TOPPKANDIDAT: Geir Pedersen er ifølge flere medier nominert til stillingen som FNs spesialutsending i Syria. Foto: Thomas Nilsson / VG

Medier: Norsk diplomat heteste kandidat til å bli FNs Syria-utsending

Geir O. Pedersen, Norges ambassadør til Kina, ligger ifølge flere medier an til å bli FNs nye spesialutsending i Syria.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Til avisen Asharq Al-Awsat, som har hovedkontor i London, sier generalsekretær i FN, António Guterres, at han har nominert den norske diplomat-veteranen til stillingen.

– Jeg valgte ham for en stund siden, sier Guterres til avisen.

Kunngjøringen kommer kun dager etter at svensk-italienske Staffan de Mistura, som i dag har stillingen, meddelte at han fratrer i slutten av november.

les også

FN-sjefen til VG: – Stadig flere krigsforbrytelser blir ikke straffet

Guterres sier til avisen at det er «pågående diskusjoner» med de fem permanente medlemmene av FNs sikkerhetsråd, og at han nå avventer deres avgjørelse.

Ambassadøren til et av sikkerhetsrådets permanente medlemmer, samt flere diplomater, skal ifølge Asharq Al-Awsat, ha utpekt Pedersen som den som sannsynligvis kommer til å overta stillingen.

KAN BLI FN-UTSENDING: Norges ambassadør til Kina, Geir O. Pedersen (til venstre), skal være en aktuell kandidat til å ta over som FNs spesialutsending til Syria etter Staffan de Mistura (midten). Her er de to fotografert New York sammen med daværende utenriksminister Børge Brende i 2014. Foto: Höök, Pontus / NTB scanpix

Stillingen som Syria-utsending beskrives som en av de mest utakknemlige i internasjonalt diplomati av det amerikanske magasinet Foreign Policy, som også har omtalt Guterres` nominasjon mandag.

Magasinet begrunner beskrivelsen med at vestlige land de siste årene har fått stadig mindre innflytelse på utviklingen i krigen i Syria. I stedet har Russland, Tyrkia og Iran kommet med flere initiativ som skal bidra til å få en slutt på konflikten, skriver NTB.

les også

Nadia var IS-slave: – Vanskelig å tilgi dem som tillot IS å begå grusomme overgrep

Utenriksdepartementet (UD) opplyser til NTB at de ikke ønsker å kommentere spekulasjonene om at de Mistura kan bli etterfulgt av Geir Pedersen.

Ifølge Utenriksdepartementets hjemmesider startet Pedersen sin karriere i departementet i 1985, og fikk sin første utenlandspost i Beijing, hvor han i dag jobber, fra 1987 til 1991.

Pedersen returnerte til Kina i 2017, og har i litt over ett år vært Norges ambassadør der, etter å ha kommet fra stillingen som ambassadør til FN-delegasjonen i New York.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder