LØS KANON: Nord-Koreas unge leder Kim Jong-un.
LØS KANON: Nord-Koreas unge leder Kim Jong-un. Foto: Kcna Reuters

NBC: – USA kan angripe Nord-Korea før atom-test

UTENRIKS

USA vurderer militære muligheter for å svare på Nord-Koreas våpenprogram, sier en utenriksrådgiver i Det hvite hus.

Publisert: Oppdatert: 14.04.17 06:41

Natt til fredag norsk tid siterte NBC News det de kaller høytstående kilder i amerikansk etterretning på at USA forbereder et angrep på Nord-Korea. Et slikt angrep skal gjennomføres for å forhindre landet fra å gjennomføre en ny atomvåpentest, ifølge kanalen.

Nyhetsbyrået AFP siterer en amerikansk utenriksrådgiver som sier at en ny atomoppskyting ikke er et spørsmål om "hvis" men "når", og at USA vurderer ulike tiltak.

Nord-Korea har hintet om at noe stort skal skje de siste dagene, og lover hevn dersom USA angriper.

Les også: Nord-Korea tordner mot USA

Nordkoreansk minister: Gjennomfører atomtest når vi vil

Nord-Koreas viseutenriksminister sier situasjonen på Korea-halvøya er i en ond sirkel og sier landet tester atomvåpen når det passer dem.

– Nord-Korea vil gjennomføre en atomprøvesprengning når enn det passer landets øverste hovedkvarter, sier minister Hang Song-ryol i et intervju med Associated Press i Pyongyang.

– Pyongyang kommer ikke til å holde armene i kors om USA kommer med et forhåndsangrep, sier han.

Har du sett? VG har vært på innsiden av Nord-Korea (krever innlogging)

– Helt feil

Ferske satellittbilder viser det som skal tyde på at en atomtest er under oppseiling. Men NBCs opplysninger om et mulig angrep er foreløpig ikke støttet fra andre kilder.

Fox News' forsvarsreporter Jennifer Griffin skriver på Twitter at hennes høytstående kilder i det amerikanske forsvarsdepartementet hevder påstandene er helt feil og svært farlige.

Washington Posts Nord-Korea-ekspert Anna Fifield skriver at det ikke foreligger planer om å angripe Nord-Korea fra USAs-side. Hun hevder imidlertid at et angrep kan bli aktuelt hvis det utføres en ny test, for å straffe regimet. Det samme sier Voice of Americas Steve Herman.

Leste du? Nord-Korea skal være klar for atomtest

Saken fortsetter under videoen

Store styrker

Det er i alle fall svært anspent mellom de to landene. USA sendte et av sine hangarskip til området tidligere denne uken, og ifølge NBC står to krigsskip klare med Tomahawk-missiler, lik dem som ble brukt mot en syrisk flybase forrige uke. I tillegg skal det være utplassert tunge bombefly i Guam.

Tidligere har Nord-Korea, til store protester fra verdenssamfunnet, utført fem atomprøvesprengninger.

Donald Trump: Vurderer militærmakt mot Nord-Korea

Her kan du lese mer om