Offiser: - Frykter nye nødhjelpsskip

SJOKK: Kaptein Arye Shalicar (innfelt) mener de israelske soldatene ikke var forberedt på hva som ventet dem da de bordet den internasjonale nødhjelpskonvoien. Foto: Reuters, Erlend Skevik

Han opplevde konvoi-dramaet på nært hold

JERUSALEM (VG Nett) Det israelske forsvaret forbereder seg nå på nye konfrontasjoner med aktivister som forsøker å bryte blokaden av Gaza.

 • Bjørnar Tommelstad
 • Erlend Skevik

Artikkelen er over ni år gammel

Ni aktivister ble drept og flere israelske soldater ble såret da israelerne bordet den internasjonale nødhjelpskonvoien som forsøkte å bryte blokaden av Gaza. Nå forteller en av soldatene som deltok i aksjonen om hvordan han opplevde dramaet.

VG Nett møter kaptein Arye Shalicar på talsmannskontoret til det israelske forsvaret i Jerusalem. Shalicar deltok i operasjonen som observatør, og satt i en av båtene som bordet de fem andre skipene i nødhjelpskonvoien. Han møtte soldatene som bordet «Mavi Marmara» bare en halv time etter blodbadet.

- Da de kom om bord i vår båt, var uniformene revet i stykker. Flere hadde lettere skader, og de var fullstendig i sjokk. Ingen av dem kunne fatte hva som hadde gått galt. Flere var ute av stand til å gi en sammenhengende beskrivelse av hva som hadde skjedd, sier han.

LES OGSÅ:Aktivistene sto klare til å angripe

Nye skip

Nå kan nye skip være på vei for å forsøke å få forsyninger inn til den palestinske sivilbefolkningen i Gaza. Libanons transportminister skal ha gitt grønt lys for at konvoien kan seile mot Gaza. Shalicar legger ikke skjul på at han frykter en ny konfrontasjon mellom israelske soldater og pro-palestinske aktivister.

- Jeg håper virkelig at de ikke kommer, men hvis de kommer, så vil vi stanse dem, sier han.

Forsvarstalsmannen innrømmer at aktivistene lyktes i å skape stor oppmerksomhet rundt blokaden, og legge press på Israel. Han er ikke i tvil om at det har bidratt til at israelske myndigheter nå har besluttet å lempe på blokaden.

Han tror imidlertid ikke det vil være like effektivt å sende nye skip.

- Jeg tror verden vil se at dette handler om å provosere Israel, og ikke et ønske om å hjelpe palestinerne, sier han.

Ikke forberedt

Totalt 15 israelske båter deltok i aksjonen som kostet ni mennesker livet. Ifølge kapteinen var det en godt planlagt operasjon. Likevel mener han at de israelske soldatene som deltok i bordingen av «Mavi Marmara», ikke var forberedt på hva som ventet dem da de firte seg ned på dekket.

- Vi hadde regnet med at de ville yte passiv motstand, men vi hadde ikke ventet å bli angrepet med jernstenger, kniver og andre våpen, sier han.

Ifølge den israelske kapteinen var planen at soldatene skulle fire seg ned på dekk to og to. Derfor ble to tau sendt ned fra helikopteret. Ifølge Shalicar bandt imidlertid aktivistene det ene tauet fast i en mast. Dermed var soldatene tvunget til å fire seg ned en etter en.

- De tre første ble angrepet av aktivistene. Først da fjerdemann var på vei ned ble vi klar over at motstanden var langt kraftigere enn vi hadde regnet med, sier Shalicar.

Artikkelen fortsetter under bildet.

STO KLARE: Et bildet fra «Mavi Marmara» viser aktivister som sto klare når israelske soldater bordet skipet. Foto: Reuters

Lang stridserfaring

Det israelske forsvaret og aktivistene på konvoien har gitt svært ulike beskrivelser av hva som skjedde i de dramatiske minuttene etter at soldatene hadde bordet skipet. Aktivistene avviser at det ble brukt våpen mot soldatene, mens israelerne sier de skjøt for å redde sine egne liv.

- Noen var sikkert reelle fredsaktivister, men en stor gruppe deltok på konvoien for å drepe eller kidnappe israelske soldater, hevder Shalicar til VG Nett.

Han bekrefter at soldatene som deltok i operasjonen, er godt trenede spesialsoldater med lang stridserfaring. Han innrømmer at dårlig etterretning kan være noe av årsaken til at soldatene ikke var forberedt på å møte motstand.

- Vi hadde informasjon om at det kunne være radikale islamister blant de tyrkiske aktivistene, men vi var ikke godt nok forberedt, sier han.

Les også

 1. Midtøstenkvartetten roser blokadevedtak

  Midtøstenkvartetten ønsker velkommen Israels avgjørelse om å lempe på blokaden av Gazastripen, men understreker at…
 2. Vil ødelegge 22 palestinske hjem for å bygge israelsk turistsenter

  OSLO/GAZA (VG Nett) Mens verden følger spent med på situasjonen i Gaza, presser Jerusalems ordfører på for å ødelegge 22…
 3. - Libanon gir grønt lys for Gaza-konvoi

  TEL AVIV/OSLO (VG Nett) Libanons transportminister tillater en nødhjelpskonvoi å seile til Kypros, før den deretter skal…
 4. Avblåser blokade av israelske skip

  Det blir ikke noe av den planlagte boikotten av israelske skip og varer. Skipsblokade kan imidlertid bli aktuelt senere.
 5. Israel tillater innførsel av «sivile varer» til Gaza

  (VG Nett) Den israelske regjeringen har bestemt seg for å regulere Gaza-blokaden. Oppmykningen roses av USA.
 6. Etterforskning av Gaza-bordingen avslører alvorlige mangler

  (VG Nett) Soldatene som gjennomførte den blodige aksjonen mot skipskonvoien til Gaza manglet viktig…
 7. Israel: - Vil bruke alle nødvendige midler for å stoppe nytt Gaza-skip

  (VG Nett) Det libanesiske skipet «Miriam» skal etter planen reise til Gaza i dag og planlegger å bryte Israels blokade…
 8. Tyrkia avviser Israels granskingskommisjon

  Tyrkias utenriksminister avviser at den israelske granskingen blodbadet på nødkonvoien av 31. mai kan være uavhengig.
 9. FN overtar fredskonvoiens last til Gaza

  FN har gått med på å levere den humanitære hjelpen som ble forsøkt fraktet til Gaza på en konvoi av tre…
 10. Ingen økning i oppslutningen om Hamas

  Det israelske angrepet på båtene som fraktet humanitær hjelp til Gaza i mai, har ikke ført til økt oppslutning om Hamas.

Mer om

 1. Midtøsten

Flere artikler

 1. Slik skal Israel stanse Gaza-konvoien: Israel: - Vi skal overraske aktivistene

 2. Israels forsvarsminister: - Vil ikke ha FN-gransking nå

 3. Israel vil gi konvoi-kjendiser VIP-behandling

 4. Tyrkia utviser Israel-ambassadør

 5. - Drøfter hemmelig byttehandel om Gaza-blokaden

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder