REKORD? Den egyptiske kvinnen Tahiyya Mohammed Aybad (52) sitter her i sykehussengen. Hennes vekt anslås til 600 kilo. Det innfelte bildet viser Tahiyya Mohammed Aybad for 16 år siden. Foto: EPA

Denne kvinnen veier 600 kg

Egyptiske Tahiyya er trolig verdens tykkeste

Tre kraner måtte til for å heise Tahiyya Mohammed Aybad ut av leiligheten da hun skulle fraktes tilsykehus. Trolig veier 52-åringen nærmere 600 kilo.

  • Tore Ulabrand Johansen

I sin fortvilelse kontaktet ektemannen så Alexandrias borgermester med en bønn om hjelp. Han sørget for at tre kraner ble sendt til leiligheten. Tahiyya ble så buksert ut på balkongen og løftet ned på bakken med heisekran.

Hvis den antatte vekten på seksbarnsmoren er i nærheten av den riktige, er Tahiyya Mohammed Aybad en av de aller tyngste personene i verdenshistorien - og trolig den tyngste kvinne noensinne.

544 kg

Ifølge Guinness rekordbok innehas vektrekorden for kvinner av amerikanske Rosalie Bradford. Hun skal ha nådd en maksimalvekt på 544 kilo i januar 1987.

Den tyngste mann som noen gang er registrert, er også amerikaner. Jon Brower Minnoch veide i overkant av 635 kilo da han ble lagt inn på University Hospital i Seattle. Mye av vekten skyldtes væskeansamlinger i kroppen på grunn av at hjertet sviktet.

Hvor mye Norges tyngste menneske veier, er vanskelig å finne ut. Men en av de største gjennom tidene er utvilsomt Bjørn Thorsen, kjent gjennom mediene som «Slanke-Bjørn».

Helseskadelig

Thorsen veide 270 kilo da han fikk beskjed av legene sine om at han måtte gå ned i vekt dersom han ville leve. Han tok utfordringen, og klarte å komme helt ned på om lag 120 kilo på det laveste. Thorsen døde for fire år siden av kreft.

En kroppsvekt på flere hundre kilo er en voldsom belastning på kroppen. Ifølge lege Roar Pedersen i lommelegen.no er diabetes og slag bare noen av sykdommene man kan pådra seg.

Hjerteinfarkt, hjertesvikt, hjertestans, angina og rytmeforstyrrelser øker i hyppighet ved alvorlig overvekt. Det samme gjelder slag og «drypp». Årsaken til dette er at overvektige personer har høyere blodtrykk og ugunstig sammensetning av fettstoffer i blodet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder