Fem kilometer fra grensen mot Irak øver tusenvis av kampklare amerikanske soldater på å rulle over Saddam Husseins regime med massiv kraft, fart og styrke. VG var i fire dager vitne til hvordan Task Force 3/15, bestående av to infanterikompani, en stridsvogneskadron, ingeniørtropper, artilleribatteri og bombekastere finpusset sine ferdigheter i ørkenkrig.

Klar til krig

VG følger amerikanske soldater ved Irak-grensen

UDAHARI SKYTEFELT (VG) I en sky av støv og røyk sprenger de sandfargede soldatene seg gjennom minefelt og piggtrådsperringer, mens kulene visler over hodet på dem, akkurat slik de kan komme til å gjøre hvis de må krysse grensen til Irak like bak dem.

ARTIKKELEN ER OVER 16 ÅR GAMMEL

I det stille har USA nesten doblet sin stående styrke i Kuwait, til nærmere 12000. En tredel av landet er sperret av som militært område, der USA driver intensiv trening på offensiv ørkenkrig.

Oljelandet kan gå fra å være Saddam Husseins bytte under invasjonen i 1990, til å bli utgangsstedet for krigen USA mener skal gjøre slutt på diktatorens regime. Til sammen har USA om lag 65000 soldater i regionen. Fordi store mengder krigsmateriell er overflyttet og forhåndslagret siden Golfkrigen, kan en invasjonsstyrke bygges opp svært raskt.

- Jeg håper at vi kan fullføre jobben denne gangen. Jeg var med sist, og håper vi kan sette alle krefter til hvis vi må gå inn på nytt, sier stridsvognkommandant Leone Brad. Saddam Husseins utdaterte T-72 stridsvogner var lett bytte for hans M-1 Abrams stridsvogn for 11 år siden. De lynraske panservognene med avanserte og langtrekkende siktesystemer var et av de viktigste våpnene for å vinne bakkekrigen.

- Vi tok ut en hel del, ja. Vi kan se lenger enn dem og skyte mens vi beveger oss. Det skal mye til for å slå oss ut, sier Brad.

Styrer via data

Selv en fulltreffer fra en av Saddams stridsvogner er ikke nok til å trenge gjennom panseret av utarmede uran på Abrams-stridsvognen. Bak det tykke panseret har kompanisjef Daniel Hubbard oversikt over alle sine stridsvogner på en dataskjerm, og kan kommandere dem akkurat dit de trengs.

- Vi kan treffe alt vi sikter på i to kilometers omkrets. Jeg kan lade en ny runde på tre til fire sekunder, sier lader Charles Frances.

Siaosi Savelio i nabostridsvognen ble skadd av en granatsplint under Golfkrigen, men er ikke bekymret for å dra tilbake:

- Vi er mye bedre denne gangen, og har enda bedre soldater. En ny krig mot Irak kommer til å bli forskjellig fra den forrige, men forhåpentlig blir utfallet det samme, sier Savelio.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder