Bekreftet: Trump trekker USA ut av atomavtalen med Iran

WASHINGTON, D.C. (VG) Tirsdag kveld sier Donald Trump offentlig at han trekker USA ut av atomavtalen med Iran.

 • Jostein Matre
 • Siri Eggen

Artikkelen er over to år gammel

– Over de siste månedene har vi hatt diskusjoner med våre allierte. Vi er enige om at Iran aldri må få muligheten til å utvikle atomvåpen. Det er min overbevisning at vi ikke kan sikre at det ikke skjer gjennom den gjeldende avtalen. Gjør vi ingenting vil verdens ledende statssponsor av terror i løpet av kort tid ha tilgang på atomvåpen. Derfor trekker jeg i dag USA ut av denne avtalen, sier den amerikanske presidenten.

Det skjer altså til tross for at Frankrikes president Emmanuel Macron på sitt besøk til Det hvite hus nylig forsøkte å overbevise Trump om at det beste er å beholde den historiske atomavtalen.

les også

Trump avgjør atomavtalens skjebne: Dette er scenariene

Franskmannen skal ha blitt varslet i en telefonsamtale dem imellom tirsdag morgen, amerikansk tid. Det forteller en kilde, som har kunnskap om samtalen, til New York Times.

Det samme har trolig både Tyskland og Storbritannia, som også har forsøkt å overtale Trump, blitt.

Dermed er USA på kollisjonskurs med sine europeiske allierte i dette spørsmålet. Det uttrykker også Macron på Twitter i kveld.

Frykter iranske atomvåpen

Kort tid etter klokken 20 norsk tid offentliggjorde Donald Trump offisielt sine planer om å trekke seg fra avtalen. Dermed følger han opp sine ord om at dette er «tidenes dårligste avtale» med handling, og holder et av sine valgløfter.

Trump fortalte at avtalen i teorien skulle beskytte USA og deres allierte fra atomvåpen. Det mener han den ikke gjør, og sier avtalen er «defekt helt inn til kjernen».

les også

Alene mot verden

– Fakta er at avtalen er så dårlig at den har tillatt Iran å anrike uran og gitt dem muligheten til å være nær ved å utvikle en bombe i løpet av kort tid, sier Trump.

Avtalen har gitt rom for noe anriking av uran for Iran, men langt fra på det nivået det var før avtalen. Og ikke til formålet om å bruke det til atomvåpen. Nylig uttalte utenriksminister Mike Pompeo at det ikke finnes bevis for at Iran har brutt avtalens vilkår.

Heller ingen av de andre landene i avtalen mener Iran anriker uran for å bruke til atomvåpen. Det samme gjelder Det internasjonale atomenergibyrået, IAEA.

Sanksjoner

Donald Trump forteller også at han vil gjeninnføre sanksjoner mot Iran. Det betyr blant annet at selskaper, som flyprodusenten Boeing, som hadde planer om å handle med Iran ikke lenger kan gjøre det.

– Land som bistår Iran med atomvåpen kan også bli sanksjonert av USA. Vi lar oss ikke true, sier presidenten.

Han mener avtalen har gitt det iranske regime store finansielle fordeler.

– Denne skandaløse avtalen ga dette regimet mange billioner dollar. Noe av det faktisk i kontanter. Det er flaut for både meg og for USA. En konstruktiv avtale kunne blitt laget den gangen, men det skjedde ikke.

Presidenten kaller det en ensidig avtale som aldri skulle blitt laget, og som aldri vil kunne oppnå sin intensjon om ro og fred i regionen.

PRESIDENTER: Emmanuel Macron og Donald Trump møttes i Washington, D.C. i slutten av april. Foto: AP

– Knapt noen mener avtalen er dårlig

Atomavtalen er av mange sett på som kanskje den største utenrikspolitiske triumfen til Trumps forgjenger, Barack Obama, sammen med klimaavtalen i Paris.

Nå har Donald Trump trukket USA ut av begge to. Til frustrasjon for de som støttet Obama i å være en del av disse avtalene, men selvsagt til glede for hans kritikere.

I et intervju med VG gjort like før Trump i går gikk ut og sa at hans Iran-avgjørelse vil komme i dag, sa professor Gary Sick ved Columbia University likevel at det knapt er noen utenfor Det hvite hus som i USA mener atomavtalen med Iran er en dårlig avtale.

– I oktober ba han Kongressen om å trekke USA ut av avtalen. Det har de ikke gjort. Faktisk har flere av dem som først var skeptisk til avtalen nå sagt at de mener USA bør forbli i den, sier Iran-eksperten, som også advarer mot at dette kan ende med at USA går til krig mot Iran.

Han viser blant annet til at nå kan ikke USA lenger overvåke hva Iran gjør. Noe Trump hevder de uansett har fått for dårlig tilgang til å gjøre.

PRESIDENTRÅDGIVER: Gary Sick avbildet i Det ovale kontor sammen med daværende president Jimmy Carter 20. januar 1981. Det var dagen 66 amerikanske diplomater og borgere ble løslatt etter å ha vært holdt som gisler av Iran i 444 dager. Foto: AP

Ønsker å bombe Iran

Presidenten har også tidligere truet med å trekke USA ut av atomavtalen, men skal da ha latt seg overtale til å la være av sine rådgivere. Nå er det derimot flere nye ansikter i Det hvite hus, og de har hele tiden vært på linje med Trump i denne saken.

Ut har utenriksminister Rex Tillerson og nasjonal sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster forsvunnet. De, sammen med forsvarsminister James Mattis, mente USA burde beholde avtalen, blant annet på grunn av overvåkingsmuligheten den gir av Iran. Uten avtalen forsvinner den muligheten.

les også

Iran advarer USA : De kommer til å føle anger

Men inn for Tillerson og McMaster har Mike Pompeo og John Bolton kommet.

– Utenriksminister Pompeo mener jo det motsatte av sin forgjenger. Han liker ikke avtalen. Og John Bolton har hele tiden sagt at han ønsker å bombe Iran, sier Sick, som satt i USAs nasjonale sikkerhetsråd under både den republikanske presidenten Gerald Ford og den demokratiske presidenten Jimmy Carter.

Under sistnevnte var han også Det hvite hus’ Persiske gulf-rådgiver i en periode som inkluderer både den iranske revolusjonen og gisselkrisen i Iran.

Iran vil ha avtale med de andre

Donald Trump lanserte ikke noen plan B for USAs forhold til Iran.

Irans president, Hassan Rouhani, sier i en TV-tale at han har gitt landets utenriksminister ordre om å inngå forhandlinger med de europeiske partene, Russland og Kina om å beholde avtalen uten USAs delaktighet.

Han omtalte Trumps avgjørelse som «psykologisk krigføring» mot Iran.

I en uttalelse sier utenriksminister Pompeo tirsdag kveld at USA nå vil jobbe sammen med sine allierte for å finne en «ekte, altomfattende og varende løsning på den iranske trusselen».

Mer om

 1. USA
 2. Iran
 3. Donald Trump
 4. Emmanuel Macron

Flere artikler

 1. Iran går bort fra deler av atomavtalen

 2. Amerikansk Iran-ekspert: Trump gambler høyt

 3. Ekspert om at Trump trekker USA fra atomavtalen med Iran: – Et varsel om en ny tid

 4. Iran truer Trump med oljeblokade og «alle krigers mor»

 5. Trump avgjør atomavtalens skjebne: Dette er scenarioene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder