Jens Stoltenberg: Ser fram til nært samarbeid

SEIERSVINK: Her vinker Ed Miliband (40) til partimedlemmer i Manchester etter at det ble klart at han har vunnet lederkampen i Labour. Han slo sin bror David med svært knapp margin, ifølge resultatet som ble offentliggjort lørdag ettermiddag. Foto: PA Photos

Slo storebror i lederkampen: Ed Miliband ny Labour-leder

MANCHESTER/OSLO (VG Nett) Ed Miliband (40) er utropt som den nye lederen av Labour etter at tre millioner stemmer er telt opp.

  • Nilas Johnsen
  • Øystein Eian

Artikkelen er over ni år gammel

Dermed slo han storebror David Miliband (45) i kampen om lederjobben i partiet. David Miliband fikk 37,78 prosent av førsteprioritet, mot Ed som fikk 34,33 prosent.

Og selv om David fikk flest stemmer fra førsteprioritet, tok Ed innpå for hver runde der først andrestemmene fra Diane Abbott, og så Andy Burnhams andrestemmer ble talt opp. Først da han fikk andrestemmene fra Ed Balls, rykket han forbi broren med 50,65 prosent mot 49,35.

- Jeg vil takke for den utrolige æren det er å få lede partiet, sier Ed Miliband.

- David, jeg elsker deg så høyt som bror, og er så stolt av kampanjen du har ledet, sier den nye partilederen videre.

- Kan vinne tilbake makten for Labour

Labour-delegaten Peter Ptashko (25) har stor tro på den nyslåtte Labour-sjefen.

- Jeg stemte på Ed fordi han er den sterkeste kandidaten i et sterkt felt. Jeg tror han kan vinne tilbake makten for Labour, sier Ptashko, delegat fra Gospel Oak, til VG Nett i Manchester.

Partimedlem Susie Gilbert (61) hadde tenkt å stemme på David Miliband, men valgte til slutt Ed.

- Hjernen sa lenge at David ville ha størst mulighet til å vinne mot David Cameron, men til slutt vant hjertet etter jeg hadde hørt flere taler av Ed som ga meg troen på at han faktisk kan vinne, sier Gilbert til VG Nett.

Statsminister Jens Stoltenberg var raskt ute med å gratulere den nye Labour-lederen på Twitter.

- Jeg ser frem til et nært og personlig samarbeid mellom våre to partier, skriver Stoltenberg.

- Det er behov for mer sosialdemokratisk politikk i Europa, og Ed har viktige oppgaver fremfor seg. Jeg ønsker ham lykke til i arbeidet, sier statsministeren, ifølge NTB.

Favoritt

Etter at Gordon Brown ble knust av David Cameron og Nick Clegg i valget i våres, ble det tatt for gitt at den mangeårige kronprinsen David Miliband (40) skulle overta som ny leder for Labour.

Men lillebror Ed Miliband (40), som står lenger til venstre i partiet og har fagforeningenes støtte, har økt oppslutningen jevnt og trutt. I morges var Ed favoritt hos engelske bookmakere.

(Les videre under bildet)

TIDLIGERE I DAG: Her ankommer Ed Miliband Manchester Conference Centre tidligere i dag, lørdag. Nå er det klart at 40-åringen, som var klima- og energiminister og nær rådgiver for statsminister Gordon Brown, blir Labours nye leder. Foto: Pa Photos


Den nyutnevnte partilederen er utdannet økonom fra Oxford. Han ble valgt inn i parlamentet i 2005. I 2007 ble han hentet til regjeringen av Gordon Brown, som samme år overtok som statsminister etter Tony Blair.

Hans stjerne steg betydelig som energi- og klimaminister, og han fikk jobben med å utforme Labours program foran valget i mai. Likevel har han aldri helt nådd statusen til broren David, som var utenriksminister i Browns regjering, skriver NTB.

10 000 delegater, Labour-medlemmer, utenlandske gjester og journalister deltar på Labours landsmøte. Offentliggjøring av den nye lederen er i år selve klimakset, til tross for at det gjennomføres kvelden før selve konferansen begynner.

Større spenning enn forventet

Spenningen her i Manchester har vært langt større enn man forventet for bare en måned siden, og for å få en av de eksklusive billettene har både partimedlemmer og presse ventet i timelange køer.

Brødrekampen har stilt de tre ande kandidatene, Ed Balls, Andy Burnham og Diane Abbott, helt i skyggen under valgkampen i partiet.

Landsmøtet begynte med en hyllest til avgåtte Gordon Brown, holdt av partiets generalsekretær Ray Collins. Brown, som fikk skylden for tapet i valget i våres, ble takket av landsmøtet for sin innsats for partiet.

Takket Blair

- Blant hans mange viktige innsatser for Storbritannia og Labour vil grepene han tok under den økonomiske krisen i fjor, bli stående som historiske, sier Collins.

Så tok Brown podiet, og så ut som han hadde hatt godt av pausen siden valgtapet. Selvsikker, med flere vitser på egen bekostning, og med en flammende tale, ble Brown tatt imot med stående applaus.

- Jeg vil takke min forgjenger Tony Blair. Han har skrevet en 700 siders attest fra tiden som min tidligere sjef, spøkte Brown blant annet, med henvisning til den voldsomme kritikken mot ham i Blairs bok «A Journey».

- Jeg tar hele feilen for at valget gikk så dårlig på mine skuldre. Det er på tide at dette partiet legger bak seg det å skylde på hverandre, og tilbake til det vi er best på, å styre landet i riktig retning. Den nye lederen for dette partiet, må også være den neste statsministeren av dette landet, sier Brown.

Mer om

  1. Storbritannia

Flere artikler

  1. David Miliband kommer ikke til å jobbe under broren

  2. - Et radarpar som kommer til å dominere britisk politikk

  3. Miliband: - Jeg fra en annerledes og ny generasjon

  4. Labour-valget: - Fordel Ed Miliband

  5. «Red Ed» går rett til angrep

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder