Russlands bombetokt i Syria: Hevder russerne angrep USA-støttede opprørere

Forsker: Kan være dette al-Assad ønsker

Russland og USA i samtaler for å unngå flykonfrontasjon

Russiske kampfly er i gang med nye bombetokt mot syriske mål torsdag. Det til tross for amerikanske anklager om angrep på andre mål enn IS.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

BOMBET: Dette bildet, tatt onsdag 30. september, viser skadde bygninger og en minaret i Talbisseh i Homs-provinsen i Syria. Russland skal ha gjennomført luftangrep i de tre syriske byene Homs, Hama og Latakia. Foto: , AP

Flere skal være drept, blant dem sivile, etter at russerne innledet et bombetokt mot IS-mål i den syriske byen Homs onsdag.

Torsdag fortsatte angrepene, og ifølge en arabisk TV-kanal skal russerne igjen ha tatt opp luftangrepene – i går ble det utført 20 russiske angrep fra luften, skriver BBC.

Ifølge de amerikanske storavisene Washington Post og New York Times har ett av russernes luftrangrep rammet et område med CIA-støttede opprørere.

Frykter flykonfrontasjoner

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov stiller seg helt uteforstående til de amerikanske anklagene.

– Ryktene om at luftangrepene var rettet mot noe annet enn IS-mål er helt ubegrunnet, sier Lavrov.

Amerikanerne hevder på sin side at de ble informert om de russiske angrepene kun én time før de fant sted, og de skal ha uttrykket stor bekymring for at oppdragene ikke ble bedre koordinert med den amerikanskledede koalisjonen.

– Det ser ut som det var gjort angrep i områder der det sannsynligvis ikke var IS-krefter, og det er nettopp ett av problemene med denne tilnærmingen, sier den amerikanske forsvarsministeren Ash Carter.

Les: Stempler USAs IS-kamp som total fiasko

MÅ KOORDINERE: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og den amerikanske utenriksministeren John Kerry uttrykket viktigheten av å samkoordinere luftangrepene i Syria. Foto: , Reuters

Onsdag holdt Russland og USA en samlet pressekonferanse hvor de informerte at stormaktene ville holde samtaler om fremtidige luftangrep, for å unngå eventuelle flykonfrontasjoner.

– Hvis Russlands oppdrag i Syria viser et genuint ønske om å nedkjempe organisasjonen, IS (red.anm.), så ønsker vi det velkommen. Og vil jobbe med å finne måter for å unngå fremtidige unødvendige konfrontasjoner, slik at vi sammen kan utøve mest mulig press på IS og deres allierte, sa den amerikanske utenriksministeren John Kerry.

Dette ble bekreftet av den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov.

– Det er viktig for oss å starte samtaler mellom de russiske styrkene og den amerikanskledede koalisjonen, slik at vi unngår noen utilsiktede hendelser, sa Lavrov.

Også andre har utrykket sin bekymring for Russlands opptreden i Syria, og Saudi-Arabia har blant annet forlangt at russerne stopper sine luftangrep umiddelbart.

Oversikt: Hvem kjemper mot hvem?

– Kan være dette al-Assad ønsker

Forskningsprofessor ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt Jakub Godzimirski mener det er umulig å si om russerne har angrepet syriske opprørsstyrker ennå, men forklarer hvorfor det kan være gode grunner til å tro det.

Forskningsprofessor ved NUPI Jakub M. Godzimirski. Foto: Christopher Olssøn , Pressebilde

– Putin er forkjemper for Bashar al-Assads regimet i Syria og motstander av terrorisme – som IS står for. Men for al-Assad er jo alle hans motstandere, inkludert den syriske opposisjonen, ansett som terrorister. Hvis Russland legger seg på denne linjen, så spiller det liten rolle om de bomber IS eller opposisjonen, sier Godzimirski.

Han mener det er beleilig for russerne å gå til angrep i områder hvor de ikke ville havne i konflikt med vestlige kampfly.

– I tillegg har USA og Russland to vidt forskjellige langsiktige mål i Syria-konflikten. For russerne er det viktigste å sikre at al-Assads regimet lever videre, men for USA er det essensielt å felle ham.

Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) spekulerer i om at det kan være andre årsaker til at russerne nå kan ha truffet andre mål enn IS.

– De har sagt at de ikke har styrker på bakken, så det er mulig de er avhengig av syrisk etterretningstjeneste for å velge ut bombemål. I den grad dette stemmer, så kan de risikere å treffe mål som al-Assad ønsker, men som ikke er i tråd med den offisielle politikken om hvorfor de er der, sier Bukkvoll.

Trosset flyforbud

I forkant av det russiske bombetoktet onsdag advarte Russland USA om å holde seg unna syrisk luftrom til oppdragene var utført.

Dette valgte amerikanerne å ignorere, og hevdet at de selv utførte en rekke angrep mot IS-jihadistene.

– Vi vil fortsette med de pågående luftoppdragene. Vi har gjennomført en rekke angrep mot IS i Syria de siste 24 timene, sa Kerry.

Han påpekte også at det var viktig for å avklare hvilke mål Russland hadde for

– Det viktige her er på klargjøre hvilke mål som blir bombet. Vi er bekymret for at det også er andre mål enn IS som blir angrepet, sa John Kerry.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder