TOK RUSSERNE HARDT: Herbert Raymond McMaster er den amerikanske presidentens nasjonale sikkerhetsrådgiver. Foto: Andreas Gebert / TT / NTB Scanpix

Trump: Ler seg i hjel i Moskva

MÜNCHEN (VG) President Donald Trump tok til Twitter natt til søndag og kjeftet på sin egen sikkerhetspolitiske rådgiver HR McMaster. Søndag fortsatte han å hamre mot påstandene om at det er bevist at russerne blandet seg inn i presidentvalget i 2016.

  • Alf Bjarne Johnsen
  • Stian Eisenträger

Artikkelen er over to år gammel

Det er av sine egne man skal ha det.

Trumps egen topprådgiver på nasjonal sikkerhet sa i München lørdag at russerne «utvilsomt» hadde blandet seg inn i det amerikanske valget.

McMaster svarte på et spørsmål fra en russisk parlamentariker om siktelsen mot 13 russere fra spesialetterforsker Robert Mueller.

Da slo McMaster fast at siktelsen viste at innblandingen fra Russland nå var slått fast utenfor enhver tvil.

Ingen påvirkning

Men sjefen hans, Donald Trump, kastet seg over tastaturet etter McMasters uttalelser.

les også

Trump hamrer løs på FBI

Trump kjemper selv for å holde spesialetterforskeren unna, og har benektet enhver kontakt mellom russerne og hans kampanjeorganisasjon før presidentvalget.

«General McMaster glemte å si at valgresultatet i 2016 verken ble påvirket eller endret av russerne», hamret presidenten inn i sin Twitter-melding.

«Den eneste sammensvergelsen var mellom kjeltringen H (for Hillary Clinton) og demokratene», la han til.

Søndag fortsatte presidenten tvitringen.

– Jeg har aldri sagt at Russland ikke blandet seg inn i valget. Jeg sa «det kunne være Russland eller Kina eller et annet land eller gruppe, eller det kunne være et 200 kilos geni som sitter i senga og leker seg på PC-en.» Den russiske «sammensvergelsen» var at Trump-kampanjen samarbeidet med Russland - det gjorde den aldri!

– Ler i Moskva

Trump sier at Russlands mål har vært å skape uro i USA og at de nå har lyktes med den taktikken.

«Dersom det var Russlands MÅL å skape splid, uro og kaos i USA, da - med alle komitehøringene, etterforskningen og partihatet, har de lyktes utover det de hadde drømt om. De ler seg i hjel i Moskva. Bli smart America!»

Trumps refs til McMaster er helt på linje med det russiske synet på den amerikanske etterforskningen og siktelsene mot folk som står bak en såkalt troll-fabrikk i St Petersburg.

Russland: Sladder

Sergei Lavrov, den russiske utenriksministeren, fikk spørsmål om siktelsene da han var på scenen på sikkerhetskonferansen i München lørdag.

– Jeg har ikke noe svar. Du kan publisere hva som helst, og vi ser at de tiltalene multipliseres, uttalelsene multipliseres. Så lenge vi ikke ser fakta, er alt annet sladder, la han til.

les også

Forsvarstalen: Russlands utenriksminister advarte mot «russofobi»

Lavrov viste også til at amerikanske tjenestemenn har sagt at resultatet i presidentvalget i 2016 ikke ble påvirket av noe annet land.

Refset FBI

Men president Trump hadde mer på hjertet på Twitter: Han anklaget FBI for å ha misset signaler om mannen som er siktet for å stå bak skoleskytingen i Florida i forrige uke.

«De bruker for mye tid på å prøve å bevise russisk sammensvergelse med Trump-kampanjen», skrev Trump på Twitter.

Mer om

  1. USA
  2. Donald Trump
  3. Russland

Flere artikler

  1. 13 russere tiltalt - Putin-alliert anklages for å stå bak

  2. Demokratene slår tilbake: Offentliggjør omstridt notat

  3. Ny russisk påvirkning

  4. Individ 1 slår tilbake

  5. Trump om spesialetterforsker Mueller: – Jeg er fortapt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder