USTABILE STATER: Somalia innehar fortsatt plasseringen som verdens mest mislykkede stat, ifølge den årlige «Failed States Index», som publiseres en gang i året av Foreign Policy Magazine og Fund for Peace. Foto: REUTERS

Dette er (fortsatt) verdens mest mislykkede stater

(VG Nett) 15 stater har de siste seks årene vekslet på å inneha de øverste plassene på indeksen over verdens mest mislykkede stater.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Heller ikke i år er det noen nykommere på den lite flatterende topplisten over verdens mest mislykkede stater.

- Det kan virke som en kronisk tilstand, skriver det amerikanske magasinet Foreign Policy, som siden 2005 årlig har publisert indeksen i samarbeid med Fund for Peace.

De tar utgangspunkt i 90.000 offentlig tilgjengelige kilder for å analysere 177 stater og rangere dem i forhold til 12 forskjellige mål: fra flyktningstrømmer til økonomiske forhold, menneskerettsbrudd og sikkerhetstrusler. Indeksen kan derfor gi et bilde av hvor stabilt, eller ustabilt, et land er.

Somalia, med sin lovløshet, interne flyktningstrømmer, islamistmilitser og pirater, topper nok en gang indeksen med 114,3 av 120 mulige poeng.

Deretter følger:

2. Tsjad (113,3)
3. Sudan (111,8)
4. Zimbabwe (110,2)
5. Den demokratiske republikken Kongo (109,9).
6. Afghanistan (109,3)
7. Iraq (107,3)
8. Den sentralafrikanske republikk (106,4)
9. Guinea (105)
10. Pakistan (102,5)

Se den fullstendige oversikten hos Foreign Policy!

PS: Norge, Finland og Sverige kommer på sisteplass.

FN-STYRKE: Indiske FN-soldater patruljerer ved en flyktningleir i Kiwanja i Nord-Kivu-provinsen nordøst i Den demokratiske republikken Kongo tidligere denne måneden. Landet har de siste årene klatret på indeksen over verdens mest mislykkede stater. Foto: AFP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder