Laika levde bare noen timer i rommet

UTENRIKS

(VG Nett) Hunden Laika, som var den første jordboeren i verdensrommet, døde etter noen få timer om bord i Sputnik 2 i 1957.

Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:28

Nye opplysninger viser at det ikke var sant. Laika døde av overoppheting og panikk etter bare noen timer i romfergen, melder BBC News.

Oppsiktsvekkende

De nye opplysningene kom frem på en rom-kongress i Houston nylig, og det var Dimitri Malashenkov ved Instituttet for biologiske problemer i Moskva som la frem informasjonen.

De oppsiktsvekkende opplysningene gjør slutt på mer enn 40 år med spekulasjoner om Laikas skjebne.

Løshund

Historien om Laika fascinerte verden i 1957. Verdens første satellitt, Sputnik 1, var sendt ut mindre enn en måned før Sputnik 2 ble skutt ut. Om bord var det første levende vesen som skulle ut i verdensrommet.

Laika var en løshund som ble funnet på gaten i Moskva, og hun var en av tre hunder som var gjort klar til ferden. Kort tid før utskyting ble dyrevenner opprørt da sovjeterne opplyste at Laika ikke ville komme tilbake levende til Jorden, men skulle dø i verdensrommet.

Lenket fast

Ifølge doktor Malashenkov var Laika lenket fast slik at hun ikke skulle snurre rundt og maten hennes var i gele-form. Måleinstrumentene som var plassert på hunden, viste at Laikas puls steg enormt etter utskyting, noe som tydet på panikk og stress. Etter fem til syv timer mottok man ikke flere livstegn fra Laika. Mest sannsynlig døde hun av panikk og overoppheting.

Malashenkov opplyste også at de tre hundene som ble forberedt til rom-ferder, ble oppbevart i trange kasser i perioder på 15-20 dager slik at de skulle venne seg til den lille plassen i romfartøyet.

Laikas kiste sirklet 2570 ganger rundt Jorden før den brant opp i atmosfæren i april 1958.

Her kan du lese mer om