg kjenner Frode Berg som en hedersmann

Hadde med noe til russiske venner

Til VG sier at han er beskyldt for noe han ikke har gjort.

Han sier at han hadde med seg noe til russiske venner, men at «det ikke var noe ulovlig».

Nordmannen sitter i full isolasjon og forteller at det var først like før nyttår han fikk vite gjennom sin advokat «at det var litt omtale i media». Han sier til pressen at han ikke kan svare på hvem som ba ham dra til Moskva.

- Hva tenker du om de som ga deg dettte du skulle ta med?

- Jeg føler meg veldig misbrukt. Jeg har virkelig kjempet mot både sinne og hat.

les også

Frode Berg har snakket med familien: – Det var en følelsesladet samtale

Mistenker norske myndigheter lurte Berg

Frode Bergs russiske forsvarer, Ilja Novikov, virker å ha endret sitt syn på hvem som kan klandres for det han mener er grunnløse beskyldninger mot hans klient. Novikov, som ved juletider antydet at Berg kunne ha blitt lurt i en felle av den russiske etterretningstjenesten FSB, går nå langt i å antyde at Berg kan ha blitt lurt av norsk etterretning.

På sin hjemmeside, hvor han svarer på spørsmål fra lesere og journalister, skriver Novikov at han ikke utelukker at det faktisk handler om spionasje i denne saken, men at deres klient isåfall var involvert uten å være kjent med det.

« Min norske kollega advokat Brynulf Risnes forsøker nå å finne ut om personen som spurte Berg om å ta med konvoluttene, kan ha jobbet for norske myndigheter.»

VG spurte forsvareren om disse antydningene utenfor byretten i Moskva i dag.

– Jeg kan ikke utelukke det. Det er ikke umulig at Berg har blitt innblandet i norske, eller andre lands, etterretningstjenesters handlinger. Men det er ikke rett at Berg skal holdes ansvarlig for noe han ikke visste han han var trukket inn i. Berg fastholder at anklagene mot han er falske, sier Novikov til VG.

– Dette er en konsulær sak. Den håndteres av UD, skriver kommunikasjonssjef Kim Gulbrandsen i E-tjenesten i en e-post til VG.

UD vil ikke kommentere utsagnet om mulig involvering av norske myndigheter.

BAK GITTER: Frode Berg i retten i Moskva fredag formiddag. I forgrunnen hans russiske advokat Ilja Novikov. Foto: Harald Henden, VG

Ber norske myndigheter komme på banen

Bergs russiske advokat ber om at dersom norsk etterretning skulle ha fått Berg opp i denne situasjonen, må norske myndigheter komme på banen nå.

– Hvis de som ba Berg om å dra til Russland med pengene, jobber for norske myndigheter, er det ganske logisk at de bør føle et ansvar for hans nåværende situasjon, sier Novikov til VG i Moskva.

Myndighetene i Norge har tidligere sagt at et politisk press fra dem heller vil skade, enn å styrke Bergs sak.

På bloggen sin skriver Novikov om Bergs sak, at «offentlige tjenester, og ikke bare våre russiske, gjør noen ganger overraskende ulogiske ting.»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder