VÅPENMESSE: Over 300 våpenprodusenter, blant dem ammunisjonsprodusenten Nammo, viser denne uken fram sine produkter under en stor våpenmesse i Kairo. Foto: AP / NTB SCANPIX

Nammo vil selge kuler og håndgranater i Midtøsten

Halvnorske Nammo deltar på en internasjonal våpenmesse i Egypt. – Vi deltar der vi har kunder som er viktige for oss, sier selskapet.

nils.inge.kruhaug@ntb.no

Denne uken pågår den store våpenmessen EDEX 2018 i Kairo, med den egyptiske kuppmakeren Abdel Fattah al-Sisi som sin høye beskytter.

Over 300 våpenprodusenter deltar under messen, og på stand 1720, noen få meter fra den egyptiske regjeringshærens stand, forsøker Nammo å overbevise potensielle kunder om at deres kuler og håndgranater er å foretrekke.

Den norske stat eier 50 prosent av Nammo-konsernet, som har 2300 ansatte, fabrikker og salgskontorer i 14 land og som omtaler seg selv som «en verdensledende produsent av ammunisjon og rakettmotorer».

Standen i Kairo bemannes av Nammo Palencia, et heleid spanske datterselskap som ble kjøpt opp i 2013.

Viktige kunder

– Har Nammo betenkeligheter med å markedsføre ammunisjon og håndgranater i en region preget av krig og uro og på en messe arrangert av den egyptiske regjeringshæren?

– Vi deltar der vi har kunder som er viktige for oss, sier Nammo-konsernets kommunikasjonsdirektør Endre Lunde til NTB.

les også

Stortinget sier ja til salg av militært materiell til Emiratene

Datterselskap i utlandet, som spanske Nammo Palencia, er ikke underlagt norsk eksportkontroll, påpeker han.

– Spanske eksportregler er mye de samme som ellers i Europa, men det pågår en debatt også der. Vi har ikke grunnlag for å si at norske myndigheter er bedre til å vurdere dette enn spanske myndigheter, sier Lunde.

VÅPENKUNDE: Blant interesserte kjøpere på våpenmessen i Kairo, var også De forente arabiske emiraters forsvarsminister Mohammed bin Ahmed al-Bowardi (t.h.). Norge har stanset eksport av våpen og ammunisjon til landet, men norskeide datterselskap i utlandet er ikke berørt av regjeringens beslutning. Foto: AP / NTB SCANPIX

Vil ha nytt regelverk

– Det er helt utrolig at det ikke finnes et regelverk som hindrer at norske selskaper kan selge krigsmateriell til diktaturer og land i krig. Det at salgene skjer gjennom datterselskap i andre land, er ingen unnskyldning, sier Changemakers leder Embla Regine Mathisen til NTB.

– Det norske regelverket må også gjelde norske selskaper som er registrert i andre land. Norske myndigheter må bruke sitt eierskap aktivt for å hindre at vi selger våpen til diktaturer og land i krig, krever hun.

les også

Norge fryser nye lisenser for eksport av forsvarsmateriell til Saudi-Arabia

Utenriksdepartementet sier via kommunikasjonsrådgiver Ane Haavardsdatter Lunde til NTB at alle bedrifter er underlagt eksportkontrollen i det landet de befinner seg.

Endre Lunde i Nammo svarer slik på påstanden fra Changemaker:

– Vi må nesten få presisere at vi ikke driver salg av norske produkter via tredjeland, slik denne påstanden gir inntrykk av. Uten gyldig eksportlisens fra Norge vil dette være et lovbrudd, sier han.

På spørsmål om norske myndigheter har kommet med noen generell henstilling til norskeide produsenter i andre land, om å forholde seg til norsk regelverk, henviser UD til Nærings- og fiskeridepartementet, som forvalter statens eierandel i Nammo.

Full støtte

Midtøsten er med sine mange kriger og konflikter en lukrativ region for verdens våpenprodusenter, noe messen i Kairo viser.

EDEX 2018 «har full støtte fra Egypts væpnede styrker og innebærer helt nye muligheter for utstillere til å vise fram det siste innen teknologi, utstyr og systemer til bruk på land, til havs og i lufta», heter det i den egyptiske presentasjonen av våpenmessen.

les også

Selger bomber til Saudi-Arabia: Opposisjonen reagerer kraftig på milliardinvestering

Den egyptiske regjeringshæren, som skryter av å være kontinentets største med sine 1,3 millioner soldater, har et elendig rykte, noe som ytterligere ble demonstrert da den under ledelse av daværende hærsjef Abdel Fattah al-Sisi styrtet landets demokratisk valgte president i 2013.

UROLIG REGION: Midtøsten er en region preget av krig, uro og brudd på menneskerettighetene, og samtidig et lukrativt marked for verdens våpenprodusenter. Nammo-konsernet er blant dem som deltar på denne ukens våpenmesse i Egypts hovedstad Kairo. Foto: AP / NTB SCANPIX

Drepte demonstranter

Noen uker etter kuppet drepte regjeringsstyrkene over 800 ubevæpnede demonstranter i sentrum av Kairo. Titusenvis av opposisjonelle er siden fengslet, mange er dømt til døden.

I 2014 ble al-Sisi valt til president i et valg opposisjonen boikottet, og tidligere i år ble han gjenvalgt med 97 prosent av stemmene, etter å ha satt samtlige motkandidater ut av spill.

Menneskerettighetsorganisasjoner som Amnesty International og Human Rights Watch anklager regimet for omfattende brudd på menneskerettighetene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder