KATEGORI FIRE: Utkanten av orkanen «Matthew» traff Haiti i morgentimene tirsdag. Foto: Noaa Reuters

Orkanen «Matthew» har truffet Haiti: – En potensiell katastrofe

Vindstyrker opp mot 230 km/t ** CNN: Tre personer omkommet

Slår alarm om ekstremregn, oversvømmelser og jordskred.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Utkanten av orkanen «Matthew» har nådd kysten i Haiti, og innbyggerne forbereder seg på en natt med store nedbørsmengder og kraftig vind.

Tusenvis har søkt tilflukt i skoler og kirker mens de venter på at orkanen skal treffe for fullt. Andre nekter å forlate hjemmene sine i frykt for å bli plyndret.

Den siste uken har orkanen krevd tre menneskeliv, melder CNN. Søndag døde en fisker på Haiti. Han ble funnet død sør i landet. Ytterligere én fisker er savnet, og det antas at også han er omkommet.

På St. Vincent og Grenadinene døde en gutt i tenårene i et jordskred. Det skjedde tirsdag, etter at stormer fra «Matthew» passerte øya.

Kan bli katastrofalt

De lavtliggende områder i hovedstaden Port-au-Prince ble rammet av de første oversvømmelsene allerede i går.

Orkanen er en kategori fire-orkan, med vindstyrke på over 230 kilometer i timen, og er den kraftigste orkanen i Atlanterhavet siden 2007.

Stormsenteret er tirsdag formiddag norsk tid omtrent 270 kilometer sør for Haitis hovedstad Port-au-Prince.

Treffer orkanen Haiti med full styrke, kan resultatet bli katastrofalt, advarer Kirkens Nødhjelps landrepresentant på Haiti.

– Vinden har begynt å plukke seg opp og det startet å regne for noen timer siden. Og det stopper ikke. Jeg ser at det allerede har kommet meldinger om oversvømmelser noen steder, sier Martha Kristine Syvertsen til VG.

Bakgrunn: Frykt for at «Matthew» skal overgå «Gilbert»

– Folk kommer til å miste alt

– En potensiell katastrofe, oppsummerer meteorolog Dennis Feltgen ved Det amerikanske orkansenteret (NHC), på spørsmål om hva som kan skje når orkanen treffer Haiti.

Senteret advarer om at orkanen kan medføre livsfarlige oversvømmelser og jordskred.

Det var lenge fryktet katastrofale følger når stormen etter planen skulle treffe Jamaica, men tirsdag morgen ser det ut til at selve stormsenteret vil bevege seg forbi – og videre mot Cuba og vestspissen av Haiti.

– Mange mennesker langs kysten bor i hytter som vanligvis ikke engang beskytter dem fra vanlig regn. Nå snakker vi om en sterk orkan. Tenk på katastrofen vi kan ha i vente, sier ordfører Eric Hislain i Cite Soleil i hovedstaden Port-au-Prince.

FRYKTER KATASTROFE: Store slumområder i hovedstaden Port-au-Prince har blitt anbefalt evakuert før orkanen treffer. Her en kvinne som beskytter seg mot regnet i Les Cayes i Haiti mandag. Foto: Andres Martinez Casares Reuters

Haiti-innbygger: Noen av oss kommer til å dø

Det er særlig på østsiden av tyfonen det meldes om en ekstra sterk vind, ekstrem nedbør og lavt lufttrykk. Og det er denne siden som treffer Haiti – som fortsatt strever med dårlige veier og svak infrastruktur etter det voldsomme jordskjelvet i 2010.

Da mistet over 200.000 innbyggere livet, og etter jordskjelvet kom også en koleraepidemi som tok ytterligere 10.000 liv.

– Hvis vi ser på dødstall, ser vi ikke på en katastrofe på samme nivå nå. Men det er klart at mange kan miste hjemmene sine og livsgrunnlaget sitt, sier Syversen i Kirkens Nødhjelp.

Så er orkanen ventet å gå videre mot Bahamas – og muligens også Florida.

ADVARES: Sivilforsvaret går dør til dør for å evakuere innbyggere i Tabarre i Haiti før orkanen treffer land. Foto: AP

Evakuerer Guantánamo

Det er ennå ikke klart om Florida vil rammes av orkanen, men guvernør Rick Scott har allerede erklært unntakstilstand.

Amerikanske styrker flyr også sivile beboere fra Guantánamo-området i sikkerhet.

På militærbasen Guantánamo på Cuba har forsvaret fylt opp store militærfly for å evakuere lokalbefolkningen, mens de ansatte ved Guantánamo-fengselet og fangene blir igjen.

FLYR FRA GUANTANAMO: Her sitter familier fra Cuba i store Boeing militærfly for å bli evakuert fra Guantanamo-området, som ser ut til å bli truffet av monsteruværet. Det er US Airforce som flyr sivile til Florida, mens Guantanamo-fanger og personell blir på basen. Foto: Handout Reuters

EKSTREMNEDBØR VENTET: I tillegg til vind på inntil 250 km/t kan den tropiske orkanen «Matthew» også legge igjen over 300 millimeter nedbør i timen på Haiti og Jamaica. Her er biler som kjører i en oversvømt gate i Jamaicas hovestad Kingston i dag. Foto: Collin Reid AP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder