ERSTATTER OBAMACARE: Leder for republikanerne i Representantenes hus, Paul Ryan, forklarer republikanernes plan for å erstatte Obamacare. Nå kan det se ut som mange amerikanere får det vanskelig med den nye planen. Foto: Win Mcnamee/AFP

Analyse: 24 millioner kan miste helseforsikringen med «Trumpcare»

Trumps nye helsereform kan koste mange amerikanere dyrt.

 • Runa Røed

Artikkelen er over tre år gammel

Ifølge New York Times ventes det at flere millioner mennesker som nå er forsikret av den såkalte Affordable Care Act, bedre kjent som Obamacare, vil miste forsikringen i løpet av ti år.

Les også: Slik vil republikanerne vrake Obamacare

Endringene som republikanerne i Representantenes hus nå har foreslått, vil trolig føre til at 24 millioner mennesker mister helseforsikringen sin innen 2026, mens landets underskudd vil reduseres med 337 milliarder dollar over ti år. Det kommer frem av en analyse som Kongressens utredningsseksjon, et partipolitisk uavhengig kontor, har gjort.

Totalt vil 52 millioner mennesker trolig stå uten helseforsikring i 2026, ifølge analysen.

Døddssyke Komas stemte på Trump: Begynner å angre

14 millioner vil trolig miste forsikringen i løpet av 2018, ifølge Politico.

Trump varslet tidlig at han kom til å kvitte seg med Obamacare dersom han ble president. Helsereformen ble vedtatt i 2010, og iverksatt i 2014.

Obamacare gjør det obligatorisk for amerikanere å ha helseforsikring, med mindre de betaler en avgift. Da republikanernes leder i Representantenes hus, Paul Ryan, orienterte om planen forrige uke, var han klar på at utredningsseksjonen kom til å avsløre at færre ville få forsikring.

– CBO (Congressional Budget Office, utredningsseksjonen, journ. anm), kommer til å si «oi, ikke like mange mennesker vil få helseforsikring». Vet dere hvorfor? Fordi dette er ikke myndighetenes mandat, sa Ryan til tv-kanalen CBS søndag.

– Det er opp til folk selv. Folk kan gjøre som de vil med livene sine fordi vi tror på individuell frihet i dette landet, sa han videre.

Skroting av Obamacare: Kan skape kaos i systemet

Helseministeren: – Tallene stemmer ikke

Trump har blitt kritisert av både demokrater og republikanere etter løftene om å skrote Obamacare. Flere republikanere i stater hvor reformen har vært viktig for innbyggerne har vært kritiske til Trump, ifølge Fox News.

Republikanske ledere har sagt at deres mål med å fjerne Obamas reform er å redusere prisene på ulike behandlinger. De mener også tallene på hvor mange som omfattes av reformen er villedende, fordi mange dekket av Obamas reform likevel har hatt høye helsekostnader.

Det hvite hus sier ifølge nyhetsbyrået AP at de er sterkt uenige med budsjettanalysene. Helseminister Tom Price sier det vil gjøre at flere mennesker får forsikring, og det til en lavere pris.

Price forklarer uenigheten ifølge AP med at utredningsseksjonen bare har sett på den første delen av en plan som består i tre deler.

Mer om

 1. USA
 2. Republikanerne, USA
 3. Obamacare

Flere artikler

 1. Avstemningen over Trumps helsereform er utsatt

 2. Republikanerne trekker forslaget om ny helsereform

 3. Slik vil republikanerne vrake Obamacare

 4. Slik krangler de om Trumps helsereform

 5. Trump varsler presidentordre om helsereformen: – En president som er ute etter en seier

Fra andre aviser

 1. Donald Trump led nederlag i sin største kampsak

  Bergens Tidende
 2. Visepresidentens stemme avgjorde: Senatet behandler ny helselov

  Aftenposten
 3. Trumps helsereform mot full kollaps

  Aftenposten
 4. Nå kommer Trumpcare

  Bergens Tidende
 5. Signerte ordre mot Obamacare

  Bergens Tidende
 6. Nederlaget som avslørte Trump

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder