Jagland kritisk til australsk håndtering av «Tampa»

Utenriksminister Thorbjørn Jagland mener australske myndigheter bryter vanlig sedvane ved å nekte flyktningene om bord i det norske skipet "Tampa" å gå i land på australsk territorium.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 18 ÅR GAMMEL

-Vår oppfatning er at det er vanlig praksis og sedvane å la flyktninger komme i land i nærmeste havn, sier Jagland til NRK.

-Det norske skipet ble anmodet av australske myndigheter om å hjelpe den synkende båten med flyktninger, og endret sin rute for å gjøre akkurat det.

Da må australierne ta imot flyktningene også, ikke minst fordi det er en kritisk humanitær situasjon, sier utenriksministeren. Jagland skal utpå dagen tirsdag snakke med den australske utenriksministeren.

Pressetalsmann Karsten Klepsvik i Utenriksdepartementet betegner Australias oppførsel som "uvanlig", når landet fortsatt nekter å ta imot flyktningene om bord i det norske lasteskipet "Tampa".

-Australia viser ingen vilje til å finne en løsning på situasjonen. Men vi kommer til å arbeide videre med saken utover dagen, sier Klepsvik til Nettavisen.

De 438 båtflyktningene fra Afghanistan, Sri Lanka og Pakistan har tidligere truet med å hoppe over bord dersom de blir sendt tilbake til Indonesia, som de kom fra.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder