DEN HARDE KJERNE: Fra venstre: Påtroppende president Donald Trump, hans datter Ivanka og hans framtidige seniorrådgiver Jared Kushner. Foto: Mike Segar Reuters

NBC: Trumps svigersønn blir presidentrådgiver

USA påtroppende president Donald Trump trosser habilitetsregelverket og oppnevner sin svigersønn som seniorrådgiver.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

En kilde i Trumps overgangsteam har bekreftet nyheten, skriver NBC. Også CNN får bekreftet opplysningene.

Kushner er gift med den påtroppende presidentens datter Ivanka Trump og driver selv med eiendom.

I tillegg har han vært en av sin svigerfars viktigste rådgivere og støttespillere under valgkampen, og de to ansees som meget nære.

Børge Brende møtte Kushner: Da ringte Donald Trump

Går langt for å oppfylle krav

En rekke kompliserte juridiske spørsmål er knyttet til at hans deltakelse i Trump-administrasjonen ettersom det kan oppstå en alvorlige interessekonflikter.

Kushners advokat opplyser at hans klient vil rette seg etter USAs etiske lovverk, og at han har rådført seg med de aktuelle myndighetene når det gjelder hva han må gjøre.

Advokaten opplyser til den amerikanske kringkasteren at Kushner vil trekke seg fra selskapet sitt, likvidere andeler og ellers forsøke å unngå roller som kan gjøre ham innhabil. Det finnes likevel lover som skal forhindre folkevalgte i å gi sine familiemedlemmer lukrative posisjoner.

Disse kan fremdeles by på problemer for oppnevnelsen. Det er ventet at Trump vil bekrefte at Kushner blir hans seniorrådgiver, samt kommentere mulige interessekonflikter på onsdag, skriver NBC.

Få innsikt: Disse skal styre USA de neste fire årene

EKSPERT: Ole O. Moen er blant Norges mest anerkjente USA-vitere. Foto: Geir Olsen VG

Kontroversielt

– Om informasjonen stemmer er det i så fall ganske uhørt, sier professor emeritus Ole O. Moen.

Regelverket som skal forhindre nepotisme kom på plass på slutten av 60-tallet, etter at John F. Kennedy hadde oppnevnt sin bror Robert til Justisminister.

– Selv om det ikke er lenger siden regelverket kom på plass var det ansett som problematisk da, sier Moen.

Han tror Trump vil presse gjennom en posisjon til Kushner i Det hvite hus uansett, enten med en juridisk manøver, eller ved å gi ham en uformell tittel som ikke rammes av regelverket.

– Det vil være juridisk kontroversielt og et helt tydelig brudd med sedvane og skikk og bruk. Det det vil ikke bli tatt nådig opp at Trump stadig oppsøker konflikter på denne måten.

Saken fortsetter under videoen

Trump er Trump

At Kushner nå etter alt å dømme får en posisjon i administrasjonen, til tross for sin familiære tilknytning, er enda et bevis på at Trump ikke vil endre seg når han tar over.

– Trump respekterer ingen regler. At han bryter intensjonen i regelverket på denne måten viser det med all mulig tydelighet, sier Moen.

Et annet eksempel er utnevnelsen av James Mattis som forsvarsminister. Også her vil det kreve dispensasjon fra regelverket, ettersom Mattis for kort tid siden var general. Her må man tilbake til 50-tallet for å finne et tilsvarende eksempel.

– Samtidig er han minst like ille som før på Twitter. I sum er det uhørt at en påtroppende president oppfører seg sånn, sier Moen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder