POLITIAKSJON: Politiet aksjonerer i Chorlton i Manchester etter nattens terrorangrep.

POLITIAKSJON: Politiet aksjonerer i Chorlton i Manchester etter nattens terrorangrep. Foto: Helge Mikalsen VG

Salman Abedi (22) mistenkt for Manchester-terroren

MANCHESTER/OSLO (VG) Politiet bekrefter at den mistenkte gjerningsmannen er 22 år gamle Salman Abedi. Nå undersøker de om han handlet alene.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

22-åringen som utførte selvmordsangrepet i Manchester mandag kveld var ifølge CBS News kjent av politiet fra før. 22 mennesker er så langt bekreftet drept etter angrepet. I tillegg er 59 personer skadet.

– Vi prioriterer fortsatt å finne ut om han handlet alene eller som del av et større terrornettverk, sa politisjef i Manchester Ian Hopkins på en pressekonferanse tirsdag kveld.

Ifølge BBC er Abedi født og oppvokst i Storbritannia, med foreldre fra Libya.

Politiet ville ikke offentliggjøre flere opplysninger om 22-åringen på pressekonferansen, men ba samfunnet om å stå sammen og støtte hverandre etter Manchester-angrepet.

Fant bok om kjemikalier

Tirsdag aksjonerte politiet mot et hus i Fallowfield som den mistenkte gjerningsmannen skal ha bodd i sammen med familien sin.

På et av bildene som ble tatt da politiet saumfarte huset ser man en krimtekniker bære ut en bok med navnet «Know your chemicals», som på norsk betyr «Kjenn dine kjemikalier».

BOK: Krimteknikere beslagla flere eiendeler fra huset som Abedi skal ha bodd i. Blant dem en bok om kjemikalier. Foto: Danny Lawson AP

21 år gamle Lina Ahmed er nabo til huset politiet aksjonerte mot.

SNAKKET IKKE: Familien som bodde i huset politiet aksjonerte mot tirsdag holdt seg for seg selv, ifølge nabo Lina Ahmed. Av og til hang de opp det libyske flagget i hagen. Foto: Helge Mikalsen VG

Da VG møtte henne hadde rundt 30 tungt bevæpnede politifolk like før stormet nabohuset hennes, før de foretok en kontrollert sprengning av inngangsdøren som skapte et voldsomt smell. Deretter stormet de inn i huset.

– Jeg har bodd i gaten hele livet og kjenner alle som bor der, unntatt Abedi-familien, sier hun.

Lina forteller at hun har sett en familie på to voksne og to barn i huset, og at de holdt seg for seg selv og unngikk kontakt med naboene.

Foreldrene flyktet fra Libya

Ifølge nyhetsbyrået Reuters reiste Abedi fra London til Manchester med tog like før angrepet.

Terrororganisasjonen IS har tatt på seg skylden for angrepet, men dette er foreløpig ikke bekreftet fra offisielt hold.

Abedi skal ifølge The Telegraph ha vært født i 1994, og var den nest yngste av fire søsken. Foreldrene var flyktninger fra Libya, som flyktet til Storbritannia for å komme unna Gaddafi-regimet. Familien skal ha bodd i Manchester i minst ti år.

Nabo Lina Ahmed sier til VG at hun har sett familien henge opp det libyske flagget i hagen flere ganger.

Kommentar: Angrepet på barna

Saken fortsetter under videoen

Skal ha holdt seg for seg selv

Nabo Lina Ahmed har ikke sett hverken faren eller sønnen i familien på ett år. Hun beskriver sønnen som en mann i 20-årene.

Farzana Kosur bor også i det ellers rolige nabolaget. Imens store styrker saumfarer nabohuset forteller hun VG at hun har møtt kvinnen i huset i den lokale moskeen flere ganger.

BORTE: – Den voksne kvinnen som bodde i huset var hyggelig og jobbet som koranlærer i den lokale moskeen, forteller Farzana Kosur. Hun har møtt henne der flere ganger, men nå har hun ikke sett henne på to måneder. Foto: Helge Mikalsen VG

– Hun jobbet som koranlærer i den lokale moskeen og var veldig hyggelig de gangene vi snakket sammen, sier hun.

Les også: Leter etter barna sine etter terroren

Farzana har ikke sett kvinnen hun mener er moren i familien i nabolaget eller i moskeen på to måneder.

Politiet pågrep tirsdag en 23 år gammel mann. Det er foreløpig ikke klart hvilken forbindelse han har til gjerningsmannen og angrepet.

Bakgrunn: 23-åring pågrepet i Manchester

– Kvalmende feighet

Storbritannias statsminister Theresa May besøkte åstedet for angrepet tirsdag.

Da hun senere møtte pressen sa hun at Manchester-angrepet skiller seg ut. Angrepet skjedde ved utgangen fra Manchester Arena, like etter at popstjernen Ariana Grande hadde gått av scenen og publikummere hadde begynt å forlate stedet.

KONDOLANSEPROTOKOLL: Theresa May uttrykte sin medfølelse til ofrene etter Manchester-angrepet. Foto: Ben Birchall AFP

– Alle terrorhandlinger er et uttrykk for feighet, men dette skiller seg ut med sin forferdelige og kvalmende feighet, sa hun.

Flere barn er blant ofrene. Blant annet ble åtte år gamle Saffie Rose drept i angrepet som tok livet av minst 22 mennesker.

– Angrepet var ment å ramme så mange som mulig og å drepe vilkårlig, sa statsministeren i sin uttalelse.

Les også: Kjæresteparet Chloe (17) og Liam (19) savnet etter angrepet

Tirsdag kveld uttrykte May sin medfølelse i byens kondolanse-bok.

«Her i denne fantastiske byen ble en grusom og feig handling møtt av inspirerende mot», skriver hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder