KRITISK: Tyrkias statsminister Tayyip Erdogan trapper opp presset på Israel etter bordingen av et tyrkisk skip med nødhjelp til Gaza. Israelske militærfly nektes nå tilgang til tyrkisk luftrom. Foto: Reuters

Israelsk militærfly nektet tilgang til tyrkisk luftrom

Et israelsk militærfly er nektet tilgang til tyrkisk luftrom etter bordingen av konvoien med nødhjelp til Gazastripen, sier Tyrkia statsminister Tayyip Erdogan.

Artikkelen er over ni år gammel

Erdogan bekreftet mandag at et israelsk militærfly er nektet tilgang til tyrkisk luftrom etter at ni personer med tyrkisk bakgrunn ble drept da israelske soldater stanset en konvoi med nødhjelp til Gazastripen 31. mai.

VGDebatt:Hva mener du om saken?Diskutér her!

Det var et fly med israelske offiserer som skulle til Polen for å besøke Auschwitz, som i dagene etter bordingen måtte legge om kursen da det ble nektet tilgang til tyrkisk luftrom.

Erdogan vil ikke si hva Tyrkia vil svare på lignende forespørsler fra Israel, men ifølge nyhetsbyrået Anatolia sa han til tyrkiske pressefolk i Toronto at tyrkisk luftrom er stengt for israelske militærfly.

Les også:- Norsk medisinsk utstyr beslaglagt på vei til Gaza

Hindringer

Et slikt tiltak ville legge store hindringer i veien for Israel siden tyrkisk luftrom blokkerer for veien mot nord og øst, og Israel er utelukket fra luftrommet til mange andre land i Midtøsten. Sivil luftfart blir ikke berørt.

Stengningen av luftrommet er et nytt signal om hvor spent forholdet er blitt mellom Tyrkia og Israel etter Gazakrigen og bordingen av nødhjelpskonvoien.

Tyrkia har også hjemkalt sin ambassadør til Israel, avlyst felles militærøvelser med Israel og varslet at handelsforbindelser og forsvarsbånd vil bli redusert til et minimum etter bordingen.

Les også:Etterforskning av Gaza-bordingen avslører alvorlige mangler

Klare krav

Tyrkia har gjort det klart at de venter en unnskyldning for at tyrkere ble drept og såret. De vil også at Israel betaler kompensasjon til de pårørende, går med på en internasjonal gransking av saken og leverer tilbake tre tyrkiske skip.

Tyrkia krever også at Israel opphever blokaden av Gazastripen.

Om kravene blir innfridd, vil forholdet til Israel igjen bli bedre, sier Erdogan. Men om de ikke blir innfridd, vil Tyrkia nedgradere sin diplomatiske forbindelse til charge d'affaires-nivå.

SAMLESIDE:Les siste nytt om Midtøsten her!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder