KRONPRINS: Trebarnsfaren Mohammed har kommet som en storm inn i saudisk politikk. Her avbildet i Riyadh 11. april, under et møte med Filippinenes president Duerte. Foto: Reuters

Dette er 32-åringen som sender sjokkbølger gjennom Saudi-Arabia

ISTANBUL (VG) Kronprins Mohammed bin Salman rydder unna alt som hindrer hans vei til tronen.

Artikkelen er over to år gammel

Utålmodig, ambisiøs og maktsyk.

Det er beskrivelsene som går igjen i analyser av Mohammed bin Salman al Saud. Den siste uken har han levd opp til alle tre adjektiver:

På bare én uke har han arrestert flere i egen familie (Saudi-Arabia har 15.000 kongelige), ministre, militære ledere, geistlige ledere og innflytelsesrike forretningsmenn under anklage om korrupsjon. Tallet på arresterte skal angivelig være så høyt som 500 personer.

Kommentar: Rydder unna all motstand

På den omstridte CV-en står også krigen i Jemen og Syria, og økt konflikt med erkefienden Iran der Libanon plutselig er blitt slagmark.

Støttespillere sier han vil modernisere Saudi-Arabia. Kritikerne sier han bare er opptatt av å få mer makt. Hvem er egentlig 32-åringen som er i ferd med å snu kongeriket på hodet?

Tatt under farens vinger

FAR OG SØNN: Kong Salman (81) har 13 barn. Nå ryktes det at han snart abdiserer og gir fra seg tronen til sønnen Mohammed. Her er de avbildet i Riyadh 8. november. Foto: Reuters

Utenfor Saudi-Arabias grenser var kronprins Mohammed lenge en ukjent mann. Dette skulle endre seg da faren hans overtok tronen i januar 2015.

Kong Salman (81) har hele 13 barn (tolv sønner og en datter) med tre ulike koner. Mohammed ble født 31. august 1985 som den eldste i en søskenflokk på seks fra kongens tredje ekteskap med Fahdah bint Falah bin Sultan.

Barna har fått fremtredende stillinger i kongeriket, men de gjeveste jobbene fikk yndlingssønnen: Mohammed.

Han var lenge farens private rådgiver. Da Salman ble konge, ble sønnen forfremmet til visestatsminister og verdens yngste forsvarsminister. I juni i år overrasket kongen med å utnevne sønnen til kronprins og tronarving. Det var egentlig nevøen Muhammad bin Nayef (58), barnebarnet til landsfader Saud, som skulle overta tronen.

Selv om kong Salman er oljestatens mektigste på papiret, tyder mye på at kronprins Mohammed er blitt Saudi-Arabias egentlige politiske arkitekt.

Kongen har lenge slitt med dårlig helse. Han har hatt minst ett slag og beskrives som delvis lammet og redusert. Han skal lide av Alzheimer.

Det er bare et spørsmål om tid før kronprins Mohammed blir Saudi-Arabias yngste konge.

Visjon 2030

VIL HA FORANDRING: Kronprins Mohammed la frem sin «Visjon 2030» under en pressekonferanse i Riyadh 25. april i fjor. Foto: Fayez Nureldine/ AFP

Kronprinsen har allerede lansert sin plan: Visjon 2030, som skal åpne opp for nye industrier, utenlandske investorer og liberale ideer i kongedømmet:

• Saudi-Arabia, en av verdens største eksportører for olje og gass, trenger flere bein å stå på nå som oljeprisene synker. Ifølge planen skal ikke-oljebaserte inntekter øke fra dagens i overkant av 160 milliarder riyal (347 mrd. NOK) til en billion riyal (2,17 bill. NOK) innen 2030.

• Kronprinsen har satt seg som mål å etablere verdens største statlig investeringsfond. Midlene skal komme ved delvis privatisering av det statlige oljeselskapet Saudi Aramco.

Verdens strengeste praktisering av sharia-lovgivning og wahhabisme skal erstattes med «moderat islam».

• Verdens mest kjønnssegregerte land der alle kvinner må ha en mannlig verge, skal bli mer liberalt. Kronprins Mohammed har allerede lovet at saudiske kvinner endelig skal få lov til å ta bilsertifikat fra og med juni 2018, og at kvinner skal få være tilskuere på sportsarrangementer.

Reportasjeserie: Saudi-Arabias tildekkede kvinner

• Kronprinsen vil bygge en megaby ved navn Neom på en kunstig øy, som skal bli et episenter for fornybar energi og ny teknologi i regionen. Øya skal bli 26,500 kvadratmeter stort, med en prislapp på 4,65 billioner norske kroner.

Kriger i Jemen og boikotter Qatar

AGGRESSIV POLITIKK: Kronprins Mohammed har ført Saudi-Arabia ut i krig og ordkrig med naboer i Midtøsten. Bildet viser ham i juli 2015 da hangarskipet USS Theodore Roosevelt var i Gulfen. Foto: AFP

Kronprinsens overordnede mål er etter alt å dømme å gjøre Saudi-Arabia til lederen for den arabiske verden, især for sunniene.

Noe av det første kronprins Mohammed gjorde som forsvarsminister, var å gå til krig i det lutfattige nabolandet Jemen. Saudi-Arabia leder en allianse sammen med flere arabiske land mot Houthi-militsen i Jemen, som tok kontroll over hovedstaden Sana i 2014. Krigen pågår fortsatt med full styrke, og de menneskelige konsekvensene er enorme:

Minst 9000 er blitt drept, 2,4 millioner har måttet flykte fra sine hjem, millioner risikerer å sulte i hjel, og kolera har spredd seg. Saudi-Arabia anklages for utstrakte menneskerettighetsbrudd.

Kronprins Mohammed er også drivkraften bak den såkalte Qatar-krisen, der Saudi-Arabia gikk sammen med Emiratene, Bahrain og Egypt om å boikotte den styrtrike lilleputtstaten i juni. De hevder at Qatar støtter terrorisme, noe landet avviser. Flere av de arresterte i Saudi-Arabia er blitt anklaget for bånd til Qatar og Det muslimske brorskap.

VG i Qatar: Plutselig var det tomt for melk i verdens rikeste land

Kjøpte giga-yacht av vodka-oligark

STYRTRIK: Den saudiske kongefamilien råder over en enorm oljerikdom, og lever selv et luksusliv. Kronprinsen er avbildet i Royadh januar. Foto: Fayez Nureldine/ AFP

Kronprinsen har en bachelorgrad i jus fra King Saud University i Riyadh. Han skal ha vært nummer to i sin klasse. Han startet flere firmaer og organisasjoner, før han entret politikken som 23-åringen i 2007.

I 2008 giftet kronprins Mohammed seg med prinsesse Sarah bint Mashhoor bin Abdulaziz Al Saud. De har tre barn sammen. Kronprinsen rører hverken tobakk eller alkohol.

Ingeborg Huse Amundsen Følg meg, og kontakt meg på: ingeborg@vg.no Twitter: @iHuse www.facebook.com/ingeborg.h.amundsen

På privaten lever kronprinsen et luksusliv. Som et eksempel på dette: Under en ferie i Sør-Frankrike skal han brukt noen få timer på å kjøpe en 134 meter lang yacht til 4,5 milliarder kroner av en russisk vodka-oligark.

Kilder til denne artikkelen: BBC, Al Jazeera, New York Times, Foreign Affairs, Washington Post, Time Magazine, The Guardian, Wikipedia

Se også dokumentaren «Saudi Arabia Uncovered»:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder