Tror al-Qaida står bak terrorangrep

Terroreksperter tror al-Qaida-nettverket står bak angrepene mot et hotell og et fly i Kenya torsdag.

  • NTB

Artikkelen er over 17 år gammel

-Det er helt klart al-Qaida. Det er den eneste gruppen som både har hensiktene og muligheten til å gjennomføre et angrep av denne størrelsen, sier Rohan Gunaratna, som forsker på terrorisme og politisk vold ved Saint Andrews-universitetet i Skottland.

- al-Qaida har utbredt støtte og operasjonell infrastruktur i Mombasa, fortsetter han.

Minst 15 mennesker ble drept da tre selvmordsaksjonister kjørte en bilbombe inn i Paradise hotell i Mombasa. Hotellet er israelskeid og blir mye brukt av israelske pakketurister. Omtrent samtidig unnslapp et israelsk passasjerfly et rakettangrep like etter å ha tatt av fra flyplassen i byen.

Vil ramme Israel

Dersom det er al-Qaida som står bak torsdagens angrep, er det første gang nettverket har lyktes i å ramme et israelsk mål, ifølge Gunaratna.

-Al-Qaida har alltid ønsket å ramme israelske mål, men det har vært veldig vanskelig fordi israelerne er svært opptatt av sikkerhet, sier han. Terroreksperten påpeker at nettverket tidligere har forsøkt å angripe israelske ambassader i Bangkok, Manila og Singapore. -Denne gangen hadde de flaks, sier Gunaratna.

Redaktøren av tidsskriftet Intelligence Online, Guillaume Dasquie, mener koordineringen av de to angrepene peker mot al-Qaida.

-Denne type operasjon er typisk for organisasjonen, sier han.

Ambassadeangrep

Al-Qaida har en lang historie bak seg av operasjoner i Øst-Afrika, inkludert Kenya. Nettverkets militære leder, Mohamed Atef, og den ledende instruktøren Ali Mohamed kom begge til Kenya i 1994. De bodde der helt til tvillingangrepet mot USAs ambassader i Nairobi og Dar es Salaam i august 1998, som nettverket mistenkes for å stå bak. Også Kenyas visepresident Musalia Mudavadi antydet at al-Qaida står bak angrepene i Mombasa.

-Man kan ikke utelukke gruppen som rammet oss i 1998, sa Mudavadi da han fikk en omvisning i ruinene av Paradise hotell. Radikale islamister Alex Standish, som er sjefredaktør for tidsskriftet Jane's Intelligence Digest, mener det er stor sannsynlighet for at al-Qaida spilte en rolle i torsdagens angrep.

-Jeg tror det er svært sannsynlig at det var al-Qaida-tilhengere med eller uten direkte kontakt med al-Qaida-kjernen, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder