FÅR SNART REISE HJEM: Ventetiden på sykehuset kan snart være over for Baby 81, som her blir holdt av en av sykepleierne i Kalmunai. Foto: AP

Mirakelbabyens skjebne avgjøres

(VG Nett) «Baby 81» kom bort fra sine foreldre da tsunamien feide inn over Sri Lanka 2. juledag. I morgen skal babyens skjebne avgjøres i rettssalen.

Christian F. Brændshøi
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

SE VIDEO:Baby 81 på vei hjem.

Ni timer senere ble han funnet blant lik og rester av raserte bygninger. Mirakelbabyen, ble han kalt, ettersom det var et under at det lille spedbarnet overlevde katastrofen.

Pasient 81

Babyen var pasient nummer 81 som ble innlagt ved sykehuset i byen, derav det spesielle kallenavnet. Han ble et symbol for håp etter tragedien, et lite lysglimt i mørket for alle dem som fortsatt lette etter sine kjære.

- Babyen ble lagt inn på sykehuset i Kalmunai full av søle og skrammer, sa Dr. K.R. Saseenthirian kort etter innleggelsen.

I kaoset etter flodbølgens herjinger registrerte hele ni kvinner seg som den lille hjerteknuserens mor. Historien gikk verden over, og i morgen starter rettsprosessen som vil sette et endelig punktum for saken.

I januar skrev VG Nett om det norske firmaet DNA-test, som tilbød seg å betalefor DNA-testing for å hjelpe til med å fastslå hvem som var babyens rette mor.

Bare ett par har imidlertid formelt krevd foreldreretten til gutten. Nå håper de snart de kan få sitt barn tilbake.

Revet ut av armene

- Jeg tror på Gud, og jeg er sikkert på at min baby vil bli gitt til meg, sier Murugupillai Jeyrajah til AP. Sammen med kona Jenita har han gjort krav på å få foreldreretten til barnet.

Jenita forteller om hvordan tsunamien med voldsom kraft rev babyen ut av armene hennes da familiens lille hus ved vannkanten ble lagt i ruiner. Alle papirene som kunne ha bidratt til å bevise at barnet faktisk er deres forsvant med vannmassene.

12. januar ble sykehuset i byen beordret av en rettsinstans til å utlevere babyen til paret. Men legene ved sykehuset nektet som følge av tvisten rundt foreldreretten, og fordi de mente barnet fortsatt hadde behov for medisinsk tilsyn.

DNA-prøve

I morgen møtes retten på ny. Da kan det bli aktuelt å beordre en DNA-prøve for å få en endelig avklaring på saken.

- Denne babyen har vært gjennom nok vanskeligheter. Nå er det på tide han får dra hjem, sier politimannen Herath, som har etterforsket saken. Han antyder at dommeren trolig vil la Murugupillai og Jenita få foredreretten.

Sykepleierne ved sykehuset holdt i dag en avskjedsseremoni for babyen.

- Vi ber om at han blir gitt til de riktige foreldrene. Samtidig vil jeg ikke forlate babyen. Det blir trist når han drar herfra, sier sykepleier S. Rajeswari.

- Det er seks andre spedbarn på avdelingen, alle blir tatt hånd om av sine mødre. Han er den eneste som er alene, sier hun.

Om lag 10000 mennesker mistet livet i Amparadistriktet, der Kalmunai ligger, som følge av flodbølgen. Det er nesten en tredel av alle som omkom på Sri Lanke, et av landene som ble hardest rammet 2. juledag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder