HOT: Mammoth Hot Springs er en av attraksjonene i Yellowstone nasjonapark. Men den varme kilden er også et tegn på at det er vulkansk aktivitet i området. Foto: Wikimedia

Supervulkanen forskerne frykter

En dag vil den smelle i naturskjønne Yellowstone

(VG Nett) Den dagen det smeller i den amerikanske nasjonalparken Yellowstone, blir det vi har opplevd de siste ukene småtteri. Da vil verden oppleve en supervulkan som vil endre klimaet på jorden i år som følger.

Tom Berby
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL
Under Yellowstone — Interactive — National Geographic Magazine

- Her snakker vi om den største potensielle bomben, sier professor Johan Petter Nystuen ved Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo.

- Under overflaten her er det et enormt opphop varm magma. Om dette utløser et vulkanutbrudd, så blir det en supervulkan. Den vil overstige Katla mange, mange ganger.

PROFESSOR Johan Petter Nystuen ved Institutt for geofag ved Universitet i Oslo. Foto: Tom Berby

En supervulkan er en vulkan som måles på toppen av måleskalaen - VEI8 (Volcano Explotion Index). Den vil gi fra seg minst 1000 kubikkilometer masse som er tusen ganger så mye som de fleste historiske vulkaner.

- Det vil komme et utbrudd som vil produsere enorme mengder med aske, som vil legge seg i atmosfæren, sier han. - Dette vil føre til en kraftig nedkjøling av jorden som vil vare i mange, mange år.

Snøfall på sommeren

Så noen ukers driftsstans, eventuelt noen konkurser i flybransjen, synes som rimlig trivielle i forhold. Tidligere kraftige utbrudd - som Tambora (1815) i Indonesia - førte til en temperatursenking og til og med snøfall i Europa i juni, juli og august året etter.

- Derfor overvåkes utviklingen i Yellowstone svært nøye. Endringer og virksomhet måles av blant annet en rekke seismiske målingsstasjoner over hele parken, sier han. Det foregår også kontinuerlig satellitt-overvåking av parken som ligger i delstatene Wyoming, Montana og Idaho i nordvestre USA.

Artikkelen forsetter under bildet.

Foto: Grafikk: Tom Byermoen


Yellowstone ligger over to jordplater som gnir mot hverandre, og det er denne gnissingen langt under marken som fører til urolighetene på overflaten. I dag manifesterer dette seg i Yellowstone som jordskjelv og hydrotermal aktivitet (varme kilder og geysirer).

Bekymrede myndigheter

Yellowstone har er en vakker park. Her sitter en bjørn og funderer over livet, mens gresset er grønt. Foto: Wikimedia

Hjemmesidene til det statlige U.S. Geological Survey (USGS) beskriver Yellowstones vulkansystem som «urolig». Videre heter det at den vulkanske virksomheten i området - geysirer og jordskjelv - er et «resultat av varme frigitt fra et enormt reservoar av magma».

Nå er ikke vulkansk aktivitet i Yellowstone noe nytt - men sist gang det føt lava i Yellowstone er 70.000 år siden. Siden den gang har det vært stille på denne fronten, mens det til gjengjeld har florert med jordskjelv og geysirer, som mates av det samme voldsomme trykket.

De siste 40 årene har vitenskapsfolk kartlagt rask hevning og senkning i bakken, samt betydelige endringer i jordskjelv og hydrotermal aktivitet (varme kilder og geysirer). På bakgrunn av denne urovekkende utviklingen dannet nettopp statlige USGS, Yellowstone National Park og University of Utah i 2001 Yellowstone Volcano Observatory (YVO) som driver nitidig kartlegging av aktivitetene under jordskorpen. Det er ingen grunn til å tro annet enn at amerikanske forsker og myndigheter følger utviklingen i Yellowstone med argusøyne.

TROLLSK: På tross av at trær som står igjen etter en skogbrann som tok 36 prosent av skogen i Yellowstone i 1988 er det noe vakkert trollsk over nattestemingen. Foto: Scanpix/AP-Douglas C. Pizac

Bakken stiger

Uroen spredte seg rundt Yellowstone, da en ny kartlegging på 1970-tallet viste at kalderaen (skapt i et utbrudd for 640.00 år siden) i Yellowstone hadde hevet seg med uventede 72 cm de siste 50 årene. De sammenlignet med eksakte målinger fra 1923. Dette vakte all mulig grunn til bekymring, og undersøkelsene av naturfenomener i parken ble intensivert.

GEYSIR: En av de 500 geysirene i nasjonalparken. Foto: Wikimedia

En viktig observasjon var at trær ved sørenden av Yellowstone Lake døde, fordi trestammene delvis var under vann og at en brygge var fullstendig senket. Samtidig var det få endringer å spore i nordenden av innsjøen. Videre undersøkelser viste at de sentrale delene av parken hadde hevet seg. Og de viktigste endringene hadde funnet sted innenfor kalderaen.

God, gammel og trofast

Selv om det ikke har vært noe utbrudd i Yellowstone på 70.000 år så er det nok av annen aktivitet som fores av samme underjordiske krefter. På den hyggelige siden geysirene. En av parkens store attraksjoner er geysiren Old Faithful - som har fått navnet fordi den har utblåsning med så jevne mellomrom. Varmtvannssøylen opptrer mellom hvert 65. og 91. minutt. Men Old Faithful er ikke alene, den er én av 500 sprutende slektninger i parken, og eller en rekke andre såkalte varmtvannsfenomener, f.eks. varme kilder.

Jordskjelv

Yellowstone er også et iltert område når det gjelder jordskjelv, som igjen forteller at parken ligger på to jordplater som skurer mot hverandre. Tusenvis av mindre jordskjelv rammer parken hvert år, og i historisk tid er den rammet av minst åtte som er målt til minst seks på Richters skala (høyeste målte er ti). Senest i 1959 inntraff et skjelv som kostet 28 menneskeliv og påførte skader for 11 millioner dollar.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder