HAR RØMT: Osman Omar Osman, alias Faraidun Latif Sharif, Dette bildet tatt torsdag 10. mars 2005, ble tatt etter dommen falt i rettsaken mot Osman. Foto: FOTO: OLE DAG KVAMME

Dømt for å ha drept Marita - rømte

Gravde 58 meter lang tunnel ut av fengselet

(VG) Norske Marita Strøms norsk-irakiske ektemann Osman Omar Osman, som ble dømt for å ha betalt leiemordere for å drepe henne, har rømt fra fengselet i Irak gjennom en tunnel under muren.

Tom Bakkeli
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Fengselet bekrefter rømningen overfor oss, sier kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad i Utenriksdepartementet til VG.

- Vi har ikke fått ytterligere opplysninger om saken.

Rømlingjakt

Ifølge de kurdiske nettavisene rudaw.net og PUKmedia.net rømte Osman, alias Faraidun Latif Sharif, fra fengselet i byen Duhok.

Sammen med ti andre dødsdømte fanger kom han seg ut gjennom en 58 meter lang tunnel de hadde gravd under fengselsmurene natt til lørdag.

Politiet i byen har varslet alle kolleger i Irak, som har satt i gang klappjakt på rømlingene. Mediene har gått ut med navn og bilder på alle de rømte fangene.

Leiemordere

Det var i 2004 at Osman/Sharif betalte 8000 dollar til to kamerater som opptrådte som leiemordere. Natten til 4. september skjøt og drepte de hans norske kone Marita Strøm (38) med seks pistolskudd i en bakgate i byen Sulaymaniya.

Den ene av parets tre døtre, som da var fem år gammel, ble truffet i armen av et prosjektil da bilen ble pepret med kuler.
Også en av de andre døtrene var vitne til at moren ble drept.

Etter drapet kjørte Osman datteren til sykehus for behandling, men etterlot Marita Strøm på åstedet til tross for at hun angivelig fortsatt levde.

Den drepte Namsos-kvinnen hadde tre døtre med kurderen. De giftet seg i 1999.

Som motiv for drapet oppga kurderen at hans norske kone ikke ville bistå ham i jobben, og heller ikke var flink med huslige sysler.

Osman benektet lenge at det var han som sto bak drapet, og hevdet at han var et offer for tilfeldigheter og dårlig politiarbeid.

Natten før Marita Strøm ble stedt til hvile i Namsos, tilsto han imidlertid.

Dødsdømt

Osman/Sharif ble dømt til døden av domstolen i byen Sulaymaniya, men norske myndigheter fikk garanti fra Irak om at den dømte ikke skulle bli hengt.

Den siste tiden har han sonet ved et fengsel i byen Duhok, ikke langt fra grensene til Tyrkia og Syria.

Den drapsdømte kurderen har gjennom advokat Brynjar Meling gjort krav på livsforsikringssummen på om lag en million kroner etter Marita Strøm.

I en dom fra oktober i fjor fradømte Namdal tingrett ham pengene.

Retten mente at deres tre felles barn burde få pengene. Osman har anket avgjørelsen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder