REDDET FLYKTNINGER: Tankskipet «Clipper Hebe», her på et arkivbilde. Foto: Rederiet Solvang

Norsk skip reddet over 200 flyktninger: – Situasjonen var truende

Mannskapet om bord på det norske tankskipet «Clipper Hebe» opplevde situasjonen som truende da de reddet over 200 flyktninger i Middelhavet og flyktningene ba om å få seile til Italia, opplyser rederiet til VG.

  • Lars Joakim Skarvøy
  • Stian Eisenträger

Artikkelen er over fire år gammel

– Situasjonen om bord ble opplevd som truende. Det var en redd stemning og helt klart mye frykt, sier administrerende direktør Edvin Endresen i det Stavanger-baserte rederiet Solvang til VG.

FN: 700 kan ha omkommet i Middelhavet på få dager

Torsdag kveld ble det norske skipet bedt om å bistå i en redningsoperasjon i Middelhavet mens det var på vei til Sicilia i Italia.

– Vi ble kontaktet av den italienske redningstjenesten i går kveld og ble bedt om å bistå. Vi ankom i natt med en gasstanker, og ventet på at en supplybåt skulle komme for å bistå. Men før den kom, så kantrer båten med flyktningene i morgentimene i dag. Derfor tok vi de 242 flyktningene om bord og båten er nå på vei til Italia, sier Endresen.

Tallene som varsler ny dødssommer: Så mange migranter reiser over Middelhavet - her kommer de fra

Flyktningene ville til Italia

Ifølge rederiet er situasjonen nå under kontroll og Endresen forteller til VG at flere av flyktningbarna om bord nå lager mat med mannskapet i byssa på båten.

Sylvi Listhaug i Italia: Frykter migrasjonspresset skal øke

Men tidligere på dagen var situasjonen en helt annen.

– Det er selvsagt en forferdelig situasjon for alle. Og en hver redningsoperasjon er kaotisk og stressende. Flyktningene ga beskjed om at de ville til Italia. Hellas var egentlig det landet som lå nærmest båten, men kapteinen besluttet da å holde kursen mot Sicilia.

– Opplevde kapteinen at han ble truet til å sette den kursen?

– Det var helt klart en risikovurdering for å dempe bekymringen og uroen blant flyktningene. Samtidig skulle jo båten til Sicilia uansett, sier Endresen.

Ordføreren i Paris: Vil bygge ny flykningleir i byen

Utenriksdepartementet i Norge holdes løpende orientert om situasjonen, men de vil ikke svare på spørsmål om hvordan redningsoperasjonen gikk for seg.

– Vi har fått meldinger om at situasjonen er under kontroll, og at båten med flyktningene nå er på vei til Italia, sier pressevakt Astrid Sehl til VG.

Vil ikke gi detaljer

– Har UD fått meldinger om at situasjonen tidligere i dag var ute av kontroll?

– Mitt svar på det er at vi henviser til Rederiforbundet for detaljer om redningsoperasjonen, sier Sehl.

Men heller ikke Rederiforbundet ønsker å dele detaljer fra redningsoperasjonen.

– Et norsk skip har vært involvert i en redningsaksjon i Middelhavet. Det ble anmodet om å bistå av den italienske kystvakten, og er nå på vei til Italia, sier kommunikasjonsdirektør Erik Giercksky i Norges Rederiforbund overfor VG.

– Rederiet sier situasjonen ble opplevd som truende. Kan du gi flere detaljer rundt hva som skjedde?

– Jeg har ingen kommentar utover de opplysningene rederiet har gitt, men det er en kjensgjerning at det norske skipet ble anmodet av italiensk kystvakt å redde de forliste flyktningene. Det er en tragedie som utspiller seg i Middelhavet. At 242 mennesker er blitt reddet av et norsk skip er kjempeflott. Rederiforbundet har jobbet med situasjonen i Middelhavet siden 2014, og vi er i fortløpende dialog med norske myndigheter om innsatsnivå og posisjonering, sier Giercksky.

Les også

Mer om

  1. Flyktningkrisen i Europa
  2. Italia

Flere artikler

  1. Magasin: Italia ignorerte flyktningbåt - 268 mennesker døde

  2. VG mener: Et flott valg av VGs lesere

  3. Full ordkrig etter flyktning-nei: Truer med å avlyse president-møte

  4. Malta og Italia nekter å ta imot migrantskip: – Skam for Europa

  5. Siem Pilot og Peter Henry von Koss er Årets navn i VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder