DEMONSTRERER: Slektninger til ofre for gisselaksjonen i Beslan blokkerer en motorvei utenfor byen i Nord-Ossetia. «Gi tilbake barna våre», står det på noen av plakatene. Foto: AFP

Beslan-foreldre protesterer

(VG Nett) Mer enn 100 frustrerte etterlatte etter Beslan-tragedien samlet seg i protest mot Nord-Ossetias president Alexander Dzasokhov.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Demonstrantene krever også at det settes i gang en internasjonal gransking etter tragedien som rammet skolen i Beslan.

Det var 1. september i fjor at flere bevæpnede menn tok en hel barneskole i Beslan som gisler i flere dager. 330 mennesker, hvorav drøyt 120 barn, mistet livet på Skole nummer én i den nordossetiske byen.

Mellom 130 og 150 berørte demonstrerte fredag, sa Alan Doyev, talsmann for det Nord-Ossetiske innenriksdepartementet. Han fortalte at også mange av de andre innbyggerne i Beslan var en del av demonstrasjonen ved å hente ved til bålene, mat og varme klær til demonstrantene.

SØRGER: Her sørger de sammen og demonstrerer mot myndighetenes håndtering av gisselaksjon i Beslan. Foto: AFP

Han fortalte dem at han var klar for ikke følelsesmessige handlinger, men balansert, konstruktiv dialog. Samtidig uttrykte han at han stadig er klar for å møte familiene til de sørgende etter terroraksjonen i Beslan, rapporterte nyhetsbyrået ITAR-Tass ifølge AP.

Men presidenten advarte mot handlinger som kan lede til konflikter og sa at enkelte, usynlige mennesker ville bruke dette for å oppnå politiske mål.

Han avviste kravet om å tre av i påvente av gjennomføringen av den nye prosedyren for utnevnelse av ledere i regionen.

Dzasokhov har møtt stort press om å gå av etter aksjonen i Beslan. Han sparket hele regjeringen men ble selv sittende.

- Burde avverget katastrofen
Mange av innbyggerne i Beslan er sinte på myndighetene fordi de ikke klarte å avverge katastrofen på skolen. Mer enn 1000 gisler ble holdt inne på skolen i hele tre dager. Det endte med eksplosjoner og skyting.

Kritikken har også gått til de russiske myndighetene. De hevder det var 32 terrorister involvert i gisselaksjonen, og at 31 av dem ble drept under kampene siste dagen. Den siste er tatt til fange.

I Moskva uttalte Russlands president Vladimir Putin seg fredag om vikigheten av at alle føler seg trygge.

Han varslet en alvorlig omstrukturering av retningslinjene for å trygge landets innbyggere, ifølge ITAR-Tass.

Putin sa også at Russlands innbyggere forventer konkrete handlinger fra myndighetene når det gjelder kamp mot kriminalitet og straff av gjerningsmenn i tillegg til å forhindre terror-aksjoner.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder