RAMMET AV JUKS: Ferdigmatgiganten Findus er blant selskapene som er berørt av hestekjøttskandalen. Fortsatt blir store mengder umerket hestekjøtt oppdaget i matvarer på europeiske markeder. Foto: David Moir / Reuters / NTB scanpix

Findus fant hestekjøtt i pytt i panne

Den svenske ferdigmatgiganten Findus trekker tilbake pytt i panne-retter fra danske butikker etter funn av hestekjøtt i produktene.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Ifølge Findus viser prøver av pytt i panne-rettene at de inneholder mellom 1 og 3 prosent hestekjøtt, som ikke er merket på varedeklarasjonen.

- Bedrageriet med hestekjøtt som har rammet forbrukere over hele Europa, er meget alvorlig. Selv om alle våre leverandører har bekreftet at de ikke bruker hestekjøtt i sin produksjon, så må vi nå erkjenne at vi ikke lenger kan stole på noen. Derfor tester vi systematisk hele vårt produktsortiment, sier administrerende direktør Jari Latvanen i Findus Norden til Ritzau.

Findus har så langt gjennomført 122 tester, og det er 1,4 kilos pytt i panne som har testet positivt for spor av hestekjøtt.

Administrerende direktør Atle Farmen i Findus Norge understreker til VG at pytt i panne-rettene som selges i Norge ikke er involvert:

- Findus Norges pytt i panne-retter produseres på vår fabrikk i Larvik, med kjøtt fra vestfold-bedriften Skjeggerød. Jeg synes det er synd at denne skandalen svekker de gode merkevarene som vi produserer i Norge med norske råvarer. De ansatte ved våre fabrikker produserer kvalitetsprodukter og har en stolthet for våre produkter, sier Farmen til VG.

Er Findus Norge sikre på at ikke flere produkter fra Findus kan bli trukket inn i denne saken?

- Vi har gått gjennom både sporing og våre leverandører, så det er vår klare mening , sier Farmen til VG.

Torsdag ble også en rekke kebabkjøttprodukter trukket fra det finske markedet etter at de viste seg å inneholde hestekjøtt, melder nyhetsbyrået FNB. I Romania opplyste myndighetene torsdag at det er avdekket hestekjøtt i 100 kilo kjøtt som var merket som storfekjøtt, melder Reuters.

Fortsatt blir store mengder umerket hestekjøtt oppdaget i matvarer på europeiske markeder, og millioner av produkter er fjernet fra butikkhyllene de siste ukene.

Ved siden av Findus er matvaregiganten Nestlé og den brasilianske kjøttprodusenten JBS sterkt involvert i skandalen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder