DREPT: Amina Okuyeva er sterkt Putin-kritisk, og konen til en mann som ble anklagt for å ha plottet et attentat mot Putin i 2012.
DREPT: Amina Okuyeva er sterkt Putin-kritisk, og konen til en mann som ble anklagt for å ha plottet et attentat mot Putin i 2012. Foto: Ann Molchanova AP

Putin-kritiker skutt i Ukraina

UTENRIKS

Drapet på Amina Okuyeva (34) føyer seg inn i en rekke angrep i Ukraina den siste tiden, som ingen har tatt på seg skylden for.

Publisert:

Tsjetsjenske Adam Osmayev (36) og Amina Okuyeva (34) ble søndag overfalt i bilen sin nær Kiev i Ukraina, melder Daily Mail. Bilen skal ha blitt beskutt fra en grøft nær jernbanelinjen i området.

Okuyeva døde etter å ha blitt skutt i hodet. Osmayev ble skadet i bena, men overlevde angrepet.

– Jeg fortsatte å kjøre så langt jeg kunne, men det kom kuler inn i motoren og bilen stoppet. Jeg prøvde å hjelpe Amina, men hun hadde en hodeskade, sa han fra sykehuset til avisen.

Dette føyer seg inn i en rekke angrep og attentater i Ukraina de siste 18 månedene som hittil ingen har påtatt seg ansvaret for.

Overvåkningsvideo (sterke bilder): Skal vise Putin-kritisk politiker bli drept på åpen gate.

– «Naturligvis» Kreml som står bak

Osmayev legger imidlertid skylden på Putin-regimet i Moskva: Til Daily Mail sier han at det «naturligvis» er Kreml som står bak angrepet som drepte kona.

Dette er heller ikke første gang paret har blitt angrepet, skriver BBC: I juni ble Osmayev angrepet av en mann som utga seg for å være en fransk journalist. Okuyeva skjøt tilbake og skadet mannen. Etter det mislykkede angrepet har hun blitt hedret som en helt i Ukraina.

Denne gangen klarte hun ikke komme seg unna.

Osmayev har lenge vært på Russlands radar, fordi han i følge Russiske myndigheter skal ha stått bak planer fra 2012 om å legge ut miner i en gate Putin kjører gjennom hver dag. Planen skal ha vært å sprenge Putins bilkortesje.

Både Osmayev og Okuyeva har vært svært Putin-kritiske, og var godt kjente i Ukraina fordi de jobbet frivillig for det ukrainske militæret i kampen mot pro-russiske opprørere i Krim, skriver Reuters.

VG ved frontlinjen i Ukraina: Soldatene er lei krigen.

Et av mange angrep

Angrepet mot Osmayev og Okuyeva fant sted en knapp uke etter at en ukrainsk politiker fra et nasjonalistisk parti, Ihor Mosiychuc, ble skadet i en eksplosjon i Kiev. Livvakten hans og én forbipasserende omkom, skriver The New York Times.

– Det er åpenbart at det er fiendtlige spesialstyrker som står bak, sa Oheh Lyashko, leder av partiet, i etterkant av angrepet.

Det har blitt gjort flere forsøk på attentater mot fremtredende figurer i Ukraina det siste året, skriver Public Radio International. Blant dem er attentatet på en Kreml-kritisk Russisk advokat og tidligere politiker, Denis Voronenkov, som ble skutt midt på gaten i et travet område i sentrum av Kiev i mars. Pavlo Sheremet, en russisk journalist, ble drept i av en bilbombe sommeren 2016.

Ingen har påtatt seg ansvaret for noen av angrepene, og etterforskere har ikke klart å finne ut hvem som står bak.

Ukrainske etterforskere har mistenkt russisk innblanding i flere av angrepene.

– Utover enhver tvil er dette tegn på en anti-Russisk kampanje som dessverre har bredt seg utover Ukraina og Kiev, sa Russlands President Vladimir Putins talsperson Dimitri Peskov om dette, etter at Mosiychuc ble forsøkt drept i oktober, ifølge Reuters.

E-sjefen om Ukraina-konflikten i 2015: Russland ønsker kontinuerlig konflikt

Her kan du lese mer om