Vulkanen spyr ut askesøyle på 30.000 fot i kveld

Islendingene pakker husene inn i plast for å holde asken ute

(VG Nett) Vulkanfjellet Eyjafjallajokull fortsetter å spy ut aske. Nå stenger folk igjen dører, vinduer og pakker husene inn i plastfilm på Island.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

TV-kanalen RUV presenterer i kveld bilder tatt av den islandske kystvakten i kveld. Disse bildene viser vi også på VG Nett.

Ifølge RUV spyr vulkanen ut en røyksky som strekker seg så høyt som 30.000 fot. Den nye aktiviteten gjør at innbyggerne i områdene nå setter i gang alle mulige tiltak for å holde asken ute fra husene.

Bildet under er tatt nær Myrdalssandur, cirka 220 kilometer øst for hovedstaden Reykjavik. To menn har tatt seg opp på takstolene til et bolighus og tetter alle ventiler med plastfilm.

TETTER IGJEN: Disse to mennene på Myrdalssandur pakker inn huset i plast for å holde asken ute. Foto: Brynjar Gauti/AP

Vind opp i 90 knop

I tillegg til at vulkanen spyr ut mer aske, er det også kommet meldinger om at vinden skal snu i løpet av natten, og at dermed nye områder kommer til å bli støvlagt av den grå asken.

Vinden er også stadig økende. Fredag kveld ble vindstyrken målt til 85-90 knop, melder RUV.

Onsdag sendte vulkanen ut en kjempesky av aske for andre gang på en måned. Denne har nå nådd kontinentet, og har det siste halvannet døgnet har asken lammet over 60 prosent av all flytrafikken i Europa.

Lukker dører og vinduer

Tidligere i kveld snakket VG Nett med Ólafur Eggertsson, som er nærmeste nabo til vulkanfjellet. I går måtte han rømme gården fra en kjempeflom.

- Vi er forberedt på flommer hver dag så lenge utbruddet pågår. Vinden skal snu i natt og blåse mer fra nord, så da tror vi nok at asken kan komme over gården her, sier Eggertsson.

Han har derfor stengt alle dører og vinduer, og alle steder som det er åpent inn i fjøset, for å forsøke å holde asken ute. I kveld, etter at han har melket kyrne, drar han igjen til naboen for å tilbringe natten der.

STØVSKY: Slik så det ut da denne bilen kjørte gjennom askestøvet på Island. Foto: Omar Oskarsson/AP

Anbefaler munnbind

Det islandske helsedepartementet har siden i går bedt innbyggerne over hele Sagaøya om å ruste seg med munnbind når de beveger seg utendørs. De frykter nemlig av giftige gasser har blandet seg med luften.

I tillegg til maske for munnen ber de også folk å bruke beskyttende klær. Dersom folk ikke har tilgang til munnbind rådes det å holde tøy for munnen for å holde partiklene ute. Helsedepartementet anbefaler også å bruke vernebriller.

TREFFER VESTLANDET: Her slår askeskyen Norge. Dette bildet er sendt ut fra NOAA. Foto: AP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder