VIL KNUSE IS: Frankrikes president François Hollande vil bekjempe terrororganisasjonen IS. Foto: Yoan Valat , Afp

Hollande vil danne storkoalisjon mot IS

François Hollande vil iverksette nødvendige tiltak for å bekjempe IS. Nå ønsker den franske presidenten å danne en storkoalisjon mot Den Islamske stat.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Konfrontert med krig, må landet iverksette nødvendige tiltak. Vi må så fort som mulig stå sammen om målet om å slå IS. Vi skal danne en stor koallisjon.

Det sier Frankrikes president på en ordførerkonferanse som samlet 2000 ordførere i Paris onsdag ettermiddag.

Talen ble holdt bare timer etter at politiet aksjonerte mot en leilighet i Paris - og ifølge franske myndigheter avverget et planlagt terrorangrep.

Få oversikt: Dette skjedde under politiaksjonen

Han råder nasjoner om ikke å gi etter for frykten for terror. Nå ytrer han ønske om å danne en storkoalisjon som skal bekjempe terrororganisasjonen IS. Hollande var etter fredagens angrep raskt ute med å stadfeste at han mente de var i krig med den syriske terrorgruppen.

Kampen mot IS: Mulighetene til USA, Russland og Frankrike

– Det er IS som er i fare her. Vi må stoppe en hær som er en trussel mot ikke bare et land, men en hel verden, sier Hollande til ordførerne.

Hollande varsler at Frankrike vil spille en markant rolle i en eventuell storkoalisjon mot terrorgruppen i Syria.

Hollande: EU innfører strengere kontroll

Presidenten sier blant annet at Italia og Hellas vil nå vil innføre strengere kontroll av flyktninger og migranter som ankommer Europa, som en direkte følge av fredagens brutale terrorangrep i landets hovedstad.

Her bodde terror-arrestert mann: - Fikk nye rutiner ukene før angrepet

– Det er ingen motsetning mellom vår plikt til å hjelpe flyktninger og vår plikt til å beskytte franskmenn, sier Hollande.

Frankrike har innad i landet allerede iverksatt massive aksjoner for å jakte på de etterlyste terroristene. Senest onsdag morgen gikk bevæpnede spesialstyrker til storaksjon mot en leilighet i Paris-forstaden nord i Paris.

Det oppstod skuddveksling mellom gjerningspersoner som var inne i leiligheten og politiet. To mistenkte terrorister ble drept, blant dem en kvinne som sprengte seg selv i luften. Flere politimenn ble såret og sju personer ble pågrepet i aksjonen.

Franske myndigheter: Terroristene planla nytt terrorangrep

– Vi har avverget et terrorangrep. I går kveld ble det besluttet å aksjonere, sa regjeringstalsmann Stephane Le Foll på en pressekonferanse onsdag formiddag.

Ber om tre måneders unntakstilstand

Frankrike har vært i unntakstilstand siden de blodige terrorangrepene i Paris fredag kveld. Hollande opplyser nå at han vil be om at unntakstilstanden i landet skal gjelde i tre måneder. En unntakstilstand er en rettslig tilstand hvor ordinære lover og rettigheter settes ut av funksjon på grunn av forhold som truet rikets sikkerhet, struktur eller eksistens. En slik tilstand erklæres normalt som følge av naturkatastrofer, krig eller lignende, og betyr at myndighetene har fullmakt til å utføre handlinger og tiltak som normalt strider mot gjeldende lover.

VG-spesial: Dette er ofrene for Paris-terroren

– Unntakstilstanden begrenser friheten vår, men nå vi bruker alle midler for å gjennomrette disse frihetene, sier presidenten på konferansen.

Russland: Passasjerfly ble styrtet av bombe

En slik tilstand vil blant annet gjøre det lettere for lokalt politi å ta i bruk våpen, opplyser Hollande. Presidenten forteller også at han akter å stenge alle steder hvor det finnes mennesker som glorifiserer terrorisme.

Midtøsten-ekspert: Tror Putin vil få en nøkkelrolle i Syria-konflikten

Nyhetsbyrået AP skriver at det er forventet at Parlamentet skal stemme over forslaget i slutten av denne uken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder