DØD: Boris Berezovskij ble 67 år gammel. Her er han avbildet i 2000. Foto: REUTERS/ NTB Scanpix

Russisk oligark funnet død i badekaret

Britisk politi etterforsker dødsfallet ** Skal ha bedt Putin om tilgivelse i brev

Putin-kritikeren Boris Berezovskij (67) ble lørdag funnet død i sitt hjem utenfor London.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Både en slektning av 67-åringen og Aleksandr Dobrovinskij, oligarkens russiske advokat, har bekreftet dødsfallet, melder flere nyhetsbyråer.

Beresovskij ble funnet i badekaret i hjemmet sitt i Ascot i Berkshire, skriver flere britiske medier. Omstendighetene rundt Beresovskijs dødsfall er fortsatt usikre.

- Hans dødsfall blir på nåværende tidspunkt behandlet som uoppklart og en full etterforskning skal settes i gang, skriver politiet i Thames Valley i en pressemelding, ifølge CNN.

KOMMENTAR: Han ville styrte Putin

Tapte milliarder

Tidligere denne uken skapte Beresovskij overskrifter da han forsøkte å selge et Andy Warhol-maleri av Lenin. Ifølge den russiske avisen RT.com skal han ha forsøkt å selge maleriet for å kunne betale gjeld.

I fjor tapte han en rettssak mot Chelsea-eier Roman Abramovitsj, en rettsak Berezovskij skal ha brukt om lag en milliard kroner på.

Berezovskij beskyldte i rettssaken Abramovitsj for å tvinge ham til å selge en stor aksjepost i det store oljeselskapet Sibneft til en altfor billig pris. Berezovskij krevde bortimot 30 milliarder kroner i erstatning fra Abramovitsj, som benektet anklagene.

MED JELSTIN: Berezovskij avbildet med Boris Jeltsin i 1998. Foto: AP/ NTB Scanpix

Putin-kritiker

Berezovskij skal ha vært en av de mektigste mennene i Russland på 90-tallet, skriver BBC. Han begynte som matematiker, dataprogrammerer og bruktbilselger, før han ble en av de mest innflytelsesrike mennene i Russland under Boris Jeltsins tid.

Deretter samarbeidet han tett med president Vladimir Putin, men siden ble han en av presidentens argeste kritikere. I 2000 søkte han eksil i Storbritannia, tre år senere fikk han innvilget sin søknad.

Ifølge CNN skal Russlands president ha blitt varslet om dødsfallet. Dmitry Peskov, talsmann for Putin, hevder Berezovskij skrev et brev til den Putin for et par måneder siden.

I brevet skal han ha bedt om tillatelse til å returnere til Russland.

- Han innrømmet at han hadde gjort mange feil, spurte om tilgivelse og om Putin kunne la han returnere hjem, sier Peskov til russisk TV, ifølge CNN.

Knyttet til giftmord

FORGIFTET: Alexander Litvinenko døde av forgiftning i 2006, var en nær venn av Alexander Litvinenko. Foto: AP


Beresovskij var en nær venn av den kjente dissidenten Alexander Litvinenko, som døde av en forgiftning med det radioaktive stoffet polonium-210 i 2006. Beresovskij ble utpekt som ansvarlig for drapet av russiske medier.

I 2010 vant han rettsaken mot en Russisk TV-kanal, og fikk 150.000 pund i oppreising.

Beresovskij selv skal ha overlevd en rekke attentatforsøk, skriver Telegraph.

I 2001 ble han tiltalt for bedrageri og politisk korrupsjon.

- En sammensatt person

- Han var en meget sammensatt person, sa Aleksandr Dobrovinskij, oligarkens russiske advokat, til TV-kanalen Rossija 24.

Lord Bell, som var en nær venn av Berezovsky, forteller til den britiske avisen at han ble informert om dødsfallet lørdag ettermiddag.

- Han var en nær venn, en veldig snill mann som var god mot meg og folkene rundt ham, sier Lord Bell til Telegraph.

SPERRER VEIEN: En politibil blokkerer veien utenfor den russiske oligarkens hjem lørdag. Berezovskij ble 67 år gammel. Foto: AFP

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder