DATAKRIMINALITET: Nå advarer eksperter mot at «Wannacry» bare er en begynnelse. ILLUSTRASJONSFOTO Foto: Thomas Winje Øijord NTB scanpix

22-åring bremset hackerangrepet

En 22 år gammel britisk IT-ekspert skal ha bremset omfanget av hackerangrepet. Faren er ikke over, sier han, og hevder et nytt angrep kan komme allerede mandag.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Han fikk registrert domenet som ble brukt til å spre utpressingsprogramvaren, og slik forhindre videre infisering av flere maskiner rundt om i verden.

Lørdag morgen meldte nyhetsbyrået AFP at den ikke navngitte britiske eksperten i datasikkerhet ved en tilfeldighet hadde funnet, registrert og kjøpt domenet som er blitt brukt til å spre utpressingsprogramvaren «WannaCry».

22-åringen skal ha betalt i underkant av 11 dollar, eller cirka 90 kroner for domenet.

– Men dette vil ikke hjelpe maskiner som allerede er infisert, og registreringen av domenet vil kun fungere som en beskyttelse fram til avsenderen av programvaren endrer koden og forsøker med et nytt angrep, opplyser eksperten, som på Twitter kaller seg @MalwareTechBlog.

Europol: Hackerangrep uten sidestykke

Saken fortsetter under videoen

– Vil komme nytt angrep

22-åringen er en selvlært ekspert på datasikkerhet og kryptering, og bor fortsatt hjemme med sine foreldre, ifølge Guardian.

– Et nytt angrep er på vei. Det er ganske sannsynlig på mandag, sier han til BBC.

For faren for nye angrep er overhengende, mener 22-åringen.

– Vi har stoppet dette angrepet, men det vil komme flere angrep som ikke lar seg stoppe av oss, sier han.

Hylles

Nå hylles 22-åringen for sin resolutte handling, som kan ha hindret at dataangrepet også gjorde stor skade i USA.

Eksperten anbefaler at brukere oppdaterer sine systemer så fort som mulig for å unngå angrep.

At spredningen er stoppet bekreftes også av andre aktører.

– Antallet er ekstremt lavt og minsker raskt, sier Vikram Thakur ved sikkerhetsselskapet Symantec til nyhetsbyrået Reuters, melder TT.

Her kan du se: Kartet over angrepene

22-åringen beskriver det som en smal sak å endre koding og gå til nye dataangrep. Forskeren har blitt kalt en ufrivillig helt etter at han skal ha bremset spredningen av hackerangrepet.

– Det var faktisk delvis tilfeldig, fortalte han BBC etter å ha tilbrakt natten som digital etterforsker og «mothacker».

Les gjerne: Råd til privatpersoner: Oppdater operativsystemet

Krever løsepenger

Han advarer imidlertid mot å tro at den fiendtlige programvaren er overvunnet.

– Selv om registreringen av nettadressen ser ut til å ha stoppet en stamme av skadelig programvare, betyr det ikke at «ransomware» er beseiret.

Datafiler som er blitt kryptert av dataangrepet vil fortsatt bli låst til løsepenger. Sikkerhetseksperter har også advart mot nye varianter, eller såkalte copycats av som ignorerer den nye blindveien for angrepene.

Frykt for hva som kan komme

Dataangrepet som begynte fredag, er meldt å ha rammet nærmere 100 land. Ifølge en analytiker i Bitdefender er over 170.000 datamaskiner i 120 land rammet.

Spørsmålet er hvor stor skade slike angrep kan gjøre i fremtiden.

– Dette er ikke alvorlige greier ennå. Hva hvis det samme skjedde med ti atomkraftverk, og de ønsker å stenge ned elektrisitetsnettet? Hva hvis dette skjedde med en demning eller en bro, spør Ori Eisen i selskapet Truson til nyhetsbyrået Ap.

– Det er ingen grense, i morgen kan det gjøres med 100 millioner datamaskiner, sier Eisen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder