REDDER KLIMAAVTAL: Det var denne klyngen som klarte å bli enige om en klimaløsning under forhandlingene i Durban natt til søndag. Foto: Reuters

Dette er klyngemøtet som reddet klimaavtalen

Solheim: - Stemningen var til å ta og føle på

(VG Nett) Da alt så som mørkest ut, beordret Sør-Afrikas utenriksminister at partene samlet seg i en klynge midt i konferansesenteret. Cirka 20 minutter senere var partene enige.

Andreas Fosse
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

«Klyngen som reddet verden», blir disse viktige minuttene under klimatoppmøtet i Durban omtalt som. Etter en dag på overtid i forhandlingene, var fortsatt ingen løsning nær lørdag kveld. Da forhandlingene var 24 timer på overtid, sa en oppgitt norsk miljøvernminister at forhandlingene var et fullstendig kaos.

- Alle de 194 landene har et eller annet de vil argumentere for, men det nytter jo ikke. Det fører bare til kaos, sa Erik Solheim til VG Nett.

Dagen etter forteller Solheim at han var svært pessimistisk på dette tidspunktet.

- Den avtalen vi til slutt fikk, var det maksimale vi kunne håpe på nå, sier miljøvernministeren til VG Nett søndag.

India rasende

Den intense stemningen kulminerte natt til søndag da EUs klimakommisjonær gikk på talerstolen.

- Vi trenger klarhet. Vi må forplikte oss. EU har vist tålmodighet i mange år. Vi er nesten klare til å være alene i en ny forpliktelsesperiode. Vi ber ikke om for mye fra verden når vi sier at etter denne andre perioden må alle land være juridisk bundet. La oss prøve å ha en protokoll innen 2018.

Utsagnet fikk Indias miljøvernminister til å rase mot at utviklingslandene blir tvunget til å signere en avtale uten at de vet hva som vil stå i den, og om den vil være rettferdig for fattigere land.

- Skal jeg skrive en blank sjekk og signere bort levebrødet og bærekraftigheten til 1,2 milliarder indere, uten å vite hva EU-veikartet foreslår? Jeg lurer på om dette er en agenda for å flytte skylden til de landene som ikke er ansvarlig for klimaendringene. Jeg har blitt fortalt at India vil sitte med skylden. Vær så snill, hold oss ikke som gisler. Vi vil gi opp prinsippet om likhet, svarte Jayanthin Natarajan.

Også Kinas sjefsforhandler langet ut mot EU i en følelsesladet tale.

- Hvem er dere til å fortelle oss hva vi skal gjøre? sa Xia Zhenhua.

Klyngen

Sinnet vokste i International Convention Centre, og forhandlingene var bare minutter fra å bryte sammen da Sør-Afrikas utenriksminister Maite Nkoana-Mashabane, som ledet forhandlingene, brøt inn og beordret Kina, India, USA, Storbritannia, Frankrike, Sverige, Gambia, Brasil og Polen om å samle seg i en klynge midt i konferanserommet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

APPLAUS: Sør-Afrikas utenriksminister og president for klimaforhandlingene, Maite Nkoana-Mashabane, fikk applaus etter at partene var enige om en klimaløsning. Det var Nkoana-Mashabana som fikk igang klyngemøtet. Foto: AFP

Omringet av en gruppe på nesten 100 delegater snakket de rolig med hverandre for å prøve å finne en måte å ordlegge seg på som alle kunne akseptere.

Det var Brasils sjefsforhandler, advokaten Luis Figueres, som kom opp med kompromisset: et bytte til ordlyden «en enighet om et resultat med juridisk kraft» fra «med juridisk resultat». Dette, mente en EU-advokat, var mye sterkere, noe som rett og slett kunne tolkes som en «juridisk bindende avtale».

- Ja, ja, jublet delegatene som sirklet rundt midtpunktet i konferanserommet. Samtalene var i gang igjen, og to timer senere var forhandlingene over. En avtale som forlenger Kyoto-avtalen, samt enighet om at en ny klimaavtale skal forhandles frem innen 2015, var et faktum.

Erik Solheim sier det følgende om denne seansen.

- Stemningen var, for å bruke sportsmetaforen, til å ta og føle på. Det var en veldig spent stemning i rommet, og tidligere hadde det vært flere følelsesladede innlegg, sier han og legger til:

- Det at man aksepterte en bindende avtale, var en betydelig håndsrekning.

- Flott å våkne

FORNØYD: Bellona-leder Frederic Hauge er fornøyd med at det i hele tatt ble enighet på klimamøtet i Durban. Han mener vi fort kunne stått uten en avtale i dag. Foto: Trond Solberg/VG

Bellona-leder Frederic Hauge var positiv da han sto opp søndag morgen.

- Det er flott å våkne opp til en verden som fortsatt har en klimaavtale, sier han.

Hauge roser miljøvernminister Erik Solheim og den norske delegasjonen.

- Det har vært et fryktelig kaos. Jeg har lyst til å si at Solheim har gjort en god jobb. Det har virkelig vært en maraton, sier han til VG Nett.

- Er det nå en garanti om at man får en avtale på plass innen 2015?

- Det finnes ingen garantier i dette spillet, men det er en prinsipiell enighet mellom Kina og USA om å komme frem til en bindende avtale. Dette er et skritt på veien i forhold til hvor man har vært. Jeg syns det er veldig viktig at verden fortsetter på dette sporet, og det er enda viktigere enn noen gang at de rike landene går først, sier Hauge.

Gikk glipp av fredsprisvinnerne

Erik Solheim syns det er hyggelig å få skryt fra Frederic Hauge.

- Det er ikke noe annet land på fem millioner som har så mye å si i klimaforhandlingene. Norge skal ha litt ære for å være en viktig brobygger, sier Solheim.

De som fortjener mest ære, er ifølge miljøvernmisteren EU.

- De har veldig progressive. Utviklingslandene skal også ha ære for å gå inn i allianse med EU, og Kina og India skal ha ære for at de rakk ut en hånd, sier han.

Søndag skulle Erik Solheim etter planen ha møtt fredsprisvinnerne, og vært på Nobelkonsert, men begge deler måtte skrinlegges for å være med på å sikre en klimaavtale.

- Det var absolutt verdt det.

- VERDT DET: Miljøvernministeren gikk glipp av et møte med fredsprisvinnerne søndag på grunn av overtidsforhandlingene i Durban. - Det var absolutt verdt, sier Erik Solheim. Foto: AP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder