Søsteren til Nord-Koreas leder Kim Jong-un (t.h.), 30 år gamle Kim Yo-jong, besøkte i helgen Sør-Korea og inviterte landets president Moon Jae-in til Pyongyang.
Søsteren til Nord-Koreas leder Kim Jong-un (t.h.), 30 år gamle Kim Yo-jong, besøkte i helgen Sør-Korea og inviterte landets president Moon Jae-in til Pyongyang. Foto: Foto: KCNA / KNS / AP / NTB scanpix

Kim imponert over Sør-Koreas gjestfrihet

  • NTB
Publisert: Oppdatert: 13.02.18 10:18
UTENRIKS

Nord-Koreas leder Kim Jong-un er imponert over den varme velkomsten søsteren fikk i Sør-Korea. Han understreker viktigheten av å videreføre dialogen.

Kims lillesøster Kim Yo-jung besøkte Sør-Korea i forbindelse med vinter-OL, i spissen for en høytstående nordkoreansk delegasjon.

Under det tre dager lange besøket spiste hun lunsj med Sør-Koreas president Moon Jae-in, som hun på vegne av broren inviterte til å besøke Pyongyang.

Moon har foreløpig ikke takket ja til invitasjonen, men har understreket viktigheten av at Nord-Korea også kommer på talefot med USA.

Tidligere har han sagt at han vil være villig til å besøke sin nabo i nord om de stanser utviklingen av atomvåpen og sine stadige trusler mot Sør-Korea.

Varm velkomst

Ifølge det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA ble Kim Jong-un imponert over den varme velkomsten søsteren og den nordkoreanske delegasjonen fikk.

De gode ordene skal ha vært på forsiden til Nord-Korea sin statsavis Rondong Sinmun. Han poengterte også at det er viktige å opprettholde den forsonende tonen med nabolandet.

– Det er viktig å fortsette med å videreutvikle forsoningen og dialogen som er skapt av et sterkt felles ønske og vilje i både nord og sør, sier Jong-un ifølge CNN og presiserer at OL er hovedgrunnen til den gode stemningen.

USAs visepresident Mike Pence satt få meter unna Kim Yo-jung under OLs åpningsseremoni, men gjorde ikke noe forsøk på å snakke med henne.

Hard retorikk

President Donald Trump har brukt hard retorikk mot den nordkoreanske lederen som følge av landets utvikling av atomvåpen og langtrekkende missiler. Han har blant annet omtalt Kim som «den lille rakettmannen».

Dagen før det nordkoreanske nyhetsbyrået sendte ut meldingen, sa Pence at USA er villig til betingelsesløst å gjenoppta samtalene om det nordkoreanske atom- og missilprogrammet.

Slike samtaler forutsetter imidlertid at Kim Jong-un gir grønt lys, og han har hittil ikke vist vilje til å forhandle med Trump-administrasjonen.

(Kilde: NTB/VG)

Her kan du lese mer om